• DOLAR 34.496
  • EURO 36.262
  • ALTIN 2960.468
  • ...

Öncelikle bu maddeleri Diyanet'in ve İslami Sivil Toplum kuruluşlarının Yaz Kur’an Kursları için hazırladığımızı belirtelim.

1-Yaz kursuna gelen öğrencilerimizle toplu mesaj grubu oluşturmalıyız.

2-Kız öğrenciler ve erkek öğrenciler ayrı sınıflarda okutulmalıdır. Kız öğrencilerin dersine bayan hocalar, erkek öğrencilerin dersine de erkek hocalar girmelidir. Karma eğitim kesinlikle kuran kurslarımızda olmamalıdır.

3-Derslerimiz SABAH 9.00 ile 12.30 arası olacak şekilde ayarlanmalıdır.

  1. Ders 09.00 ile 10.00 arası

20 dakika teneffüs

  1. Ders 10.40 ile 11.00 arası

 20 dakika teneffüs

  1. Ders 11.20 ile 12.00 arası olacak şekilde planlanmalı.

12.00 ile 12.30 arası tüm öğrenciler sosyal etkinlik alanında toplanmalı, her sınıfın başında hocası olmalı…

Kursun başındaki kişi; bu arada duyuruları, etkinliklerin planlanması, ilahiler okunması, oluşturulan ilahi gruplarının hazırlamış oldukları ilahileri okumaları, toplu salavat çekmeler, ikramlar; bu yarım saatlik süreçte yapmalıdır.

12.00 ile 12.30 arası kursun en önemli bölümüdür. Bir arabanın direksiyonu neyse 12.00 ile 12.30 arasında kursun başındaki kişinin, tüm öğrencileri ve hocaları toplayıp etkinlik yapması, onlara nasihat etmesi, ilahiler söylettirmesi, toplu salavat çektirmesi, toplu Kelime-i Şehadet çektirmesi arabanın direksiyonu gibi kursu düzene kor, hedefe götürür. Bu yüzden kursun başındaki kişi, çok donanımlı ve yetenekli olmalı…

4-Herkese hitap edeceğiz, diyerek İslam'ın değerlerinden bir tanesinden bile vazgeçmemeliyiz. Hiçbir sıfatımız ve vasfımız İslam'dan önce gelmemelidir. Bizim en büyük vasıf ve sıfatımız İSLAM olmalıdır.

5-Kız çocuklarımız, mutlaka kursa gelirken başlarını örtsünler. Sonuçta bu Kur'an Kursudur. Örtünme de Allah'ın emrettiği şekilde olmalıdır. Örtünmenin tarzı olmaz. Kur'an-ı Kerim'de, Müslüman kadınların nasıl örtüneceğini Allahu Teala ayrıntılı bir şekilde anlatmıştır. Mümin kadınların örtülerini göğüs hizasına gelecek şekilde salmalarını, dolayısıyla örtülerinin büyük, omuzlardan sarkan şekilde olması gerektiğini biz ayet-i kerimeden görüyoruz. Dolayısıyla gerek hocalarımız gerek öğrencilerimiz örtülerini göğüs hizasına gelecek şekilde örtmeli, tesettüre son derece dikkat etmeliyiz. Hiçbir hocamız, bayan hocamız; dar pantolonlarla, dar elbiselerle, Müslüman bir bayana yakışmayacak şekilde giyinip kurslarımızda gelip ders vermesin. Yine etkinlikler yapılırken de bu hassasiyete dikkat etmeliyiz. Yüzmeye bile götürürken Kur'an Kursu olarak Yaz Kur'an Kursu olarak gitmeliyiz ve bu bilinçle hareket etmeliyiz. Bazı etkinliklerde, etkinlikleri icra eden dışarıdaki unsurlar, bizim hassasiyetimizi önemsemeyebilir. Görmezden gelebilir veya delmek isteyebilir. Sorumlu kişiler (cami imamı, il müftüleri, dernek- vakıf başkanları), bunu ciddi anlamda takip etmeli, sürekli öğrencilerini, ders veren hocaları; örtüye, tesettüre, Allah'ın emirlerine dikkat etmeye yönelik hatırlatmalarda bulunmalıdır.

