• DOLAR 32.255
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2407.912
  • ...

 Günlük hayatta en çok kullandığımız kelimelerden birisidir takdir etmek. Takdir, bir şeyin miktarını bilmek, hakkını vermek, doğruya en yakın tahminde bulunmaktır. 

Maddi şeylerin miktarını ölçerek ve tartarak veya tahmin ederek söyleyebiliriz. Doğru ölçmek doğru tartmak ve doğru tahminde bulunmak cemiyet hayatını ayakta tutan olmazsa olmazlardandır. Ölçülmesi ve tartılması zor olan şeyler için takdir komisyonları kurulur. Meselenin özü, bir şeyin gerçek değerini bilip göstermektir.

İki boşboğaz otururken biri karşıdaki minareyi göstererek “şu minare kaç batman gelir?” demiş. Öteki de bakmış bakmış, bilgiç bir eda ile “onun içi kof” demiş. İşin esprisi bir yana adam doğru takdir etmiş, minarenin hakkı neyse onu vermiş.

İnsanları takdir edebilmek çok önemli bir erdem ve ayrıcalıktır. Bir insanın değerinin ne olduğunu ölçebilmek, sahip olduğu erdemleri görebilmek, çalışarak kazandığı güzellikleri görüp anlamak ve dile getirmek bir ayrıcalıktır. Bunun zıddı körlüktür, nankörlüktür.

Takdir edilmenin en somut şekli öğrencilere verilen takdirnamelerdir. Bu takdirnamenin anlamı; Biz bu çocuğu ölçtük, tarttık ve nelere sahip olduğunu biliyoruz demektir.

Takdir edebilmek, görebilmek, anlayabilmek ve değerini verebilmektir, bu anlamda bir üstünlüktür, güzel bir erdemdir.

Takdir edilmek ise mutluluktur, sizi anlayan ve değerinizi bilen birilerinin olması hayatı yaşamaya değer kılan bir güzelliktir.

Hangimiz istemeyiz yaptıklarımızın tam olarak karşılığını görmeyi?

Hangimiz istemeyiz sahip olduğumuz değerleri gören, bilen ve değerlendiren birilerinin olmasını?

Ve hayatı yaşanmaz hale getiren körlükler, nankörlükler değil midir?

Bütün bunları göz önüne getirerek Allah Teala ile olan ilişkimizi düşünelim.

Birçok ayet-i kerimede “Onlar Allah’ı hakkıyla takdir etmediler” buyurulur.

Aslında bütün bunları sözü Kadir Gecesine getirmek için söylüyorum. Kadir Gecesini anlayabilmek için öncelikle kadir kıymet bilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Kadir Gecesini bilmek demek, bu geceyle birlikte yeryüzünde neyin başladığını, bu geceyle birlikte Alemlerin Rabbinin kullarına olan merhametini gösterdiğini, onları muhatap aldığını, ebedi mutluluğun çizgilerini bozulmayacak bir şekilde çizdiğini gösterdiğini bilmektir.

Buyurun, artık nasıl ihya ediyorsanız öyle ihya edin, Rabbim kadrü kıymetini bilenlerden eylesin.