• DOLAR 32.268
  • EURO 34.84
  • ALTIN 2455.753
  • ...
Demirtaş hakkında açılan davalardan biri bugün Mardin`de görüldü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şırnak`ın Cizre ilçesinde yaşanan “bodrum” olayıyla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Davanın bugünkü duruşmasına HDP Milletvekilleri Osman Baydemir ve Meral Danış Beştaş tanık olarak katıldı. Demirtaş, duruşmada Edirne Cezaevinden Ses Ve Görüntülü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) ifade verdi.

Kimlik tespitiyle ile başlayan duruşmada söz alan Demirtaş`ın avukatları, yargılanmanın durdurulmasını talep etti, fakat talepleri mahkemeye heyeti tarafından reddedildi. Daha sonra Demirtaş, SEGBİS yöntemiyle mahkeme salonuna bağlanarak savunma yaptı.

Demirtaş, “İddianamede çözümü yapılan konuşma bana aittir. Ama bazı yerlerde deşifre ve yazım hatası vardır. Konuşmamın hangi cümlesinde Türklüğü, Cumhuriyeti ve TBMM`yi aşağıladığım somut olarak belirtilmiyor. Dosyanın bulunduğu Mardin 1. Asliye Ceza Mahkemesinde savunma yapmayı kabul ediyorum. Şu aşamada beraat kararı verilmesi gerekir. Söz konusu iddianamedeki konuşmayı yaptığım dönemde, Cizre'de uzun süre devam eden askeri operasyonlar söz konusuydu. Silahlı grupların hendek ve barikat yaptığı, güvenlik güçlerinin de operasyon yaptığı dönemlerdi. Sokağa çıkma yasağının devam ettiği bu dönemde, Cizre'de bir grup sivil yurttaşla ilgili olarak; kendilerinin silahlı gruplara dâhil olmadığını, hatta bazılarının DBP'nin PM üyesi olduğunu, bir binanın bodrum katında mahsur kaldıklarını, oradan çıkmak istediklerini, ancak yoğun ateş nedeniyle bir türlü çıkamadıklarını, bizden yardım talep ettiklerini belirten telefon görüşmeleri yapıldı. Ben Mardin'de iddianameye konu konuşmayı yaptığımda, o bodrumdaki kişilere 4-5 gündür ulaşamıyorduk.” dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya tanık olarak katılan HDP Milletvekilleri Osman Baydemir ve Meral Danış Beştaş`ı da dinledi. Ardından mahkeme 22 Şubat 2017 tarihine ertelendi.

Selahattin Demirtaş hakkında 3 Şubat 2016 tarihinde, Cizre`de bodrum katında kalanlar ile ilgili Mardin`de yaptığı bir konuşmada, “Türklüğü, Cumhuriyet`i ve TBMM`yi alenen aşağılamak” suçundan 1. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.  

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan Demirtaş`ın avukatı Mehmet Emin Aktar, şunları söyledi:

“Selahattin Demirtaş, 3 Şubat`ta Cizre`de bodrumda mahsur kalan ve bir türlü onlara yardım ulaşmayan kişilere ilişkin yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan davada yargılanıyor. Mahkeme bugün taleplerimizi aldı, elimizde bulunan delilleri sunduk, onlar incelenecek. Bir sonraki duruşma 22 Şubat`a ertelendi.” (M. Salih Keskin – İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir