• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Bir fotoğraf karesinin birilerini bu kadar korkutmasının nedeni ne olabilir? HÜDA PAR Batman adayı Serkan Ramanlı ve DEM Parti adayı Mehdi Öztüzün’ün Batman Petrolspor maçını birlikte izlerken fotoğraflarının çekilmesinden söz ediyorum. Sosyal medyada en çok konuşulan konulardan bir tanesidir. DEM Parti’nin üst perdeden “kabul edilemez” açıklamasından sonra kendi adayını ihraç etmesi, siyasi derinliği olan herkesin dikkatini çekmiştir. Hatta iki Kürt adayın birlikte maç seyretmesi bölge kamuoyu tarafından takdir edilirken, DEM’in bu refleksini anlamakta zorlananlar var. 

Evet, ben de DEM’in bu refleksini görünce çok geçmişte “Gündem gazetesinde” okuduğum bir yazı dizisini hatırladım. Bu yazı dizisinin konusu; 2006 yılındaki Filistin seçimleriydi. Bu seçimde HAMAS’ın kazanması ve El-Fetih’in kendi tabanını nasıl kaybettiğini analiz ediyordu. Sol seküler olan ve Arap milliyetçiliği üzerine siyaset yapan El-Fetih, stratejik açıdan nasıl bir hata yaptığını işliyordu. Bu yazı dizisinin sonuç bölümünde ise, Filistin’deki El- Fetih’in seçimi kaybedişini şu nedene bağlıyordu: El-Fetih, ne zamanki HAMAS’la bir normalleşmeye girmiş, kendi aralarında bir problemin olmadığını ilan ettikten sonra düşüşe geçmiştir…  Yani El-Fetih’in kendi tabanını HAMAS’a kaptırmasının nedenini, kendi aralarındaki normalleşmeye bağlıyordu. O dönemdeki malum Gazetenin yorumuna göre, El-Fetih’in en büyük hatasıydı bu…

                Aslında Gündem gazetesinin o yıllarda bu konuyu işlemesi boşuna değildi. Ve kendilerine rakip olabilecek, samimice Kürt halkının temsilcisi olabilecek bir partinin korkusunu yaşıyorlardı. Korktukları başlarına gelmiş gibi. Bu korkunun başlangıcı, HÜDA PAR’ın 2012 yılında kurulması ve aktif olarak siyasi hayatına başlamasıydı. Kurulduğu ilk günden beri “sol cenah” tarafından en büyük karalamalara ve iftiralara uğradılar. 2023 Genel Seçimlerinde HÜDA PAR’ın ittifak içerisinde yer alarak Meclise vekil göndermeleri ise tam olarak onlara kâbusu yaşattı. Şimdiye kadar HÜDA PAR’ın söylemlerini bir şekilde baskılayan güruhun, HÜDA PAR’ın dört vekilinin Meclise girmeleriyle propagandaları zayıflıyordu.

Ve bugün sermayeleri olmayanlar, sermayesi ve söylemi çok güçlü olan HÜDA PAR’ın tanınmasından çok rahatsızdırlar. Ve korktukları başlarına gelmiş gibi.  Yani DEM’in bugünkü telaşı, El-Fetih gibi kendi tabanlarını HÜDA PAR’a kaptırma korkularıdır. Ve haliyle yıllar önce teşhis koydukları “normalleşmeyi” hiçbir zaman istemezler. Normalleşmeye adım atacak bir fotoğraf dahi olsa bile sert bir şekilde cezalandırılmalıydı. Ve bugün Batman’daki kendi adayları Mehdi Öztüzün’e sert refleks göstermeleri ve ihraç etmelerinin temel noktası bu korkudur. Çünkü kendileri de biliyor ki “normalleşme” durumunda milyonlarca DEM seçmeni HÜDA PAR’a oy verme meyilindedir. Ve bugün HÜDA PAR’ın gerçekçi ve dürüst siyaseti tüm Türkiye’deki partilerin seçmeninde dikkat çektiği gibi DEM Patiye oy veren Kürt seçmende de dikkatlice takip ediliyor.