• DOLAR 32.335
  • EURO 35.193
  • ALTIN 2241.275
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan soruları yanıtladı! Kamu işçilerine ek zam!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;

İstanbul'daki Kar Yağışı

Kar yağışını engellemek elimizde değil ama karın sebep olduğu özellikle ulaşım sıkıntılarına karşı gerekli tedbirleri almak elimizde. İdareyi elinde tutanlar kimlerse buna karşı bütün tedbirleri almak zorunda. Ancak maalesef özellikle İstanbul'da yakışmayacak görüntüler oldu. İstanbul'da belediye başkanlığı yapmış bir insanım. Neresinde ne var, sıkıntılar nelerdir, nasıl giderilir bilen birisiyim. Tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruklar oluşturulursa herhalde bunun sorumlusu veya sorumluları vardır. Vatandaşlarımız saatlerce mahsur kaldı.

03.00'e kadar takip ettim, arkadaşlarımla irtibat halinde oldum kara yollarındaki çalışmaları koordine ederek izledim.

İstanbul'da gereken yol tuzlama ve yol açma çalışmalarının yapılmamasından kaynaklandığını ilçe belediyelerinden de dinledik. Bunu yapmayan da belli. Bu tam anlamıyla basiretsizliktir. Kar yağdıktan sonra tedbir alamazsınız. Kış mevsimine girerken bütün tedbirleri almalısınız.

İmamoğlu Engelleniyor Mu?

Şehirlerine hizmet etmek için gayreti olmayanlar "engelleniyoruz" diyor. Burada tüm milletime böyle bir şey olmadığını somut rakamlarla anlatmak istiyorum.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere muhalefet belediyelerine gelen bütçeden ayrılan paylar 2019'dan bu yana aşağı yukarı iki kat artırılmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında 13 milyar 848 milyon lira merkezi idareden pay alırken bu rakam 2021'de 25 milyar 376 milyon liraya çıkmıştır. Düşmüş mü, artmış mı?

Doğal Gaz Kesintisi!

Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi değiliz. İran'a borcumuz kesinlikle söz konusu değil. İddialar yalandır. Cumhurbaşkanı İbrahim Bey'le yaptığım görüşmede de kendilerine söyledim, onlar bir arızadan ötürü bu işi 10 gün 15 gün erteleme durumumuz olacak dediler. Biz kendilerine daha önceden bu işin hazirana kadar ertelemek suretiyle gaz akışı devam ederse, biz de bu sert geçen kışı daha rahat şartlarda geçiririz dedik. Şu anda İran'da da kış şartları çok sert. Onlar da bundan dolayı bir sıkıntıları olduğunu bana ifade etti. En kötü şartlarda 10 gün esneme yaparsak bu süreci atlatırız dedi Sayın Cumhurbaşkanı. Bu arada Enerji Bakanlığımızdan, BOTAŞ'tan bir ekibimiz orada. Görüşmelerini yapıyorlar. Öyle zannediyorum ki fevkalade bir durum olmadan 10 gün, bilemediniz 15 gün içinde tekrar doğal gaz açışı devam edecek.

Elektrikte Kademeli Fatura

Salgın koşulları nedeniyle alınmış bir tedbir. Dünyada yaşanan artışlar sonucu enerji maliyetlerinde büyük artışlar meydana geldi. Elektrik üretiminin ana hammaddelerinden olan kömürde 5 kat, doğalgaz fiyatlarında 10 kat artışlar söz konusu. Fiyatlarda sübvansiyon halen mevcuttur.

Enflasyon Düşecek Mi?

Salgın önlemlerinin gevşemesiyle küresel enerji ve emtia fiyatlarında artış yaşandı. Küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ortada. Bütün bunlarla beraber girdi maliyetlerinde yine önemli artışlar oldu. Bu durum tüm dünyada enflasyonist baskıları artırdı.

Bugün ekonomide dünyanın en büyüğü ABD enflasyonla mücadeleyi başaramıyorsa, kendi ülkemizdeki şartlara da buna göre bakmamız lazım. Enflasyonla mücadele önceliğimizdir. Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlarımıza asgari düzeyde yansıtması için gerekli adımlar atılıyor.

(Kur korumalı mevduat hesabı) Türk lirasına güveni artırmak için uygulamaya alındı. Vatandaşlarımızın kur korumalı mevduat hesabına ilgisi muhteşem. 203 milyar lirayı aşmış durumda.

