• DOLAR 32.551
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2429.641
  • ...
Tarihte bugün 11 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1855: Osmanlı orduları, müttefikleriyle beraber Sivastopol’a girdi. Osmanlı döneminde Akyar olarak da anılan Sivastopol, Ukrayna’da Kırım Yarımadası’nda Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir.

1931: Libya özgürlük savaşının kahraman rehberi Ömer Muhtar şehid edildi. Ömer Muhtar, İtalyanların 1911’de Libya’ya çıkarma yapması üzerine Osmanlı subayları ve Senusi şeyhi Ahmed Eş-Şerif Es-Senusi önderliğinde başlayan direniş hareketine gönüllü olarak katıldı. Ömer Muhtar 1922’de İtalya’da iktidara gelen Faşistlerin Libya’yı sömürgeleştirme politikasına karşı 1923’te Berka’da yeni bir direniş hareketi başlattı. Cebelû’l Ahdar’da yaşayan aşiretlerden topladığı gerilla güçleriyle başarılı baskınlar gerçekleştirerek, İtalyan kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdi. Mısır ve Sudan’dan gelen yardımların kesilmesine karşın, köylülerin yardımıyla direnişini 1931’e değin sürdürdü. 11 Eylül 1931’de bir çarpışmada yaralanarak İtalyanlara esir düştü. Genelde tüm Müslümanların, özelde de Libya halkının özgürlük ve direniş rehberi olan Ömer Muhtar, idama mahkûm edildi ve Saluk’ta asılarak şehid edildi.

 

1948: Pakistan’ın kurtuluş önderi ve ilk Devlet Başkanı Muhammed Ali Cinnah öldü. Hindistan Müslüman Birliği ve Pakistan bağımsızlık mücadelesinin önderi, Pakistan’ın kurucusu ve ilk devlet başkanı olan Müslüman politikacı Muhammed Ali Cinnah; İngiliz sömürgesi olan Hindistan’da, özgürlük mücadelesi veren Müslüman toplumun liderliğini yaptı. Zamanla Hindu lider Gandi ile fikri ayrılıklar yaşadı. Hindular’ın Hindistan’ın tamamında etkin güç olma niyetlerine karşı Müslümanların özgürlüğünü savundu ve mücadele sonunda Pakistan Devleti’ni kurdu.

1957: Ankara'da sağanak yağış sele yol açtı; Bent Deresi taştı, 133 kişi sele kapılarak hayatını kaybetti…

2001: ABD, tarihinde görülmemiş bir saldırıyla sarsıldı. New York’taki Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerine ve Pentagon’a yapılan uçaklı saldırılarda 4,000’e yakın kişi ölürken, 6291 kişi de yaralandı. 11 Eylül Olayları, Afganistan ve sonradan Irak’ın işgaline bahane oldu. 11 Eylül Saldırıları 2001 yılından sonra emperyalistlerin İslam topraklarında zaten var olan saldırılarını devam ettirmelerinin de bir bahanesi oldu.

2019: Amazon havzasında, biri 860 voltluk elektrik şoku üretebilen iki elektrikli yılan balığı türü keşfedildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir