• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Heyecanlandıran buluşma
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeki Aras- Doğruhaber

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması Toplantısı"nın açılış oturumuna katıldı. İslam ülkeleri üniversitelerinin katılımıyla iki gün sürecek etkinliğin, kadim medeniyetlerin paylaştığı güçlü bilim tarihinin ve ortak değerlerin gücünü bir araya getirmeye aracı olacağına inandıkları belirten Saraç, açılışa İslam coğrafyasında yer alan Türkiye ve KKTC rektörleri dışında 30'un üzerinde ülkeden 120 üniversitenin rektörünün katıldığını ifade etti.

“İSLAM ÜLKELERİNİN SİYASİ VE EKONOMİK GÜÇ KAYBI BİRBİRİYLE ÖRTÜŞEN SÜREÇTE GERÇEKLEŞMİŞTİR”

İslam bilim tarihinin, dünyanınkinin omurgasını oluşturduğunu ve İslam tarihinin akademik yapılarının dünya üniversitelerinin en eski örnekleri olduğunu dile getiren Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilimin Bağdat'tan Basra'ya, Şam'a, Kurtuba'dan Urfa'ya, Isfahan'a, Semerkand'dan Mısır'a kadar tüm merkezleri, tarih boyunca birbirlerinden haberdar olmuş, bilimin dünyasında atılan her adım, güçlü bir İslam coğrafyasını, sağlam devlet yapılarını, müreffeh Müslüman toplumların inşasını desteklemiştir. Diğer taraftan ise İslam coğrafyasında tarihi bakımdan bilimin güç kaybı ile İslam ülkelerinin siyasi ve ekonomik güç kaybı birbiriyle örtüşen süreçte gerçekleşmiştir. Bu tarihe yapılan atıf, bilimi ve akademisi güçlü bir İslam coğrafyasını oluşturabilmenin, ülkelerimizin yeryüzünde bütün değerleri ve kültürleriyle var oluşlarını sürdürebilmesi, İslam dünyasının ekonomik ve teknolojik gelişimini sağlayarak insanlarımızın müreffeh yaşaması için en temel hedef olduğuna vurgu yapar."

İSLAM DÜNYASINI KUCAKLAMANIN İLK HEDEFİ

Saraç, ülkelerin akademik kurumlarının sınırlarını aşarak İslam dünyasını kucaklamasının, bu hedefin gerçeğe dönüşmesinde ilk adım olduğunu ifade etti. Saraç, İslam ülkelerinin, yükseköğretim sistemi, ortak mezun yeterlilikler sistemi, ortak kalite güvencesi süreçleri, yeterliliklerin tanınması, ortak kredi sistemi, bilgiyi paylaşacak öğrenci ve araştırmacı hareketlilik ve değişim sistemleri, her düzeyde ortak eğitim programları ile coğrafyanın diğer üniversiteleriyle güçlü bağlar kurması gerektiğini vurguladı.

Saraç, kurulacak güçlü bağların oluşturacağı ağın, küresel yükseköğretim sisteminde İslam ülkelerinin bilim hayatlarının istiklalini de sağlayacağını dile getirdi. Aksi durumda İslam dünyasının, küresel yükseköğretim anlayışının dayatmalarına boyun eğerek kendi dışında oluşturulan, özüne ters bir felsefesi ile amacı bulunan, milli değerlerini, yerel ihtiyaçlarını, kalkınma hedeflerini ve gelişimini göz ardı eden bir yükseköğretim sisteminin parçası olmaya devam edeceğini belirten Saraç, şöyle devam etti: "Ortak bir yükseköğretim alanını oluşturmayı başaran İslam dünyası, ülke kalkınmasının temeli olan teknolojik ve bilimsel gelişmede önemli bir ivme kazanacak ve genç nüfusunun daha iyi bir eğitim almasını sağlayacaktır. Oluşturulacak bu ortak yükseköğretim alanı ile pek çok imkân ve fırsat doğacaktır. Üniversitelerimizin araştırma bütçelerinden ortak yatırım yapma imkânı çok daha az maliyetle bilimsel araştırmaları finanse edebilmeyi destekleyecektir. Var olan ortak sorunlarımızın çözümü için bilimsel ve teknolojik işbirliklerinin gerçekleşmesi, sorunların çözümünde daha kısa sürelerde sonuca ulaşılmasını ve ülkelerimizin dışa bağımlılığını azaltabilir. Mezuniyet sonrası araştırmacı istihdamında da veri paylaşımı dâhil gerekli altyapıların oluşturulması, genç nüfusu yüksek İslam ülkelerinin göç nitelikli işgücünün kaybını azaltacaktır."

