• DOLAR 32.33
  • EURO 35.053
  • ALTIN 2283.071
  • ...
Tarihte Bugün: 16 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1890: İkinci Abdulhamid’in dostluk amacıyla Japonya’ya gönderdiği Ertuğrul Firkateyni, dönüş yolunda, Funakora kıyılarında fırtınaya tutuldu; gemi kayalara çarparak parçalandı. 540 denizci öldü, 6 subay ve 63 er kurtuldu. (Ertuğrul Firkateyni kaza yaptı)

1935: Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası açıldı.

Cumhuriyet döneminde sanayi hareketini başlatan ilk tesis olan fabrika, Sovyetler Birliği’nden alınan 8,5 milyon TL krediyle kurulmuştu. Batılılaşmayı yaşam tarzı ve kültür alanıyla sınırlı tutan yeni rejim 15 yıl boyunca kılık kıyafet ve şapka kanunu, Latin alfabenin kabulü, tekke ve medreselerin kapatılması, ezanın Türkçe okunması gibi yozlaştırma ve dönüştürme atılımlarıyla uğraşmış, ekonomi ve sanayi alanında ise hiçbir adım atmamıştı. (Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası açıldı)

1959: Osmanlı Devleti’nin son devrinde yetişmiş, kadılık ve dersiâmlık rütbelerine sahip İslam âlimi Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri vefat etti. (Süleyman Hilmi Tunahan Hazretleri vefat etti)

1961: 27 Mayıs Cuntası’nın idama mahkûm ettiği Eski Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Eski Maliye Bakanı Hasan Polatkan hakkında verilen ölüm cezaları İmralı Adası’nda infaz edildi. (İdamlar infaz edildi)

1978: İran’ın doğusundaki Tabas’da bir dakika süren 7,8 şiddetindeki depremde 25 bin kişi öldü, on binlerce insan yaralandı ve evsiz kaldı.  (7,8 şiddetinde deprem; 25 bin ölü)

1982: Lübnan’daki Sabra ve Şatilla Mülteci Kampları’nda siyonistlerce desteklenen hıristiyan falanjistler, tarihin en acımasız katliamlarından birini gerçekleştirdi.

Katliamlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 500 olarak ifade edilse de cesetlerin çoğunun toplu mezarlara gömülmüş olmasından ve parçalanmış cesetlerin yıkıntılar arasında kaybolmasından dolayı hiçbir zaman net bir sayıya ulaşılamadı.

Terörist Ariel Şaron, 1982 yılında gerçekleştirdiği bu katliamın ardından  “Beyrut Kasabı” olarak anılmaya başlandı. Birçok kaynak, saldırılarda fosfor bombası kullanıldığını belirtti. (Sabra ve Şatilla katliamı)

1991: Sabah Gazetesi’nin, Turgut Özal’ın 1983 seçimlerini kazanmasının ardından, ABD’nin Ankara Büyükelçisi’ne yazdığı iddia edilen ‘Şükran Mektubu’nu yayımlaması kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu. Cumhurbaşkanı Özal, mektubun ve imzanın sahte olduğunu belirterek Sabah Gazetesi aleyhinde ‘sahtekârlık’ iddiası ile 5 milyar liralık tazminat davası açtı. (‘Şükran Mektubu’ İddiası)

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri