• DOLAR 32.589
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2459.246
  • ...

Hz. Hüseyin’in acı bir şekilde şehit edilmesi tam 1400 yıldır çok farklı açılardan anlatılmış ve hala anlatılıyor. Anlatılması gereken ve ders alınması gereken tarihi bir duruştur Hz. Hüseyin’in şehadeti. Peki, Hz. Hüseyin neden şehit edilmişti?

 Tarihsel süreciyle meseleye baktığımızda; Yezid, kendisine biat etmeyenleri dize getirmek için tüm şarlatanlıkları yapmış. Fakat biat etmeyip kendisinin saltanatına tehlike oluşturacak bazı şahsiyetler onu çok düşündürüyordu. Bunlar; Abdullah ibni Abbas, Abdullah ibni Ömer ve Abdullah ibni Zübeyir ile birlikte en çok korktuğu Hz. Hüseyin’di. Bu şahıslarda liderlik vasfı vardı ve etraflarındaki Müslümanları toplayacak karakterdeydiler. Nitekim bunların arasında şecaatiyle tanınan Hz. Hüseyin, Yezid’in saltanatına karşı cihat başlatmıştı. Kufe halkıda onu destekleyip defalarca davet ettiğinde bunu teyit etmek için amcaoğlu Müslim bin Akil’i Kufe’ye gönderiyordu. Müslüm bin Akil olumlu mektuplar gönderince Hz. Hüseyin ehlibeytiyle yola çıkıyordu.

Diğer taraftan Yezid’in casusları Kufe şehrinde olan gelişmeleri ve Hz. Hüseyin’in Kufeye geleceğini haber veriyordu. Bunun üzerine Yezid jet bir kararla Basra valisi Ubeydullah bin Ziyad’ı çağırıyor ve bazı vaatler karşılığında onu Kufe’ye gönderiyor. Makam ve menfaat kokusunu alan Ubeydullah bin Ziyad’ın yaptığı ilk icraat, Müslim bin Akil’i parçalara ayırarak şehit ediyordu. Aslında bu vahşi öldürme şekliyle Kufelilere mesaj veriyordu. Nitekim sinsice verdiği mesaj Kufeliler arasında tutmuş ve Hz. Hüseyin’e olan desteklerini çekmişlerdir. Hatta ona karşı savaşmışlardır.

Bu hamleden sonra Ubeydullah bin Ziyad 4000 kişilik bir orduyla Hz. Hüseyin’in yolunu kesiyor. Kerbela denilen mevkide vahşi bir şekilde Hz. Hüseyin’le birlikte kadın-çocuk demeden 72 kişiyi şehit ediyordu. Fakat garip olan, Hz. Hüseyin’i şehit edenler de namaz kılıyordu. Hatta bazı rivayetlerde Hz. Hüseyin cemaatle namaza durduğunda karşı taraftan bazı kişilerin onun arkasında namaz kılmak istedikleridir. Peki, Hz. Hüseyin’in faziletini bilen bir ordu nasıl olur da onu ve ehlibeytini hunharca katlediyordu? Aslında bu tarihi bir sorudur ve bu sorunun “imani” açıdan ve “karakterler” açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Hz. Hüseyin neden şehit edildi? sorusunun birçok cevabı olabilir ama birkaç taneye değinelim:

  • İlim cehalete dönüştüğü zaman, hikmet kaybolur ve insan insanlığını kaybeder.
  • Merhamet menfaate dönüştüğü zaman, insan hakikatlere karşı kör olur.
  • Hilafet saltanata dönüştüğü zaman, ilkeler kaybolur şahsi konumlar ön planda olur.
  • Ölüm korkusu ve zorluklar karşısında haktan yana duruş sergilemeyenler.
  • Makam sevgisi karşısında hakkı bildikleri halde ona karşı duranlar.

  Sonuç olarak; Hz. Hüseyin’in şehit olmasında ana etken, yukarda saydıklarımız ve benzeri zaaflardır. Yezid ordusundaki kişilerin Müslüman olmasına rağmen bu zaafları taşımalarıydı.  Günümüzde de her Müslüman kendi duruşunu gözden geçirmek zorundadır. Korku, makam ve menfaatler karşısında haktan yana durmak Hüseyni bir duruştur. Tarihte olduğu gibi bugün de Hüseyni duruşu ıskalayanlar imtihanı kaybetmiştir.