• DOLAR 32.554
  • EURO 34.923
  • ALTIN 2438.68
  • ...
Tarihte Bugün: 17 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

17 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1934: Türkiye, Cemiyet-i Akvam, yani Milletler Cemiyeti üyeliğine kabul edildi. Birleşmiş Milletler’in temeli sayılabilecek bu organizasyon, Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İsviçre’de 10 Ocak 1920’de “Cemiyet-i Akvam” adıyla kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçı yollarla çözmek idi. Bir süre çalıştı, fakat fazla bir varlık gösteremedi. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından 1946 yılında dağıldı ve onun yerini Birleşmiş Milletler aldı. Bu iki teşkilatın her biri de bir dünya savaşı sonrasında ve bu savaşların galibi konumundaki ülkelerin öncülüğünde kurulmuş ve kurucu üyelerinin hizmetkârı ve menfaatlerinin koruyucusu olmaktan öte bir işe yaramamışlardır. (Türkiye, Milletler Cemiyeti üyeliğine kabul edildi)

1961: Eski Başbakan Adnan Menderes hakkında 27 Mayıs Cuntası’nın verdiği ölüm cezası İmralı Adası’nda infaz edildi.

Milli Birlik Komitesi, 65 yaşını aşan Celâl Bayar ile idam kararları çoğunlukla alınan öteki hükümlülerin cezalarını müebbet hapse çevirdi. (Adnan Menderes’e verilen ölüm cezası infaz edildi)

1967: Kayseri’de yapılan Kayserispor-Sivasspor futbol maçında çıkan olaylarda 40 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Olayın duyulması üzerine Sivaslılar, Sivas’ta bulunan Kayserililere ait dükkânları tahrip ettiler. (Futbol maçında olay; 40 ölü )

1978: ABD’nin öncülüğünde Mısır, siyonist işgalciler ile Camp David’de anlaştı. Sözleşme, altı ay sonra 26 Mart 1979’da imzalanacak barış antlaşmasının temelini oluşturuyordu. Buna göre işgalciler, askeri birliklerini Sina Yarımadası’ndan çekecek ve Mısır ile diplomatik ilişkilerini normalleştirecekti. Diplomatik ilişkiler 1980’de normale döndü.

Siyonistlerin umduğundan daha az olmakla birlikte ticari ilişkiler canlandı. Mart 1980’de havayolu taşımacılığı başladı. Mısır siyonistlere petrol satışına başladı. Bu sözleşme ile Sina Yarımadası, Mısır’a geri verildi. Barış çabalarının sonucu olarak, Menahem Begin ve Enver Sedat, 1978 yılı Nobel Barış Ödülü’nü birlikte aldılar. Mısır’ın başta Filistin’e olmak üzere tüm İslam âlemine yaptığı bu ihanet, duyarlı Müslümanlar tarafından lanetlendi ve protesto edildi. Bu anlaşmayla Filistin adeta siyonistlere satılmış ve karşılığında da Batılı güçler tarafından Nobel âferini alınmıştı. (Camp David antlaşması)

1980: Gözaltında tutma süresi 15 günden 30 güne çıkarıldı. Bu rakamlar o yıllarda sadece kâğıt üzerinde Türkiye’nin bir kanun devleti olduğunu göstermek içindi, yani göstermelikti.

Oysa pratikte gözaltında tutmanın herhangi bir sınırlandırılmış zamanı bulunmamaktaydı ve yapılan işkencelerin haddi hesabı yoktu. (Gözaltında tutma süresi 30 güne çıkarıldı)

2009: Türkiye ve Suriye karşılıklı olarak vizeyi kaldırdı. Türkiye ve Suriye arasında esen bahar rüzgârı, çok geçmeden kara kışa dönüşecekti. (Türkiye ve Suriye karşılıklı olarak vizeyi kaldırdı)

2010: KPSS Eğitim Bilimleri Testi, sınav sürecinde bazı usulsüzlüklerin meydana geldiği kanaatiyle iptal edildi. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında elde edilen verilerle FETÖ’nün sınav sorularını çalıp kendi yandaşlarına verdiği ortaya çıktı.  (KPSS Eğitim Bilimleri Testi

iptal edildi)

Bu haberler de ilginizi çekebilir