• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Malumunuz salgın bir hastalığın imtihanını hep birlikte veriyoruz. Sevdiklerimiz, uzaktan yakından tanıdıklarımız bir şekilde bu hastalığa müptela oluyorlar. Bütün dünyayı saran bu hastalığa karşı en önemli tedbirlerden birisi de yememize, içmemize dikkat edeceğiz. Vücut direnci diye tabir edilen mefhumu atalarımız; can boğazdan gelir, şeklinde izah etmişler.

Dengeli ve doğru beslenmeyi ihmal etmemeliyiz. Bu konuyla ilgili herkesin bir sözü var. Sofradan doymadan kalkan bir peygamberin Ümmetiyiz. Canının kıymetini çok iyi bilen bir peygamberin ümmetiyiz. Yemesine, içmesine, diş temizliğine çok önem veren bir peygamberin ümmetiyiz. Çevresindekilerine ve ümmetine öz bakım becerilerini en ince ayrıntısına kadar anlatmış, uygulatmış bir Peygamberimiz var. Konuyla ilgili Peygamberimizin bir çok hadisi, tavsiyeleri ve uygulamalı eğitimleri araştırmacıların her zaman dikkatini çekmiştir.

Salgının insanımızı korkuttuğu şu günlerde tüm kardeşlerimizden ricamız canımızın kıymetini bilelim. Yememize, içmemize, yatıp kalkmamıza son derece özen gösterelim. Sağlığımızın artmasına vesile olacak, vücut direncimizi artıracak bazı besinleri bizatihi Peygamberimiz tavsiye etmiş. Özellikle balın, Peygamberimiz tarafından şifa olarak nitelenmiş ve bu hakikat Nahl Suresindeki ayet ile tasdiklenmiştir. Akciğer iltihapları, idrar yolları enfeksiyonları ve bu türden rahatsızlıklar için bal bire bir şifadır. Aynı şekilde dut pekmezi, üzüm Pekmezi vücut direncini artıran gıdalardandır.

Bir de atalarımızın dediği gibi et giren eve dert girmez. Bu konuda Allah’ın kendisine imkan verdiği zenginlerimiz, fakirlerin et yemesi için her fırsatı değerlendirmelidirler. Peygamberimizin hayatında toplum sağlığını korumak için zenginlerin kurban kesmeye teşvik edildiklerini görüyoruz. Yeni doğan çocuklar için Akika kurbanı, kefaret kurbanı, adaklar, yemininin kefareti için kurban gibi birçok vesileyle İslam peygamberi insanları kurban kesmeye teşvik etmiştir. Zaten Medine’ye geldiğinde şöyle demişti: ‘Ey insanlar! Selamı yayınız ve yemek yediriniz.’ İşte selamı temenni eden, insanların emniyet ve huzur içinde yaşaması için dua eden, insanlara yedirip içiren bir ümmetiz. Bu vesileyle boğazımızdan kısmayalım. Yememize içmemize dikkat edelim. Mümkün mertebe abdestli olalım. Abdest temizliktir. Peygamberimizin yaptığı gibi yemekten önce ve sonra mutlaka ellerimizi yıkayalım. Ve Bismillahirrahmanirrahim yani esirgeyen, koruyan, muhafaza eden, bağışlayan Allah’ın adıyla deyip her işimize başlarsak Rabbimiz bizi korur, esirger ve muhafaza eder. En güzel olanı da bizi bağışlamasıdır. Rabbimizden, vefat eden sevdiklerimiz için rahmet diliyoruz. Allahu Teâlâ dünyamıza Selam ismi ile esenlik versin. Kafir milletlere karşı İslam Ümmetini bütün diyarlarda ve bütün zamanlarda muzaffer eylesin. Hepinizi yerlerin ve göklerin bütün kâinat ve evrenin sahibi olan Allah’a emanet ediyoruz.