• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Ramazan ayı malumunuz bir misafirdir. Bu misafir çok hızlı geldi ve çok hızlı gidiyor. Bu vesile ile misafirin kıymetini bilmek için son 10 günde yapmamız gerekenleri, Kur'an ve sünnet ışığında, üç madde halinde hatırlatmak istedik.

Öncelikle teravih namazlarını ihmal etmemeyi, kalan son 10 günde muntazam bir şekilde evimize en yakın olan camide cemaatle kılalım. Çünkü son 10 gün içerisinde Kadir gecesi var. Bu son 10 teravihi kaçırmazsak mutlaka Kadir gecesinde teravih namazı kılmış, Allah'a ibadet etmiş oluruz. İşimizi garantiye alalım, teravih namazlarını ihmal etmeyelim. Teravih demek zaten rahatlatan namaz demek... Teravih namazını kılmayan oruçlu kimse, yemiş olduğu yiyecekleri sindiremez. Vücut da rahat etmez, kalp de Allah'a ibadeti eksik bıraktığı için Ramazan'dan istenilen maneviyatı elde edemez. Bu yüzden Ramazan-ı Şerifin gecelerini kaim (uyanık) gündüzlerini Saim (oruçlu) olarak geçirin, demişler. Geceleri kaim geçirmek için sahura kalktığımızda mutlaka 7 rekat Teheccüd namazı kılalım, secdelerimizi uzatalım ve mümkünse geçmişimizde yapmış olduğumuz günahlarımız için ağlayıp sızlayalım. Ağlayamıyorsak da ağlar bir ses ile Allah'ı zikredelim. Mahcup ve muhtaç bir eda ile ellerimizi ona açalım. İlgilendiğimiz arkadaşlarımıza, talebelerimize, hocalarımıza, çevremizdekilere, ülkemize, bütün dünya Müslüman ülkelerine ve bütün insanlığa dua edelim. Yeryüzünün selamet ve afiyetini Allah'tan isteyelim.

İkincisi filtrelerimizi zekatlarımızı aman ha aman ihmal etmeyelim, son güne bırakmayalım! Zekat verme imkanı olan tüm kardeşlerimiz, Ramazan'da bire yedi yüz, bire bin karşılığı verildiği için yani Ramazan'ı Şerif'te yapılan ibadetlere Allahu Teala kat ve kat fazla sevap yazdığı için zekatlarımızı özellikle ramazanda verelim. Çevremizdeki zengin olan insanları, zekat vermesi için teşvik edelim. Umut Kervanı Vakfımız gibi zengin ve fakir arasında köprü olan, depremzedelere derman olan vakıflarımızın; Müslüman halkımızın zekatlarını muhtaç kimselere ulaştırdığını, insanlarımıza anlatalım. İslam'ın 5 şartından birisi zekattır. Ne yazık ki insanların en çok ihmal ettiği, öğrenmek istemediği, hatırlamak istemediği bir ibadettir zekat! Hele zengin insanlara zekatı hatırlatmak gerçekten büyük bir özveri istiyor. Zengin bir insanın zekatını vermesini istemek, dilencilik etmek demek değildir. Bir insana namazını kıl demek, orucunu tut demek neyse Allah'ın kendisine 80 gram altın değerinde mal verdiği her insana "Kardeşim sen Müslümansın! Zekatını vermelisin!" demek ve bunu hatırlatmak da aynı şeydir. Bu konuda özverili olmak gerektiğini, insanlarımıza zekât vermeleri gerektiğini hatırlatmak, iyiliği emredip kötülüğü yasaklamayı şiar edinmiş her kardeşimize bir vazifedir. Zekat konusunun üstünde duralım. Tüm kardeşlerimiz imkan sahibi olan kimselerin zekatlarını vermesi için hatırlatmada bulunsunlar. Zekat vermek isteyen insanları, Umut Kervanı gibi İslami vakıflarla tanıştırıp zekatlarını muhtaç insanlara ulaştırmalarına vesile olalım.

Üçüncüsü; malumunuz Ramazan-ı Şerif bitiyor ve son 10 günü camilerde itikafla geçirmenin sevabı çok büyüktür. İmkanı olan tüm kardeşlerimiz kendilerine en yakın olan camide, kendi mahallelerindeki camide, itikafa girmelerini istiyoruz. Bu sünnet-i seniyyeyi ihya edelim. İtikaf ibadetini birer eğitime-öğretime, İslami bilinç, birikim ve yeteneklerimizin artmasına vesile eyleyelim. İtikaf ibadeti, tabiri caizse İslam davetçilerinin birer eğitim kampıdır. Aslında İslam ümmeti, tüm diyarlarda ve zamanlarda Ramazan'ın son 10 gününde, itikaf ibadetini vesile ederek evlatlarını yetiştirmelidir. Bugün yaşadığımız en büyük problem; fert ve bireylerimize İslami şahsiyet kazandırmadaki başarısızlığımızdır. İslami bir şahsiyetin oluşması, güçlenmesi için itikaf ibadeti, İslam ümmetinin eğitim kampı olarak düşünülmeli ve Allah'ın kendisine imkan verdiği, planlama yetkisi verdiği salih insanlar; Müslüman gençleri, özellikle Müslüman gençleri, itikaf ibadeti ile eğitmeyi programına, gündemine almalıdır. Ramazan'ı Şerif'ten önce kaç tane gencimiz itikafa girecek, itikafa girerken hangi kitap okunmalı, hangi ibadetler yapılmalı; bunlar tek tek planlanmalıdır. Geç kalmış sayılmayız. Tüm duyarlı kardeşlerimizin özellikle genç kardeşlerimizin yetişmesi için itikaf ibadetini camide yerine getirelim, programlayalım. Çalışan, vakti olmayan kardeşlerimiz ise bu son 10 gün, her camiye girdiklerinde, itikafa niyet etsinler. On dakika, hatta bir dakika da olsa itikafa niyet etsinler. İtikafta iken camide Allah'ı zikrederek, Cevşen-ül Kebir okuyarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, cüzlerini tamamlayarak, vakit geçirsinler. İnşallah itikaf ibadetinin sevabını elde etmiş oluruz.

Ramazan'ın bereketine erişmek duasıyla...