• DOLAR 33.998
  • EURO 37.853
  • ALTIN 2820.801
  • ...

      Down sendromu çocuklara ve erişkin bireylere hepimiz rastlamışızdır. Sempatik bir o kadar da güleç olan Down sendromlu bireyler toplumda 700 kişiden biri olarak karşımıza çıkar.

     Normal insanlarda 46 adet kromozom görülürken down sendromlu bireylerde 21. kromozomdan bir adet fazla bulunması ile karakterizedir. En sık izlenen genetik kromozomal hastalıktır. Trizomi 21 olarak da adlandırılır. Bu sendroma sahip çocuklarda fiziksel gerilik ve zeka geriliği izlenir. Hafif orta derecede zeka geriliğine sahip olup konuşmaya geç başlarlar.

    Down sendromlu çocuklarda tipik fiziksel özellikler mevcuttur:

Küçük el ve ayaklar

Büyük dil

Burun kökünde basıklık olması

Kısa boyun

Yukarı doğru eğimli çekik gözler ve iki gözün birbirinden uzak olması

Hem çocukluk döneminde hem erişkin dönemde kısa boy

Avuç içinde tek çizgi (Simian çizgisi) bunlardan bazılarıdır.

Gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin ense kalınlığına bakılarak ve anne karnındaki 2 proteine bakılarak hesaplama yapılır.

    Down sendromunun nedenleri tam olarak aydınlatılamamıştır. Ancak risk faktörlerinin bazıları tespit edilmiş olup en önemli risk faktörü ileri anne yaşıdır. Anne yaşı 35 üzerinde olan gebeliklerde down sendromu olma ihtimalinde ciddi bir artış söz konusudur. 35 yaş üstü kadınlarda Down Sendromlu ve diğer kromozom anomalileri riski fazladır. 20 yaşında bir annenin Down Sendrom’lu çocuk doğurma ihtimali 1/1441 iken, bu risk 30 yaşında 1/959’a, 40 yaşında 1/84’e ve 50 yaşında ise 1/44’e çıkar.

    Daha önce Down sendromlu bir çocuk doğuran annede, tekrar bu sendroma sahip çocuk sahibi olma ihtimali yüksektir. Risk faktörleri incelendiğinde ilk göze çarpan 35 yaş üstü gebeliklerdir. Bayanların evlilik yaşının gecikmesi doğal olarak gebelik yaşını da geciktirmekte ve anamalili bebek oranında ciddi bir artışa neden olmaktadır. Sağlıklı toplum sağlıklı bireylerden oluşur. Okullarımızda çocuklarımızı yetiştirirken ve eğitim verirken iyi bir öğretmen, mühendis, doktor olsunlar diye uğraşırken aynı zamanda iyi bir anne sağlıklı gelecekler için bilinçli bir bayan olması için gereken eğitimi neden vermiyoruz? İleri yaşta evlenmek ve ileri yaşta gebe kalmak yaratıcının insan fıtratına koymuş olduğu hiyerarşi ile uyumlu değil. Otuzlu kırklı yaşlara çıkan evlilik yaşları gelecek sağlıklı nesilleri tehlikeye atmıyor mu? Ne dersiniz? Oranlar açık bir şekilde ortada. Bir anne 20 yaşında ise 1441 bebekte  görülen down sendromu 40 yaşında 84 bebeğin birinde görülüyor. Dehşet veren bir artış.

     Son olarak bir down sendromlunun haykırışını anlatmak istiyorum. Down sendromlu bireylerde orta derecede zeka geriliği olduğu için hiç kimse hakkında kötülük düşünemez ve kötülük yapmayı planlayamazlar. Zararsızdırlar. Devamlı gülerler. Hep neşeli çekik gözlerinin sempatikliği ile yaşarlar. Bir köpek down sendromluya saldırdı. Köpek down sendromlu engelliyi parçalayarak öldürdü. Down sendromlu engelli birey ise olay esnasında köpeğe şöyle diyordu: AŞKIM LÜTFEN YAPMA.

israilin barbar askerleri kendini hiçbir şekilde savunma gücü olmayan istese de kimseye zarar veremeyecek down sendromlu engelli bireyi köpeklerine parçalatarak şehit ettiler. Çünkü Down sendromlu olsa da çok büyük bir suçu vardı. O FİLİSTİNLİYDİ.

   Bu yazıyı gözlerim dolu yazdım. Allah sonumuzu hayr etsin. Tez zamanda Filistin’e ferahlık nasip etsin. Birey olarak devlet olarak Allah bizden ne bekliyorsa sorumluluklarımızı yapmayı nasip etsin. Filistin bir izzet meselesidir tüm Müslümanların önünde.