Son yıllarda Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde isminden ‘İyilik Hareketi’ olarak bahsettiren Umut Kervanı Vakfı’nın ‘Umut Gemisi’ hayırseverlerin desteğiyle hazırlanıp ‘Gazze’ye Umut Taşıyorum!’ temasıyla Küresel Sumud Filosu’na katılarak nihayet Tunus’tan yola çıkıyor.
Bu yolculuk tarihin doğru tarafında durmak adına çok önemli anlamlar barındırmakta.
Kim bu Sumud Filosu?
Adıyamanlı bir aile hekimi olan Dr. Hüseyin Durmaz’ın Türkiye koordinatörlüğünü yaptığı bu filo aslında daha önce de 'Global March to Gaza / (Refah Sınır Kapısının açılması için) Global Gazze Yürüyüşü’nü organize etmesiyle tanınıyor.
Hatırlanacağı üzere Gazze Yürüyüşü’ne 80 ülkeden on binlerce insan katılmış ve bu kalabalıklar önce Hafter tarafından Libya’da daha sonra Sisi yönetimi tarafından Mısır’da durdurulmuş ve darbedilerek sınırdışı edilmişlerdi.
Bu oluşum, yaklaşık 50 ülkeden dinamik aktivistin siyonist rejimin vahşetine karşı Cenevre vs gibi yerlerde spontane olarak gerçekleşen eylemlerden sonra tanışarak bir araya gelen aktivistlerden oluşuyor.
Dert sahibi aktivistlerden seçilmiş 12 kişilik ‘Yönlendirme Komitesi’ tarafından yönetilen bu hareket son zamanlarda ‘İnsanlığın Vicdan Hareketi’ne dönüşmüş durumda.
Komite, filo için ‘Talep’ başvurusu açtığı ilk birkaç günde o kadar çok talep aldı ki sayfayı kapatmak zorunda kaldı.
Komitenin birkaç gün içinde 500 bin talep alması, Gazze için ‘yedek asker ‘talep eden ancak istediği oranda asker toplayamayan işgal rejimini endişelendirdi.
Özgürlük Filosu Koalisyonu, Küresel Gazze Hareketi, Direniş Konvoyu ve Malezya merkezli Samud Nusantara gibi örgütlerin bir araya gelmesiyle oluşan filo, yaklaşık 100’e yakın gemiyle son hazırlıklarını tamamladı.
Filoda, 44 ülkeden aktivistlerin yanı sıra Türkiye ve Avrupalı parlamenterler, Barselona'nın eski Belediye Başkanı Ada Colau ve Portekizli solcu Milletvekili Mariana Mortágua gibi isimler de yer alıyor.
İnsanlık vicdanının ölmediğini, faşist, zalim yönetimlere rağmen, Batılı Devletler tarafından oluşturulan ancak Gazze ile birlikte çöken Uluslararası Sitemin ve Batılı devletlerin Siyonist Rejme sağladığı sınırsız desteğe rağmen dünyanın dört bir yanında harekete geçen on binlerce aktivist dünya tarihinde görülmemiş yeni eylem türlerine imza atıyor.
44 ülkeden her renk ve her ırktan (Şimdilik) yüzlerce insanın katılımıyla ve binbir güçlükle hazırlanan yüze yakın irili ufaklı geminin Gazze’ye doğru yola koyulması aslında insanoğlunun vicdan sınavında geldiği noktayı gösteriyor.
İspanya’nın Barcelona kentinden demir alan filoya daha sonra İtalya ve Tunus’tan da 20’ye yakın gemi katılacak. Tabii katılımcıların ve gemilerin sayısında artışlar bekleniyor.
‘Sebatlı Azim’ anlamına gelen Sumud Filosuna katılanlar tüm insanlığı, tüm vicdan sahiplerini temsil ediyor.
Nice insan Gazze konusunda duyarsız davranırken, nicesi evindeki perdesi, koltuğu, halısı, tatili için sorun çıkarırken işte nicesi de Sumud Filosuna katılarak asıl derdin ne olduğu ne olması gerektiği konusunda örneklik gösteriyor.
Siyonist Rejime karşı onurlu duruşuyla tanınan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, diğer devlet başkanlarına örnek olacak bir cesaretle Sumud Filosu aktivistlerine içten bir mektup yazarak duygularını dile getirdi;
“Filistin ölürse tüm insanlık da onunla birlikte ölür. Yaptığınız şey sadece bir deniz yolculuğu değil; etik bir haykırıştır”
Sumud Filosu Akdeniz’de tarihin doğru tarafında durarak tarih yazarken, gönlü o gemilerde olduğu halde gidemeyen her Vicdan Sahibi’nin dile getirdiği tek bir slogan yükseliyor semada; Hepimiz Sumud Filosuyuz!