KDV indirimi talepleri

Hazine ve Maliye Bakanlığımız çalışma yapıyor. Oranlarda düzenlemeye gidilmesi gibi çözüm önerileri alıyorum. Atılması gereken adımlar varsa onlara bakacağız. Her türlü ürünler bu konuda masaya yatırılacak.

Rusya-Ukrayna gerilimi

Bölge bizim bölgemiz. Mevcut gerilimin yeni bir krize dönüşmeden son bulmasını istiyoruz. Devlet başkanlarına bu mesajlarımı ilettim, iletmeye devam edeceğim. Biz bölgemizde barış ve istikrar istiyoruz. İki ülke liderini isterlerse ülkemizde bir araya getirerek barış ortamını tesis edebiliriz. Bölge istikrarsızlıktan yeterince çekti. Daha fazla acı ve savaş istemiyoruz. Kaldı ki Rusya'nın Batı camiasıyla olan ilişkisi de var. Bundan da rahatsız oluyoruz.

Putin'i Davet Ettik!

Ülkemiz Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine en başında beri destek verdi. Rusya'nın Kırım'ın ilhakı başta olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik adımlarına karşı net bir tutum sergiledik.

Biz şu anda sayın Putin'i de ülkemize davet ettik. İki lideri arzu ederlerse ülkemizde bir araya getirerek, barış ortamının yeniden tesisine giden yolu açabiliriz.

Şu an bizim arzumuz diyalog ve diplomasi yoluyla mevcut krize bir çözüm bulunmasıdır. Hem Rusya hem Ukrayna'ya yapıcı ve itidalli davranmaları yönünde çağrılarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye NATO üyesi olmanın gereklerini yerine getirecek. 

Türkiye olarak biz de örneğin Suriye, Libya meselelerinde kampanyaların hedefi haline getirilmek istendik. Suriye'nin kuzeyinde teröre karşı gerçekleştirdiğimiz harekatlar, PKK/YPG terör örgütüyle haklı mücadelemize yönelik dezenformasyon kampanyaları oldu.

Sezen Aksu'nun Şarkısı!

Benim Çamlıca Camii'ndeki sözlerimin muhattabı Sezen Aksu değildir. Sezen Aksu Türk müziğinin önemli bir ismidir, eyvallah. Diğer taraftan ben ülkenin Cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine yani kutsalına laf edilmesine müsaade etmem.

Burayı birbirinden ayırmamız lazım. İnsanımızın kutsallarına yönelik hassas bir duruşum var. Bunu da herkes bilir. Dilini koparma ifadesini bir kişinin şahsına değil, kutsallarına karşı hakaret dönük bir tavır olarak ifade ettim.

Özgürlüğün sınırları hakaret etmek, rencide etmek ya da kutsallara kötü sıfatlar yakıştırmak değildir.

Sedef Kabaş'ın Tutuklanması!

Buradaki hakaret her şeyden önce şahsımla ilgili değil, temsil ettiğim makama yöneliktir. Devletin, devleti yöneten Cumhurbaşkanının ve Cumhurbaşkanlığı makamının hedef alınması söz konusu. Biz Cumhurbaşkanlığı makamının ve millet iradesinin izzetini korumakla yükümlüyüz. Bulunduğum makam bunu gerektiriyor.

Hukuk neyi gerektiriyorsa, sonucu ne olursa olsun burada gereği yapılacaktır. Siyasette elbette eleştiri olur. Ancak bu temiz bir dille olmalıdır. 

Bunu ben mi söylüyorum? Hayır. TCK'nın 299. maddesi Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenliyor. Cumhurbaşkanlarına hakaret etmek her ülkede suçtur. Bu suç cezasız kalmayacaktır.

Bunu ben mi söylüyorum? Hayır. TCK'nın 299. maddesi Cumhurbaşkanına hakaret suçunu düzenliyor. Cumhurbaşkanlarına hakaret etmek her ülkede suçtur. Bu suç cezasız kalmayacaktır. Bunun ifade özgürlüğüyle de bir alakası yoktur.

Milletin evi dediğimiz Türkiye Cumhuriyeti'nin yönetim merkezine 'ahır' benzetmesi tümüyle bu aziz millete hakarettir, edepsizliktir.

CHP'nin, 'Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin kaldırılması' teklifi tam bir garabet.

Bu makamların şerefini, saygınlığını biz bu aziz milletle birlikte koruyacağız. Hemen hemen bütün ülkelerde Cumhurbaşkanlarına, devlet başkanlarına hakaret etmek suçtur. Bunların Tayyip Erdoğan nezdinde hakaret ettikleri milletin ta kendisidir.