İSLAM DÜNYASINDA BAŞ GÖSTEREN KRİZLERİN ÇÖZÜMÜNE KATKI SUNACAKTIR

Saraç, ülkeler arası öğrenci değişiminin kültürel farklıklara sahip İslam ülkelerinin birbirlerini daha iyi tanımasına da vesile olacağını ifade ederek, İslam dünyasında baş gösteren krizlerin çözümüne bu yakın iş birliklerinin önemli katkı sağlayacağını belirtti. Saraç, başarılı olmak için üniversitelerin kadrolarının küresel dünyada rekabet edebilecek üstün niteliklerle donatılması gerektiğini belirtti. Rektörlere de seslenen Saraç, İslam coğrafyasında son derece güçlü üniversitelerin olduğunu anımsatarak, toplantının iyi örneklerin sergilenmesine, birikimlerin paylaşılmasına ve destek ihtiyacı duyan kurumlara yönelik planların yapılmasına aracı olacağını dile getirdi.

İSLAM ÜLKELERİNDEKİ YÜKSEKÖĞRETİMİN YÜKSELMESİNE YARDIMCI OLACAK

Saraç'ın konuşmasının ardından İslam ülkelerinden katılımcılarını temsilen, Bahreyn Kingdom Üniversitesi Rektörü Prof.Yusuf Abdulğaffar, Sudan Gezira Üniversitesi Rektörü Muhammed Warrag Ömer Muhammed, Pakistan Yükseköğretim Başkanvekili Erşad Ali birer konuşma yaptı.

Pakistan Yükseköğretim Başkanvekili Erşad Ali, Türkiye'den daha iyi konumda bir İslam ülkesinin olmadığını ifade ederek, toplantının İslam ülkelerindeki yükseköğretimin yükselmesine yardımcı olacağını ve üniversitelerin aralarındaki bağları güçlendireceğini belirtti.

İSLAM DÜNYASI CİDDİ SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA

Bahreyn Kingdom Üniversitesi Rektörü Prof.Yusuf Abdulğaffar Muhammed de "İslam dünyası politik, düşünce ve kalkınma bağlamında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Üniversitelerin sorumlulukları bir kat daha artmaktadır." diye konuştu. Üniversitelerin sadece diploma veren kurumlar olmadığını belirten Muhammed, bilimsel araştırmaların ve gelişmişliğin ana kaynakları olduğunu ifade etti. Üniversiteler gelişmeden hiçbir ülkenin refahının gerçekleşmesinin mümkün olmadığının altını çizen Muhammed, İslam üniversitelerinin gelişmiş ülkelerin en başarılıları listesinde yer almadığını belirtti.

İSLAM ÜLKELERİNİN YÜKSEKÖĞRETİM SORUNLARINA YOL HARİTASI OLACAK

Sudan Gezira Üniversitesi Rektörü Ömer Muhammed, Afrika'daki üniversiteler adına yaptığı konuşmada, Allah tarafından Müslümanlara verilen ilk emrin "oku" olduğunu hatırlattı. Muhammed, Müslümanların ilimle ilerlediğini ama daha sonra kendilerini başıboşluğa verdiklerini dile getirdi.

Muhammed, Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleşecek toplantının İslam ülkelerinin yükseköğretim sorunlarına yol haritası olacağını sözlerine ekledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir