• DOLAR 32.348
  • EURO 34.847
  • ALTIN 2403.569
  • ...
2022 Berat kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mübarek üç ayların ikinci olan Şaban ayının 14. Gününü 15’inci gününe bağlayan geceye beraat gecesi olarak idrak ediliyor. Peki 2022 Berat kandili ne zaman? Berat gecesi hangi gün? İşte merak edilen soruların cevabı…

BERAT GECESİ NEDİR?

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece olan Berat kandili aklanma, temize çıkma anlamına geliyor. Berat kelimesi; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili Hicri takvime göre Şaban ayının 14. gününde idrak ediliyor. Bu yıl bu tarih 17 Mart’a denk geliyor.

BERAT GECESİNİN ÖNEMİ!

Hz. Peygamber’in, “Allah Teâlâ -rahmetiyle- Şaban’ın on beşinci gecesi dünya semasında tecelli eder ve Kelb kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar” buyurduğu rivayet edilmiştir.

Tâbiîn âlimlerinden İkrime’nin de dahil olduğu bir grup âlim, Duhân suresindeki âyetle Berat gecesine işaret edildiği kanaatindedirler. Bu takdirde Kur’an’ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de âyetlerin peyderpey inmeye başladığı şeklinde bir yorum ortaya çıkmaktadır. Nitekim bazı müfessirler bu görüşü benimsemişlerdir.

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Şaban’ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, ‘Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…’ der.” (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salat, 191) buyurmuştur.

Bu haberler de ilginizi çekebilir