• DOLAR 32.216
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2426.97
  • ...
​Adıyaman'da Mirac Gecesi ihya edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Akşam namazının ardından camilere akın eden Adıyamanlılar Mirac gecesinin feyzinden istifade edebilme adına namaz kılıp, dualar ettiler.

Adıyaman'ın bütün camilerinde Mirac Gecesi ihya edildi. Ulu Cami'nde de düzenlenen program dört ayrı müezzin okuduğu sala ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahiler ve okunan mevlid-i şerif'in ardından İl Müftüsü Mehmet Taşçı günün anlam ve önemine binaen konuştu.

Taşçı, bu gecenin Peygamber Efendimize çekilen sıkıntı ve meşakkatlerin ardından Allah'tan gelen bir lütuf olduğuna işaret etti.

İsra ve Mirac Gecesinden önce yaşanan boykotun çok büyük sıkıntılara neden olduğunu dile getiren Taşçı, "Bir sahabi o yılları anlatırken 'O boykot yıllarında öyle sıkıntı, öyle açlık ve yokluk, öyle kıtlık yaşadık ki bizden birisi günler önce ölmüş bir hayvanın kurumuş derisini bulduğu için onu kaynatıp da sonunda içeceği için çok sevinmiştik.'  demek suretiyle boykot yılların Peygamberimize ve sahabeye ne kadar acı ve ızdırap dolu geçtiğini bu ifadelerle bildirmektedir. İşte böyle bir anda yani Allah Resul'ünün sıkıntılarının tavan yaptığı bir dönemde, hicretten takriben 18 ay önce Recep ayının 27 gecesinde gerçekleşen bir hadisedir İsra ve Mirac hadisesi." dedi.

"Namaz İsra ve Mirac'ın hediyesidir"

Günde beş vakit kılınan namazın bu gecenin bir hediyesi olduğunu belirten Taşçı "Ayrıca Cenab-ı Allah bu gecenin bir hatırası olarak Allah Resulü (aleyhissalatu vesselama) ve ümmetine bir takım hediyelerde bulunmuştur. Günde beş vakit kıldığımız namaz İsra ve Mirac Gecemizin bir hatırasıdır, hediyesidir. İsra ve Mirac ile beraber namaz farz kılındı ve Allah Resulü aleyhissalatu vesselam da hadis-i şerifinde 'Namaz müminin miracıdır.' Yani adeta Cenab-ı Allah beni yükseltti ve benim Miracım. Ümmetimin Miracı da günde beş defa Cenab-ı Allah'a yükselmiş olan namazdır." şeklinde konuştu.

"Kudüs Müslümanların omuzlarında birer emanettir"

Kudüs'ün Müslümanlar için çok öneli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taşçı "Cebrail aleyhisselamla birlikte yükselen Allah Resulünün bazı insanlarla karşılaştığını ve onlar değişik şekiller de cezalandırıldığını görünce Cebrail aleyhisselama 'Ya Cebrail bunlar kimlerdir? diye sorduğunda Cebrail aleyhisselam  da 'Bunlar yetim hakkı yiyenler, faiz yiyenler ve zina yapanlardır.' dediğini ifade etti.

Bugün Yahudilerin zulümleri atında inim inim inleyen Mescid-i Aksa ve oradaki kardeşlerimiz bizim ve bütün Müslümanların omuzlarında birer emanettir. Bu emanet eden bir şekilde sahip çıkmak zorundayız. İsra ve Mirac Gecelerinin bize bugün için hatırlatması gereken en önemli mesaj budur." dedi.

"Mescid-i Aksa ve Kudüs 13'üncü yüzyıldan 19'uncu yüzyıla kadar Osmanlıların hakimiyetinde en güzel yıllarını, huzurlu yıllarını geçirmiş." diyen Taşçı "Ama maalesef 1900'lü yılların başlarında tekrar Yahudilerin o bölgeye gelmeleriyle ve o bölgeyi karıştırmaları ile 1948 yılında da Yahudi devletinin kurmaları ile orada sıkıntılar ve problemler tekrar başlamış. İnşallah tekrar Fethedilip tekrar İslam'ın ve Müslümanların mekanı olacağı günlerini özlemle beklemektedir. Mescid-i Aksa Peygamberimiz Efendimiz aleyhissalatu Vesselam'ın da hakkında bizlere 'Üç mescit için yolculuk meşakkatine katlanılır.' Bunlardan birincisi Mekke'deki Mescid-i Haram, benim Medine'deki Mescid-i Nebevi ve üçüncüsünün de Kudüs'teki Mescid-i Aksa olduğunu bildirmektedir." İfadelerini kullandı.

Program yapılan dua ve cami çıkışı cemaate yapılan ikramla son buldu. (Cemil Özdaş -İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir