• DOLAR 32.218
  • EURO 34.75
  • ALTIN 2447.183
  • ...
MAK ARAŞTIRMA: HÜDA PAR Kilit Parti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

24 Haziran seçimlerine gidilirken kritik eşik atlatıldı ve milletvekili aday listeleri belli oldu. Listelerin YSK`ya sunulacağı son dakikalarda kritik bir hamle yaparak Batman ve Diyarbakır`dan bağımsız adaylar ile seçime girme kararı alan HÜDA PAR dikkatleri üzerine çekti. HÜDA PAR`ın bu hamlesini ve genel durumunu gazetemize değerlendiren MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “HÜDA PAR`ı bölgesel bir parti olarak değerlendirmek yanlış, 81 ilde seçime girerek kilit parti olma özelliğini arttıracak” dedi.

HÜDA PAR 16 NİSAN`DA ÇARPAN ETKİSİNİ GÖSTERDİ

HÜDA PAR`ın hem Cumhur İttifakı için hem de Millet İttifakı için kilit bir parti olduğunu fakat bunun değerlendirilmediğini ifade eden MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, “Çünkü HÜDA PAR kendi oyunun çok çok üstünde bir çarpan etkisi olan bir parti. 16 Nisan Referandumunda Türkiye genelinde %2 Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde ise %10`un üzerinde bir etkisi olmuştu. Bütün siyasi partiler bir gün iktidar olmayı, ülkeyi yönetmeyi hedefler. HÜDA PAR da Türkiye`yi yönetmek için yola çıkmıştır. İttifaklar içerisinde yer almayınca kendi başına girme kararı aldı. BTP gibi bir parti köklü bir parti olmasına rağmen hem aday listelerinde zorluk yaşamış ve seçim masraflarını karşılamayacağı için seçimden çekilmiştir. HÜDA PAR burada kendini göstermek adına ciddi bir cesaret gösterdi.” dedi.

SADECE BÖLGEDE DEĞİL TÜRKİYE GENELİNDE CİDDİ KARŞILIĞI VAR

HÜDA PAR`ın bir bölge partisi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten ve elindeki anketlere dayanarak konuşan Kulat, “Biz bir kamuoyu araştırması yaptık. HÜDA PAR sadece Doğu ve Güneydoğu`da etkin olduğu söyleniyordu. Bizim yaptığımız araştırmada gördüğümüz kadarıyla bölge dışında da ciddi anlamda karşılığı olduğunu görüyoruz. İstanbul`un bazı bölgelerinde, Ankara, Mersin, Adana, İzmir gibi illerde karşılığının olduğunu görüyoruz. HÜDA PAR seçimlere 81 ilde girmekle başarısız olmayacağını düşünüyorum. Kilit parti olma özelliğini gittikçe artıracağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜÇLÜ İSİMLER BAĞIMSIZ ADAY OLARAK GÖSTERİLDİ

HÜDA PAR listelerinin genç ve dinamik bir kadro olduğuna dikkat çeken Kulat, “Bu listelerde yer alan isimlerin Türkiye siyasetinde gelecekte sıkça ismini duyuracağını düşünüyorum. Bölgelerinde tanınan isimleri aday göstermeleri de bir avantaj olmuş. En önemlisi de rant için değil samimi davasına bağlı adayların listelerde olması. Özellikle Doğu ve Güney Doğu olmak üzere büyük şehirlerde bu listelerle büyük bir atak yapacağını düşünüyorum.”  şeklinde konuştu. HÜDA PAR`ın Batman ve Diyarbakır`dan bağımsız aday çıkarmasını değerlendiren Kulat, “Partinin en güçlü olduğu iller Batman ve Diyarbakır olarak görülüyordu. Bu illerde bağımsız aday gösterilmesine karar verilmiş. Bağımsız aday olmak Türkiye şartlarında kolay değil. Buna karşılık güçlü adaylar bağımsız aday gösterildi. Bir kere partinin genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu istifa ederek Diyarbakır`dan aday oldu. Ayrıca Batman`dan aday olan Aydın Gök`te aynı şekilde toplumda karşılığı olan bir isim. HDP`nin barajı aşması durumunda bu isimlerin çıkacağını veya zorlayacağını düşünüyorum. HDP`nin baraj altı kalması durumunda bu isimlerin büyük ölçüde kesin seçileceklerini düşünüyorum. Tabi seçim çalışmaları da bu durumda etkili olacaktır.” dedi.

BÜTÜN PARTİLERDE LİSTELERE GİRMEYENLER TEPKİLİ

Diğer siyasi partilerin durumunu değerlendiren Kulat, “Hemen hemen bütün partilerde listelere girmeyenler kızgın. İktidar partisinden giremeyenlerde tepki çok ama seslerini çıkarmıyorlar. Çünkü ileri dönemlerde bir rant olabilir. Örneğin kızınız veya oğlunuz yarın öbür gün milletvekili olabilir veya başka bir şey de olabilir. Diğer partilerde listeye giremeyenler ise uzun süre çalkalanır. Örneğin İYİ Parti`de bir takım tepkilerin olduğunu görüyoruz. Ayrıca CHP`de de ciddi tepkilerin olduğunu görüyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir