• DOLAR 34.638
  • EURO 36.469
  • ALTIN 2929.807
  • ...

Milliyetçilik nedir? Kısaca millet mefhumunu oluşturan bazı elementler bazı unsurlar var. Yani, bir toplum bir kavim bir halk kendini hangi unsurlarla millet addeder?

Birincisi ırk birliğidir. Soydaşlık da diyebiliriz. Nesil birliği demek de mümkündür. Yani bir toplum bir halk aynı ırktan olan kişileri kendine yakın görür.

Milleti oluşturan unsurların ikincisi ülke ve memleket birliğidir. Buna vatancılık, memleketçilik de diyebiliriz. Yani kişi doğduğu yeri kendi vatanı olarak görür, orayı sahiplenir, geliştirmek ister.

Milliyetçiliği oluşturan üçüncü unsur da dil birliğidir. Bu da Milli birliğin kurulması için zamanımızda en kuvvetli unsurdur. Aynı dili konuşan insanlar kendilerini aynı milletten aynı kavimden aynı halktan görürler.

Dördüncüsü de de renk birliğidir. Mesela ABD’de biz bunu net görüyoruz değil mi? Beyazlarla zenciler arasında sürekli bitmek bilmeyen bir çatışma var. Hatta derileri “Kızıl” olduğu için Amerikalıların binlerce, yüz binlerce Kızılderili insanı katlettiğini biliyoruz.

Beşincisi ise geçimler davasıdır. Evet bu birliğin de asıl gayesi üstün bir geçim seviyesine, ekonomik anlamda diğer toplumlara göre daha bir gelişmiş olmaktır. Günümüzde milliyetçiliği oluşturan en önemli unsurlardan birisi de bu refah seviyesi yüksek bir halk olma arzusudur.

Bugün Avrupa birliğini oluşturan Avrupalıların birlik olmasına sebep olan neden geçinme davasıdır. Demir-çelik fabrikalarını önce bir araya getirdiler, sonra Avrupa Birliği'ni oluşturdular. Fransızlar, Almanlar ile yıllarca savaşırken geçinme davası hatırı için bunlar ortak bir millete dönüştüler. Avrupa Birliği oldular.

Evet milliyetçiliği oluşturan beş tane unsur var. Peki, milliyetçiliği oluşturan bu unsurlar insanlara huzur getirmiş midir? “Hepiniz Ademdensiniz! Adem de topraktandır”, diyen bir Peygamberin ümmetiyiz! “Arab’ın Arap olmayana Arap olmayanın da Arab’a üstünlüğü yoktur, üstünlük takva iledir”, diyen bir Peygamberin Ümmetiyiz!

Milliyetçiliği oluşturan bu beş tane unsuru yerle bir etmiş bir Peygamberin ümmetiyiz! Evet, ırk birliğini, hepinizi Ademdensiniz, dedi attı. Ülke, memleket Birliğini, ‘Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Ezanı Muhammed'inin okunduğu her yer Daru’l İslam'dır, İslâm'ın memleketidir.’ diyen bir Peygamberin ümmetiyiz.

Dil birliği meselesine bakacak olursak Selman-ı Farisi de Bilal-i Habeşi de hepsi İslam'ın altında Kur'an'ın altında bir oldular. İslam, bütün dilleri kutsal görür. Bütün kavimlerin dinlerini kutsal gören bir dinimiz var. O yüzden hiçbir dilin diğerine üstünlüğü yoktur. Renk birliği, zaten Mekkeli müşrikler Peygamberimize niye düşmanlık ediyordular?

Diyordular ki: ‘ Sen zenci Bilal ile aynı sofrada oturuyorsun!’ Evet, milliyetçiliği oluşturan bu 6 tane unsuru  darmadağın etmiş Peygamberin Ümmetiyiz! Geçinme davası, birliğine gelecek olursak, Hz Muhammed Aleyhisselam ‘Ben zengin olayım diğerleri fakir olsun!’ anlayışında hiçbir zaman yaşamamıştır. Bütün insanlara Merhamet eden bir peygamberin ümmetiyiz!  

Peki, İslam milliyetçiliği nedir? İslami milliyette ve İslam dinine göre yalnız Müslümanla Müslüman olmayan var. Başka bir şey yok! Müslümanlara da Müslüman olmayanlara da İslam hak ve hukuk vermiş ve bu hak ve hukuku yasa altına almış bir dinin müntesipleriyiz. Rabbim bizi her türlü ırkçılıktan korusun. Ezan-ı Muhammedinin okunduğu her yer vatanım, ben Müslümanım diyen her kişi vatandaşımdır anlayışına sahip bir ülke olmak dileğiyle…