• DOLAR 32.265
  • EURO 34.717
  • ALTIN 2401.528
  • ...
LİSTELER AÇIKLANDI! SEVİNENLER KÜSENLER KIZANLAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsmail Dalkılıç- DOĞRUHABER

24 Haziran`da hem cumhurbaşkanı seçimi hem de milletvekili seçimleri var. Milletvekili seçimleri için siyasi partiler milletvekili adayı listelerini YSK'ya teslim etti. Listelerin açıklanmasıyla listede yer alanlar sevinirken, arka sıralarda yer alanlar küstü, listeye hiç giremeyenler ise partisine kızdı. Kimi partisini eleştirdi, kimi istifa etti…

AK PARTİ

AK Parti`nin 24 Haziran seçimleri için YSK'ya teslim ettiği milletvekili listesinde birçok sürpriz vardı... Kabinedeki sadece 5 bakan listeye konulmazken, Başbakan dahil 22 Kabine üyesinin listeye girmesi dikkat çekici bulundu. 316 AK Parti milletvekilinden 167'si yeniden aday gösterilirken, 149 isim liste dışı kaldı. Bu isimler arasında Erdoğan'ın eski danışmanları, partinin eski üst düzey yöneticileri de yer aldı. Bir başka dikkat çeken detay ise 15 Temmuz gecesi Meclis Genel Kurulu'na giden 107 vekilden 41'inin listeye girememesi oldu "3 dönem kuralı" 21 isimden bazılarına uygulandı bazılarına uygulanmadı.

EKONOMİ YÖNETİMİ LİSTEDE YOK

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü AK Parti'de milletvekili aday listesine girmedi. Listeye girmeyen bir diğer bakan ise AB Bakanı Ömer Çelik listede yer almadı. Cumhurbaşkanı danışmanlarından Burhan Kuzu ve son dönemdeki çıkışlarıyla Erdoğan'ın tepkisini çeken İstanbul Milletvekili Metin Külünk, Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, Adıyaman milletvekili Mehmet Metiner de listeye giremedi.

CHP

CHP Parti Meclisi`ne (PM) sunulan ve kulislere yansıyan aday listesi büyük tartışmalara yol açarken yerini beğenmeyen bazı isimler adaylıktan çekildi, il ve ilçe örgütlerinde istifalar oldu. Fikri Sağlar ve Emre Yılmaz`ın milletvekili adayı gösterilmemesine tepki olarak Mersin`de il ve 13 ilçe örgütü istifa etti. Genel Merkez hemen boşalan yerlere atama yaptı. Liste pazarlıkları saat 16.00`ya kadar sürdü. Listeye tepki gösteren bazı milletvekilleri ile il ve ilçe örgütleri Genel Merkez`e gelerek görüşmelerde bulundu. Aday listeleri vekillerde hayal kırıklığı yarattı. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve adaylık için başvurmayan 7 isimle birlikte 58 milletvekili listelerde yer alamadı. Genel başkanlık yarışında Kılıçdaroğlu`nun karşısında aday olan İnce`yi destekleyen isimler ve son tüzük kurultayında yönetime isyan bayrağı açan milletvekillerine listelerde yer verilmedi.

ABDULLAH GÜL`E KARŞI ÇIKANLARA TASFİYE

Trabzon milletvekili Haluk Pekşen, yaptığı açıklamada “Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkan herkes tasfiye edildi” dedi. CHP'de sızan aday listesinde, bir önceki seçimde ön seçimle vekil olan isimlerin çok büyük bölümünün çizilmiş olduğu da ortaya çıktı. Barış Yarkadaş, Eren Erdem, Necati Yılmaz, Musa Çam gibi isimler liste dışı kaldı.

İYİ PARTİ

İYİ PARTİ`de de listeler büyük hayal kırıklığı oluşturdu. İYİ Parti kurucusu ve milletvekili olan Yusuf Halaçoğlu, adaylık başvurusu olmasına rağmen sürpriz bir şekilde liste dışı kaldı. Halaçoğlu, İYİ Parti'nin kuruluşunda yer almadan önce 24., 25. ve 26. dönemlerde Kayseri milletvekili ve TBMM MHP Grup Başkanvekilliği yapmıştı. İYİ Parti İzmir milletvekili adayı olan ve listede birinci bölge 5'inci sırada yer alan İYİ Parti Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Osman Ertürk Özel de sırasını beğenmeyerek adaylıktan istifa etti.

SAADET PARTİSİ

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Listede öne çıkan isimlerse HDP ve AK Parti içindeki bazı küskünler oldu. HDP milletvekili Altan Tan'ın İstanbul 3. bölge birinci sıradan aday gösterildiği gözlendi. FETÖ'nün 'Mor Beyin' tuzağını ortaya çıkarıp binlerce insanın tahliye edilmesini sağlayan avukat Ali Aktaş'ın da Ankara ikinci bölge ikinci sıradan aday olarak gösterilmesi dikkat çekti. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanlarından Mustafa Özkafa da Konya'da birinci sıradan yer buldu. SP listesinde en dikkat çeken isimlerden biri, Ergenekon operasyonları sırasında gözaltına alınan ve ardından da tutuklanarak cezaevine konan Tanju Güvendiren. Ankara 1. Bölge 1. sıradan aday gösterilen Güvendiren, geçmişte Ankara Devlet Güvenlik Mahkemelerinde görev yaptı. 28 Şubat sürecinde Ankara'da Aczmendileri tutuklayan nöbetçi DGM hâkim olan Güvendiren, 'Kudüs Gecesi'ni düzenleyen Refah Partili Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız ve 9 kişiyi de tutuklayan hakimdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir