• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Dijitalleşen hayat, kitapları da çok ciddi etkiledi. Birçok kitap dijital platformlara aktarıldı. Eş dostlar, binlerce kitabın okunabileceği, kitapların PDF’sinin bulunduğu siteleri birbiri ile paylaşıyor. Birçok gazete hatta dergiler dijital ortamda yayın yapmaya başladı.

Şehirlerdeki birçok kitapçı kapandı. Artık kitap siparişi verebileceğimiz siteler var. Günümüz insanı kitaba para vermeyi sevmiyor. Gereksiz görüyor. Zaten internet ortamında her şey var, deyip kitap satın almıyor. İnternet ortamında bir tek kitap bitiren bir Allah’ın kulunu gören var mı? Sosyal çevresi geniş olan kimseleriz. Ama ne bir profesörün ne bir öğretmenin ne de bir siyasetçinin ‘Ben falan kitabı internet üzerinden okuyup bitirdim.’ Diyeni duymadık. İnternet ortamında uzun süreli okumalar yapılamayacağını, okuma yazması olmayan bir çocuk bile bilir.

Her şeyi internet ortamına aktarabiliriz. Resmi tüm evraklar, işlemler internet ortamında halledilebilir. Çok faydalı ve güzeldir. Hatta gazete de internet ortamında okunabilir. Ama kitaplar, internet ortamında okunamaz. Çünkü kitap okuma ciddi ve somut bir iştir. Öyle göz ucuyla okunmaz. Ona elin değecek, kaleminle altını çizeceksin, sağına soluna notlar alacaksın. Tüm bunları yaparken de gözünü yormayacak. Bilgisayar ekranına bakarken kısa bir süre sonra göz yoruluyor. Ve okuma isteği azalıyor. Zaten uzun soluklu okumalar kesinlikle bilgisayar üzerinden gerçekleşmez.

Bir de internet ortamına aktarılan birçok bilgi ne yazık ki eksik, hatalı olarak aktarılıyor. İnternet ortamı ne yazık ki küfrün kontrolünde geliştiği için bu alandaki özellikle İslami bilgilerin de büyük bir kısmı eksik ve hatalıdır. Özellikle İslam alimlerinin görüşlerini, bilerek eksik veriyorlar veya istedikleri kısımlarını veriyorlar.

İnternet ortamında bir site eski yüzyıllarda yaşamış bir İslam aliminin kitabından yayınevini ve sayfa sayısını vererek bir paragraf paylaşmıştı. Aynı kitabın aynı yayınevinden çıkan baskısı kitaplığımızda vardı. Ve bu konuyu okumuştuk. Paylaştığı ve altına yazdığı yorumla o kitabın hiçbir alakası yoktu. Kitaplıktan kitabı çıkartıp o sayfayı açtım. İnsanların yanlış anlamalarına sebep olacak satırları almış ama konuyu izah eden satırları almamıştı. Bunu googlede araştırma yaptığımız birçok konuda gördük. Yani İslami bir birikimi olmadan internet ortamında dinimizi öğrenen bir kişi, büyük ihtimalle yanlış mecralara sapacak ve İslam adına Batıl bir dava edinecek. Bu durumda olan çok kişi var.

Peki, ne yapmalıyız?

-Öncelikle geçen gün Diyanetin ve İslami anlamda dostlarımıza tavsiye ettiğimiz İslami kitap siparişi veren siteleri ziyaret etik. Gerçekten de çok acemice hazırlanmış. Batıl kitap satan sitelerle Diyanet gibi kocaman bir kurumun internet üzerinde kitap satan sitesini karşılaştırınca insan kahroluyor. Yani madem artık insanlar internet üzerinden kitap satın alıyorlar öyle ise Müslümanlar bu tür sitelerinin görselini, dizaynını iyi hazırlamalıdır. Reklamını yapmalıdır. Bir de doğru bilgiye bizi ulaştıracak İslami siteler oluşturulmalıdır.

-Kitap satın almaya halkımızı teşvik etmeliyiz. Yani her evde on raflık bir kitaplık olmalıdır. Müslüman aileler olarak, düzenli kitap almalı ve okumalıyız. Vallahi bugün Müslüman halkımız ve düşünürlerimiz kitap okumuyor. Bu Korona günlerinde dahi evde hapsolmamıza rağmen ciddi bir araştırma yapanlar bilirler, kardeşlerimiz OKUMUYOR. Daha doğrusu ne okuyacağını da bilmiyor.

Geçen gün şehit olmuş bir dava adamının kitapla ilgili bir anısını dinledik. Beraber çalıştığı arkadaşlarının birine Üstadın Tarihçe-i Hayatını, diğerine Hasan el Benna’nın 4 ciltlik Risalelerini, bir diğerine Asım Köksal’ın İslam Tarihi setini vermiş. Okuyup bana çıkarımlarınızı getirin demiş. Bu eserleri okuyup çıkarımlarını paylaşan arkadaşlarıyla saatlerce konuşmuş. İşte olay bu! Acaba İslami dava adına çalışma yapan kaç tane lider, beraber çalıştığı kardeşlerine kitap veriyor ve onların okuyup okumadığını takip ediyor? Kitap okuma işini sadece çocuklar ve gençler mi yapmalı? Ki artık çocuklar ve gençler de okumuyor. Onların kitap okuması için bir çabası olan da yok. Bu konu çok önemli ama yerimiz bu kadarına yetti. Tüm kardeşlerimiz ve Allah’ın davası adına dertli olan herkes kitap okunması konusunda elinden geleni yapmalıdır.

Okuyup Allah için amel edenlerden olma dileğiyle…