• DOLAR 32.45
  • EURO 34.757
  • ALTIN 2437.327
  • ...
Bu Günahı Neden İşledim?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fakat Müslümanın hayatında da bazı acı hadiseler, bela ve musibetler, imtihanlar, günahlar meydana gelebilir. Kendisinden bela ve musibetlere sabretmesi, imtihanlara hikmet nazarıyla bakması beklenir. Günahında ısrar etmediği ve samimi bir niyazla tövbe ettiği sürece affedilmesi umulur.

Bazı günahlar ve hatalar vardır ki; kişiyi `Neden bunu yaptım? Ne günah işledim ki bunlar başıma geldi? Nasıl şeytana uydum?` gibilerinden sözlerle adeta bunalıma iter. Geri dönüp baktığında, hayatında onu rahatsız edecek, unutamayacak bir günahının yakasını bırakamamasından dolayı elem duyar. Ve neden`ler arasında dolanır durur.
Bu kişi etraflıca düşünse ve hikmet perdelerini aralasa, belki de kendisin günah işlemeye sevk eden ve dualarında olumsuz yanıt verdiren bazı eksiklikleri, ihmalleri ve yakışıksız halleri olduğunu fark edecektir.

`Ben ne yaptım ki bu günah yükünü ceza olarak yüklendim` sorusuyla dövünen Müslüman; acaba rutin hayatında her şeyin yolunda olduğunu mu düşünüyor?


Örneğin anne-babasına asi olmanın, sıla-ı rahmi kesmenin ve komşusu açken tok yatanın dualarına icabet edilmediği, dolayısıyla duasız kalmanın, ıssız bir çölde kupkuru bir ağaç gibi kimsesiz ve yalnız, kimsenin kendisini dikkate almadığı bir çocuk gibi hırçın yapacağını biliyor muyuz?


Hırçınlığın ve kibrin en bariz sonucudur; günah işlemek...

Eğer yaptığımız bir hatadan dolayı utanç duyuyorsak, en hassas olduğumuz noktalarda bile günah işlemişsek bir yerlerde yanlışlık var demektir. Mesela bu; akraba ziyaretini kestiğimiz için Allah`ın rahmetini ve ilgisini üzerimizden kesmesi sonucu başımıza gelen bir musibet olmasın?

Resulullah (s.a.v) şöyle buyuruyor:
"Allah-u Teâlâ mahlûkatı yarattı ve onları yaratma işi bitince akrabalık kalkarak: `Bu makam akrabadan alakayı kesmekten sana sığınılan makam mıdır?`dedi. Allah `Evet, seninle ilişkiyi kesmeyenlere benim iyi muamelede bulunmamı, seninle alakayı kesenle de benim alakayı kesmemi ister misin?` buyurdu. Akrabalık `Evet` dedi. Allah da `Tamam o halde` dedi..."

İnsanın bazen gözden kaçırdığı, umursamadığı ve sürekli tekrarladığı için bağışıklık kazandığı günahlar, kendisine bu dünyada isabet edecek olan bazı cezaların habercisi olabilir. Allah`ın rahmetini ve alakasını kestiği bir kulun halini düşünelim! Bu yüzden yaptıklarımızı veya yapmadıklarımızı gözden geçirmek ve eksikliklerimizi hemen gidermek bizleri nedamet girdabından kurtaran bir el olacaktır inşaallah.

Ayrıca işlenilen her günahı gözümüzde büyütmek de günahların önüne set olması bakımından önemlidir. Zaten insanların genelini uçuruma götüren ve kendisini bencil, kibirli ve ikiyüzlü yaptıran yegâne sebep günahlarına aldırış etmemek ve yaptığı her işe güzel bir kılıf uydurmaktır. Bu da kesinlikle bir müslüman ahlakı değildir.

Allah`ım! Küçük-büyük, gizli-açık, bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz bütün günahlarımızı bağışla!

Tevvab Olan`ın affına emanet olun.
Vesselam Veddua

Hacer Sâra Toprak/doğruhaber

 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir