• DOLAR 32.237
  • EURO 34.79
  • ALTIN 2455.936
  • ...
İmam Humeyni ve İslam İnkılabı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bir taraftan İmam Humeyni’nin sahip olduğu manevi ve irfani düşüncelerin oluşturduğu istisnai şartlar diğer taraftan İran halkının İslam’a olan derin inanışından dolayı İran halkındaki değişiklikleri ve İslam inkılabı rehberinin başarısını materyalist ölçütlerine göre araştırmaya ve tahlil etmeye çalışan siyasi tahlilciler, araştırma ve istihbarat merkezleri, yabancı güçlerin casusluk şebekeleri bütün uğraşılarına rağmen İslami inkılabın nasıl gerçekleştiğini, mahiyetini ve İmam Humeyni’nin inkılabi düşünce ve tefekkürünü anlamaktan aciz kaldılar.

1978’in Şubat ayında hazırladığı bir raporda CIA, İran’ın bir inkılap ya da inkılap öncesi durumda bulunmadığını açıklıyordu. Yine 28 Eylül 1978 yılında yayınladığı diğer bir raporda; Şah’ın on yıl daha faal bir şekilde gücü elinde bulunduracağını ileri sürüyordu. İnkılaptan hemen önce İran’ı ziyaret eden ABD başkanı Carter, İran’ın dünyanın en kargaşalı bölgesinde sükûnet ve güvenlik adası olduğunu dile getirmişti.

İslam İnkılabının süratlice gerçekleşmesi ve İmam Humeyni’nin nadide rehberliği, ABD’yi, istikbar güçlerini ve Siyonistleri gafil avlamıştı. Batılılar, İran’ın uğradığı büyük değişimi ve uzun süre İslam İnkılabı gerçeğini tanıma ve derketmeyi başaramadıklarını defalarca itiraf ettiler.

ABD’nin Tahran büyükelçiliğinde çıkan belgelere göre Amerika’nın siyasi ve istihbari makamları şunları dile getiriyorlardı: “Bu inkılap ve sonuçları varlığımızı yerle bir etti. Adamlarımızı dağıttı, istikrarlı kurumlarımızı ve sistemlerimizi yok etti”
Zamanın CIA şefi Stanfy İslam inkılabı hakkında şunları dile getirir: “CIA, iki konu hakkındaki öngörüsünde başarısızlığa uğradı: 75 yaşında sürgündeki bir adamın Şah’a muhalif gruplara hükmedeceğini ve güçlü İran ordusuna rağmen inkılabın bu kadar çabuk gerçekleşeceğini beklemiyorduk”

İslam inkılabı gerçekleştiğinde İsfahan’da bulunan İngiliz papaz Pal Hunt, hatıralarında İran’ın o günkü şartlarını şu satırlarla dile getirmektedir: “İran’ın bir inkılabın arefesinde bulunduğuna hiçbir zaman inanmadık”

Amerika başkanlarından Bush, bir konuşmasında İslam inkılabıyla ilgili şunları dile getirir: “İran’da inkılabın gerçekleşmesinden dolayı görevinden alınan zamanın CIA başkanına sordum. Bu kadar hazırlık sahibi olmanız, güçlü ve gelişmiş ekipmanlara ve harcadığınız büyük miktardaki bütçeye rağmen İran halkının inkılabını tahmin etmediniz mi? Şunları söyledi “İran’da meydana gelen şeyin tarifi yoktur. Bizim bilgisayarlarımız onu anlamıyorlar”

İmam Humeyni’nin mümtaz kişiliği istisnai bir inkılabın gerçekleşmesinin en önemli sebeplerindendi. Bu durum, İslam inkılabını farklı yönleriyle diğer büyük inkılaplardan ayırdı. İmam Humeyni’nin rehberliğindeki İslami inkılap önceki hiçbir inkılapla benzerlik taşımayan özelliklere sahiptir. Birçok uluslararası düşünür ve araştırmacı, İslam inkılabının diğerlerinden farklılığını dile getirirler. İnkılabı ve İmam Humeyni’yi kavramaktan aciz olduklarını itiraftan da kaçınmazlar.

İslam İnkılabı, İslam’ın on dört asırlık İslam kültür ve tefekkürüne dayanarak İmam Humeyni’nin rehberliğinde gerçekleşti. Birçok araştırmacı ve tahlilci, İslam inkılabının manevi, siyasi ve toplumsal yönü üzerinde araştırmalarda bulunmaktadır.
Olin Telfer araştırma ve tahlillerinden sonra şu açıklamalarda bulunur: Hangi ülkenin 21. Yüzyılda dünyaya musallat olacağı heyecan verici bir sorudur. Ancak yanlış bir sorudur. Zira dünyanın bugünkü en büyük değişikliği, ulus devletlerin sınırlarını aşan ülke ve güçlerin oluşumudur” der. Başka bir yerde şunları dile getirir “İmam Humeyni, Selman Rüştü’nün ölüm fetvasını yayınladığı zaman, dünya hükümetlerine tarihi bir mesaj gönderdi. Ancak çoğu bu mesajı almada aciz kaldılar. İmam Humeyni’nin mesajına göre, yeni yüzyılda Batılıların dünya hakimiyetini dikkatlice gözden geçirmeleri gerekir. Zira İmam Humeyni’nin hareketinin devamında, beşeri düşünceler ulus devletlerin yerlerini almakta, milli ve mahalli devletlerin iktidarına son verilmektedir…”

İslam inkılabının istisnai özelliklerinden biri de ilahi niteliğe ve yüksek hedeflere sahip olmasıdır. İmam Humeyni, İslam inkılabının hedefleri ve uzun müddetli stratejileri hakkında şunları dile getirir:

“İslam’ı dünyanın her tarafında tanıtmalıyız. İslam’ın bayrağını dünyanın her yerinde yükseltebileceğimize inanıyorum”
İmam Humeyni duasında ise şunları dile getirir: “Allahım! İnkılabımızı, yeryüzünün zalim ve diktatörlerinin zulüm kalelerini ve sultalarının yıkılması için birbaşlangıç yap”

Yazan: Mir Ahmet Rıza Haceti
Kaynak: Bashgahé Endişe
Çeviren: Hanefi Aydın

Bu haberler de ilginizi çekebilir