6-Biz Yaz Kur'an Kurslarını yaparken FETÖ'nün taktiği ile FETÖ'nün yöntemiyle, insanları ürkütmeyelim, birilerini razı edelim, herkese hitap edelim tarzında düşünerek İslam'ın değerlerinden taviz vermeyelim. İslam'ın kokusunu üzerimizden atmayalım. Net ve berrak olalım, gri olmayalım. Bizden İslam'ın kokusu gelsin, Kur'an'ın kokusu gelsin, Allah'ın kitabının kokusu gelsin, bu vasfımızı daima muhafaza edelim. Bunları söylerken böyle değiliz anlamında anlaşılmasın. Elhamdülillah böyleyiz fakat bunlara daha çok dikkat etmemiz gerektiğinden dolayı bunları maddeler haline döküyoruz.

7- Her cuma günü erkek hocalar, erkek öğrencileri de alıp toplu bir şekilde Cuma namazına en yakın camiye gidelim. Bir kere dahi olsa her bölge kendi içerisinde 5-10 okulu bir araya getirerek o bölgedeki en büyük camide cuma namazını birlikte kılalım. İlçe müftüsünü veya il müftüsünü de davet ederek bu etkinliğimizi toplu bir şekilde icra edelim. Küçük şehirler ise bir kereye mahsus tüm öğrencileri ulu camide veya en merkezi camide toplayıp il müftüsünü de çağırarak cuma namazından sonra salavatlarla, ilahilerle, esmaül hüsna'yı okuyacak toplu bir etkinliği öğrencilerimize yaptırabiliriz.

8- 6 haftanın sonunda mutlaka her yaş grubuna hitap edecek bir sınav yapmalıyız. Bu sınavın birincisine, okul birincilerine, il birincilerine, hediyelerimizi 6 haftanın sonunda bütün öğrencileri bir araya getirerek yapacağımız toplu etkinlikte, takdim edelim. Her ilimiz, mutlaka şimdiden bütün öğrencileri, velileri ve o şehrin valisini, kaymakamını, belediye başkanını da davet edeceği büyük bir programı şimdiden organize etmeli, planlamalıdır. Şimdiden böyle bir programı yapacağımız salonu tutmalıyız, ayarlamalıyız. Toplu programın organizasyonu; her okuldan, camiden ilahiler ayarlayıp öğrencilere ilahiler söyletmek, hadis söyletmek, Kur’an-ı Kerim okutmak…İnanlmaz bir etki bırakacaktır.

9-Çalışmalarımızı mutlaka sosyal medyada, basın yayında gündem yapmalıyız. Yerel gazeteler, yerel radyolarda duyurular yapmalı; görsellerimizi haberleştirmeleri için yerel habercilerle iletişim halinde olmalıyız.

10-Yaz Kur’an Kurslarında, bu altı haftada çocukların bitirmesi, okuması gereken bir kitap listemiz olmalıdır.

Kahraman Yayınlarından çıkan Seyid Kutup ve A. Cüde Sahhar’ın çocuklar için hazırladığı 100 kitapçıktan oluşan İslam Tarihi, çocukların zevkle okuyabileceği bir settir.

11-Namaz kılma, namaz dualarını ezberletme çok önemlidir. Çocuklara bunları kazandırmalıyız.

12-Her hafta bir tane toplu etkinlik yapmalıyız.

Şehrin tarihi yerlerini çocuklara gezdirelim. Toplu bir piknik yapalım.

13-. Erkekler için ve kızlar için eğlenebilecekleri turnuvalar düzenleyebiliriz.

14-Bayan hocalar, kız öğrencilerin anneleri ile tanışmak için kısa ev ziyaretleri yapmalıdırlar. Erkek hocalar da öğrencilerin babaları ile ayaküstü de olsa tanışmalıdırlar. Velilerle tanışmak öğrenci üzerinde müsbet etki sağlar.

15-Yaz Kurslarında devamsızlık çok olur. Öğrenci gelmediğinde imkan varsa evine gidilmeli, en kötü telefonla aranıp niçin gelmediği sorulmalıdır. Gelmesi için nasihat edilmelidir.

16-Allah’ın kitabını öğretme konusunda hırslı ve azimli olmalıyız. Kur’an öğrenmenin ve öğretmenin hayrını sürekli kendimize ve çevremize hatırlatmalıyız.

Başarımız ancak Allah ile gerçekleşir. Biz Allah’a güvenip Allah’a yöneliyoruz.