• DOLAR 32.575
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2458.984
  • ...

 “ABD dış siyasetine beş kişi yön veriyor” derler. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi Kissinger’dir.

“Diplomasinin Tilkisi” olarak adlandırılan Kissinger, siyaset literatürüne geçen bazı terimlerin de teorisyeni olarak tanınır.

“Yumuşama politikası” “Çevreleme stratejisi” “Mekik Diplomasisi” kavramları ona ait bilinir.

Görevde iken(1973-1977) Şili’de darbeyle Allende’yi öldürten, Endonezya’da diktatör Suharto’ya katliam için ortam sağlayan, Kamboçya’yı bombalatan Kissinger; Vietnam ile diplomasi oyunu oynayıp ABD’yi bu bataklıktan çıkarmayı başardığı için Nobel Barış Ödülü almış biri.

Kissinger "Bloomberg" ajansının hazırladığı bir raporda ABD ila Çin arasındaki gerginliği "yeni bir soğuk savaşa" benzeterek “ABD ve Çin'in, çatışmanın sınırlarını tanımlaması gerektiğini, bu olmadan genel bir gerilimi azaltmanın imkansız olduğunu vurgulayarak küresel bir savaş tehdidiyle uyarıyor.

Kissinger 2017’de de;“3. Dünya savaşı yakındır… Eğer savaş tamtamlarını duymuyorsanız sağırsınız demektir…Yaklaşan savaş o kadar ağır olacak ki, sadece bir süper güç kazanacak ve bu bizim milletimiz olacak…Askerlerimiz kurallara uyacak ve Müslümanları küle dönüştürecek, sokaklarda çılgın Rus ve Çinlilerle savaşacak.
Yeni bir dünya düzeninin inşa edilmesi gerekiyor. Sadece bir tane süper güç olmalı. Kazanan global bir hükümet olacak.”
demişti.

Kissinger’e göre bu çatışmanın sebebi jeopolitik manzarayı değiştiren yeni teknolojilerin ortaya çıkması.

Çin cephesine bakıldığında; hızlı bir hazırlık sürecinde oldukları görülüyor.

Jinping, askeri üniforma ile pozlar verip orduya! “Hazır olun!” talimatı verirken Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi geçtiğimiz Temmuz ayında, “İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kötüleşmesi halinde Pekin'in Washington'a karşı sağlam ve kararlı önlemler alacağını duyuruyordu”

Kısacası bu iki devi adım adım bir yerlere sürükleyen “Şeytani bir aklın” olduğu anlaşılıyor.

Son yıllarda Ortadoğu ve Asya’da yaşanan çatışma sahalarına bakıldığında her şeyin “Bir kuşak bir yol” projesi etrafında gerçekleştiğini söylemek mümkün.

-Orta Asya Alev Aldı!

Puzzle’ın parçaları yerine konulduğunda tablo daha net görülüyor.

Kissinger’in öğrencisi Brzezinski, yıllar önce Orta Asya’ya işaret etmiş ve “Bugün değil ama İpek Yolu Projesi için bölge karışacak…Azerbaycan sahip olduğu yer altı zenginliklerinden dolayı jeostratejik öneme sahip bir ülke. Rusya burada etkin olursa ABD’nin Orta Asya’daki tesiri sona erer. Ermenistan ABD’nin en önemli kozudur…” demişti.

ABD bir yandan hızla Baltık ülkelerinde askeri gücünü artırıp yerleşirken bir yandan da Orta Asya’da kanlı günlerin fitilini ateşledi.

Kırgızistan’da cezaevine atılmış olan Atambayevin taraftarları sokaklara çıkıp seçimleri tanımadıklarını haykırıyor, cezaevini basıp eski Cumhurbaşkanlarını çıkarıyorlar. Mevcut Ceenbekov yönetimi olanları seyretmekle yetiniyor, kabinede üst üste istifalar geliyor. En son Ceenbekov da istifa etmeye hazır olduğunu belirterek canını kurtarmaya çalışıyor.

-CHP Ne Yapıyor?

Dünyada olağandışı bir diplomasi savaşı sürerken Türkiye’nin kurucu(!) partisi CHP ne yapıyor dersiniz?

Tabii ki nereye hangi heykel dikilecek tartışması yapıyor.

Halk Partisi olduklarını söyleyen ama gerçekte “Halkla Problemli” bir görünümü olan CHP’nin en büyük tartışma konusu Heykel dikme konusu.

Neredeyse belediyelerinin tek icraatı Heykel dikmek olan CHP bu konuda da sınıfta kalmanın şaşkınlığını yaşıyor.

“Acaba heykelleri de rakiplerimize mi yaptırsak? diye düşünedururken “Ya boş ver bu heykellerden çok ekmek yiyoruz” deyip şekline bakmadan (Masonik) Gönye ve Pergel’in sahibi Üstad’ı Azam’dan işaret almış gibi her köşe başını heykellerle donatma yarışına girmişler.