• DOLAR 34.132
  • EURO 38.195
  • ALTIN 2915.796
  • ...

Riyad Makaev/Doğruhaber

Alemlere rahmet olarak gönderilen Allah’ın son Peygamberi Hz. Muhammed’in doğumunu kutladığımız ayda bulunuyoruz. Mevlid Kandilini kutlayan mesajlar attık ve programlar düzenledik. Hangi davranışımızı Hz. Peygamberimizden hayatımızda uyguluyoruz?

Hz. Muhammed (sav) insanlığa Allah’ın son sözü olan Kur’an-ı Kerim’i taşıyan son elçidir. Allah (C.C.) Hz. Muhammed’e Kur’an’ı indirerek insanlara söylemek istediği son sözleri söylemiştir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Allah’ın kulu ve elçisi olan Hz. Muhammed (sav) Kur’an’ın Ahzâb Suresi, 40. ayetinde ifade edildiği gibi insanlara gönderilen Allah’ın elçisidir ve peygamberlerin sonuncusudur. Dolayısıyla, Hz. Muhammed (sav)’in hayatı Allah’a ve O’nun elçisine inananlar için çok önemlidir. Çünkü, Hz. Peygamber, Allah’tan indirilen Kur’an-ı Kerim’i en iyi bilen, kavrayan, en iyi şekilde insanlara tebliğ eden ve insanlara bir örnek olarak en iyi şekilde uygulayan bir şahsiyettir. Hz. Aişe Validemize Hz. Peygamber (sav)'in ahlakı sorulduğu zaman; “Siz hiç Kur'an okumuyor musunuz? O'nun ahlâkı Kur’an'dı.” cevabını vermiştir. (Müslim 1/514 Hadis no: 746). Şimdi dönelim hayatımıza...

Bugünlerde bildiğiniz gibi ‘Mevlid-i Nebi Haftasını’ kutladık ve kutluyoruyz. Hz. Peygamberimizi çok seviyoruz ve Onun ismini yeni doğan çocuklarımıza koyuyoruz. Onun adını andığımızda Ona salât-u selam getiriyoruz... Her duamızı Ona salât-u selam ile başlatırız ve yine Ona salât-u selam ile duamızı tamamlarız. Ayrıca, Onun adını andığımızda elimizi kalbimize götürerek yine salât-u selam getiririz. Ne güzel bir âdet ve ne güzel bir sevgidir bu... Hz. Peygamberimize salât-u selam getirmek çok güzel ama; yetmez... Hayatımızın neresinde Hz. Muhammed’e (sav) yer verdik ve Onun hangi ahlakıyla ahlaklandık? Alış-veriş yaparken ya da komşuluk hukukumuzda ya da aile ilişkilerimizde mi? Hangi konuda Hz. Peygamberimizi örnek alıyoruz? Yalan söylememekte mi yoksa doğrudan şaşmamakta mı? Adalette Hz. Peygamberimizi örnek alıyor muyuz? Günlük işlerimizde ne kadar Onu örnek alıyoruz? Sakal bırakmak ile Onun ahlakıyla ahlaklandığımızı düşünüyorsak çok yanılıyoruz! Kabak yemeğini, üzümü ve kuzu etini yemekle Hz. Peygamberi sevmiş olamazsınız... Mevlid-i Nebi okumakla da olamazsınız... Bu sevgi sadece kuru bir sevgidir...

Hz. Peygamberi sevmek: Amcanızı öldüren kişiyi Allah için afetmektir; Güneşi sağ eline ve Ayı da sol eline verseler bile haktan dönmemektir, zalime karşı asla boyun eğmemektir. Kafirlere karşı çetin, Müslümanlara karşı merhametli olmaktır. Yetimlere sahip çıkmak, fakirleri sevmektir. Irkçılığı ayakların altına almaktır. Kendi evladı bile olsa hırsızın elini kesmektir. Yalancı şahitlik etmemek, baban bile olsa yüzüne doğruyu söylemektir. Gıybet, iftira etmemektir. Boş konuşmalardan yüz çevirmek, araştırmadığın haberi yaymamaktır. Sinirlerine hakim olmak, kavga etmemektir. Hısım akrabayı ziyaret etmek ve onlarla görüşmek ve alakayı devam ettirmek akrabanın kusurlarını affetmektir. Anne-babayı terk etmemek ve onlara karşı ‘öf’ bile dememektir. Komşusu aç iken tok yatmamaktır. Her konuda adaletli davranmak ve yakınlarına yardım etmektir. Kardeşleriyle istişare etmektir. Allah yolunda malıyla ve canıyla cihat etmektir. Darlıkta ve bollukta infak etmektir. Kendi nefsi için istediğini diğer insanlara da istemektir... Kur’an’ı okumak ve ona göre yaşamaktır... Allah’tan başka hiç bir ilahı tanımamaktır!

Hz. Muhammed’i sevmek sadece whatsapp profiline resim koymak, Cuma günü Ona salat-ı selam getirmek, sakal bırakmak ve Onun hayatını anlatan programlar yapmak değil, Onun gibi yaşamak ve Onun ahlakıyla ahlaklanmaktır. O yürüyen ve yaşayan bir Kur’an idi... Allah (C.C.) bizlere Onun ahlakıyla ahlaklanmayı ve Onun gibi yaşamayı nasip etsin!