İmralı Tartışması

Öcalan'ın bırakılması sözü yalandan ibarettir. 

Necip Hablemitoğlu Suikasti 

Bunu şimdi ilk defa bu programda açıklayacağım. Merhum Hablemitoğlu FETÖ'nün devlet içindeki kadrolaşma çalışmalarını anlatan Köstebek isimli kitabını yayınlayamadan 18 Aralık 2002'de öldürülmüştü. Milli İstihbarat Teşkilatımız uzunca süredir bu suikastın katil zanlılarından olan Nuri Gökhan BOzkır'In izini sürüyordu. Bu şahıs kırmızı bültenle aranıyordu.

Kaçtığı yurt dışında 2015 yılından itibaren FETÖ medya organlarına ülkemiz aleyhine asılsız iddilarda bulunuyordu. İstihbaratımız bu kişinin Ukrayna'da saklandığını tespit etti. Bu şahsın yakalanarak ülkemize getirilmesi konusunda "Bu ülkenizdedir, bize verin" dedik. İstihbarat Teşkilatımızın yakın markajıyla bu iş neticelendi. FETÖ ile irtitabtı yanında DEAŞ'a silah ve mühimmat temin ettiği bilinen birisi.

MİT katil zanlısı Nuri Gökhan Bozkır'ı Ukrayna'da buldu. Bu kişi Hablemitoğlu cinayeti zanlısı olarak şu anda ülkemiz yargısına hesap veriyor.

Dünyanın neresine giderseniz gidin Türk adaleti önüne gelip hesap vermekten kurtulamayacaksınız.

Ekonomideki Düzenlemeler

Ekonomide önemli bir değişimi hayata geçirirken, her kesimden insanımızın yaşadığı sıkıntıları bertaraf etmek için de kapsamlı sosyal politikalar geliştiriyor ve bunları da uyguluyoruz. Bilindiği gibi Aralık ayında asgari ücrette yüzde 50'nin üzerinde net artış yaptık.

Bununla kalmadık, çalışanların ücretlerinin asgari ücret seviyesindeki kısmının gelir ve damga vergisinden muaf tutulması uygulamasını başlattık.

Yıllık enflasyon yüzde 36 oranında gerçekleştiği için memurların ve emeklilerin gelirlerinde bunu uygun artışlara gittik. Altını çizerek söylüyorum, yıllık değil altı aylık dilim için memur ve emeklilerimizin gelirlerinde yüzde 31 artış sağladık.

Asgari ücret düzeyindeki gelirlerin vergi dışı kalmasıyla elde edilen yaklaşık 300 liralık ilaveyle birlikte bu destek oranı daha da yukarı çıkıyor. Böylece memur ve emeklilerimize ciddi bir ilave sosyal destek vermiş olduk.

Ek Zam Açıklaması

İşçilerimiz toplu sözleşmede aldıkları zammın üstüne ortadaki çıkan enflasyon zammı zaten eklenecekti. Buna memur sözleşmesinde yaptığımız gibi yüzde2,5'luk bir ilave artış daha ilave ediyoruz. Böylece işçilerimizin ücretlerinde yüzde 28'i bulan bir artış sağlamış oluyoruz.

Yaklaşık 700 bin kamu işçisini doğrudan ilgilendiren bu artış için gereken düzenleme kısa sürede yapılacaktır. Özel sektörün de kendi çalışanları için benzer bir iyileştirmeye gideceğine inanıyorum.

Normalleşme Görüşmeleri

14 Şubat'ta BAE ziyaretiyle yeni bir döneme girilecek.

Son dönemde Körfez ülkeleriyle ilişkilerimizde güzel bir ivmeyi yakaladık. Bunda bölgede ortaya çıkan yeni dinamiklerin rol oynadığına inanıyorum. Diyalog ve uzlaşıyı önceleyen yeni bir döneme girildi. Bu yeni ortamda ülkemizin Körfez'e yönelik ilkeli ve iyi niyetli tutumumun artık daha iyi anlaşılmaya başladığını görüyorum.

İsrail'le de doğalgaz dahil her konuda adım atmaya hazırız. Sayın Hertzog'un Şubat ayı başlarında bir ziyareti olacak.

F35 Gerilimi

Bizim kimden ne alacağımızın kararını bizim dışımızda birileri vermeyecek. Kimse bize sorarak kendi ülkesinin savunma sistemlerini oluşturmuyor. Biz de kendi savunma sistemlerimizi oluştururken birilerine sormayacağız.

Bu haberler de ilginizi çekebilir