• DOLAR 32.275
  • EURO 34.7
  • ALTIN 2404.734
  • ...
TARİHTE BUGÜN, 14 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

14 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1146: Büyük Selçuklular’ın Musul ve Halep Atabeyi ve Zengi hanedanının kurucusu İmadeddin Zengi, hayatını kaybetti. Yerine  büyük oğlu Birinci Seyfeddin Gazi Musul’da, küçük oğlu Nureddin Mahmud Zengi ise Halep’te geçti.

1829: Ruslar ile Edirne Antlaşması imzalandı. Küçük Kaynarca Antlaşması’ndan sonra imzalanmış, şartları en ağır antlaşmalardan biri olan Edirne Antlaşması ile Osmanlı Devleti, Yunanistan Devleti’nin kurulmasını kabul etti ve elindeki birçok toprağı kaybetti.

1960: Irak, İran, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Venezüella, Petrol Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı olan OPEC’i kurdu. Daha sonra sırasıyla Katar, Libya, Endonezya, Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Nijerya, Ekvador ve Gabon da bu teşkilata katıldılar. Dünya petrol üretiminin denetimini elinde tutan ve dünya petrol üretiminin yaklaşık yarısını sağlayan OPEC ülkeleri, ham petrol rezervlerinin üçte ikisine ve doğal gaz rezervlerinin de üçte birine sahip bulunmaktadır.

1966: Eski Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel öldü. Türkiye’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı olan ve 27 Mayıs Cuntası’nın liderliğini yapan Cemal Gürsel, 219 gün süren komadan sonra Ankara Gülhane Hastanesi’nde sabah saat 6.45’de öldü. 

1982: Lübnan Hıristiyan Falanjistleri lideri ve Devlet Başkanı Beşir Cemayel, bombalı saldırıda öldürüldü. Cemayel seçimden üç hafta sonra bombalı bir suikast sonucu öldürülmüştü. Bu suikast üzerine, siyonist işgalcilerin desteğiyle Falanjistler bir saldırı düzenleyerek, Sabra ve Şatilla Göçmen Kampları’ndaki yaklaşık 3 bin Filistinli sivile karşı Sabra ve Şatilla Katliamı’nı gerçekleştirmişlerdir.

1999: YÖK Rektörler Komitesi, üniversite yerleşkelerinde, açık ya da kapalı alanlarda başörtüyü yasaklayan ortak bir karar aldı. Kimlik kartındaki fotoğraf, derslikler, laboratuvarlar, sosyal tesis ve spor alanlarında da başörtü yasağı konuldu. 28 Şubat’ın en etkili aktörlerinden olan YÖK, başörtüye ve dini hassasiyetlere amansız bir savaş açmıştı.

2003: Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın YÖK Başkanı Profesör Doktor Kemal Gürüz ile görüşmesi tartışmalara neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada, Orgeneral Yalman’ın Genelkurmay Başkanlığı’nın bilgisi dâhilinde görüşmede bulunduğu bildirdi. Bu açıklamayla TSK, hükümete gözdağı veriyor ve devlet kurumları üzerindeki baskısını artırıp hâkimiyet sağlamaya çalışıyordu.

2019: ABD Başkanı Donald Trump'ın, Fransa'da düzenlenen G-7 Zirvesi sırasında, Mısır'ın gayri meşru Cumhurbaşkanı Sisi için "En favori diktatörüm" dediği ortaya çıktı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir