• DOLAR 32.251
  • EURO 35.002
  • ALTIN 2418.465
  • ...
Gaziantepli girişimci solucan gübresi üretti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğal gübre elde etmek amacıyla organik gübre üretmek için evinin balkonunda solucan beslediğini belirten Gaziantepli girişimci Veysel Parlar, solucan besleme projesine 9 ay önce karar verdiğini söyledi.

Solucan gübre üretme projesine başladığında hem olumlu hem olumsuz eleştiriler aldığını belirten Parlar, projeye başladığında ilk tepkiyi annesinden aldığını ve annesinin saksılar içinde yetiştirdiği biber ve domates saksılarına solucan gübresini değerlendirdiğini ve annesinin verimli olduğunu görünce kendisine destek verdiğini ifade etti.

Evli ve bir çocuk babası olan Parlar, inşaat malzemeleri satan bir firmada çalıştığını, evinin balkonunda iş dönüşü solucanlarına zaman ayırdığını belirterek, Solucan gübrelerinin özellikle organik ve verimli olması nedeniyle tarımda daha çok kullanılması gerektiğini belirtti.

Solucan gübrelerinin her türlü tarım ürününde kullanılabileceğini belirten Parlar, özellikle seracılık, çevre düzenlemeleri peyzaj ile bağ ve bahçeler gibi her türlü alanlarda kullanılabileceğini söyledi.

Bir arkadaşının tavsiyesi ile uzun araştırma ve incelemeler sonucu solucan beslemeye başladığını belirten Parlar, “Bir arkadaşım bana Solucan gübre üretimini bir proje olarak sundu. Bende yaklaşık 3 ay gibi bir süre internetten araştırdım. Araştırmalarım sonucunda hem organik tarıma yönelik ülkemize faydalı olabileceğini düşünerek hem de sonuçta kazanç sağlayacak bir iş olarak görüp bu işe başladım.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de solucan gübresi üretiminin yetersiz olduğunu belirten Parlar sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Solucan gübresi, kimyasal ürünlerin, organik tarımın öncüsü olacaktır. Solucan gübresi Amerika’da 1960’tan, İsrail’de 1970’ten, Rusya’da ise 1980’den bu yana kullanılmaktadır. Bu gübrenin bütün Avrupa ülkelerinde olduğunu ancak ülkemizde bulunmadığını gördüm. Burada bu işi yapan bazı firmalar var. Ama sayısının çok az.” şeklinde konuştu.

“Solucanların organik değerleri çok yüksektir”

Solucan gübrenin diğer hayvan gübrelerinden farklı olarak düzenleyici özelliği olduğunu dile getiren Parlar, “Sadece gübre olarak değil, gübrenin toprağa atılan azot, fosfor, demir, karbon, potasyum kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi bütün elementleri içerisinde bulundurmaktadır. Solucanların dişleri olmadığı için aldığı ürünü emerekten sindirim sisteminde sekiz elzem ile parçalayarak vücudundan dışkı olarak çıkarıyor. Bu da tamamen organik bir gübreye dönüşüyor. Solucanlarda hastalık diye bir olay yoktur. Solucanlar hastalık olayı olmadığı için kimyasal ürünleri tüketmemektedir. Bu bakımdan solucanların organik değerleri çok yüksektir. Bundan dolayı toprağa çok büyük bir etkisi var.”diye konuştu.

“Çiftçi ve seracılarımız için çok avantajları var”

Solucan gübresi üretmenin bir nevi geri dönüşüm projesi olduğunu belirten Parlar, sebze ve meyve hallerinde çöplere atılan meyve ve sebzelerinde solucan gübresi üretiminde kullanılabileceğini ve organik gübre elde edilebileceğini söyledi.

Solucan gübresinin toprakta ürün verimini 2 katına çıkardığını belirten Parlar, “Solucan gübresi ürün miktarını artırıyor. Hasat zamanını öne alıyor.  Su tutucu özelliği olduğu için ürünleri üç günde bir değil de 4 ve 5 günde bir sulama imkânının meydana getiriyor. Çiftçi ve seracılarımıza çok avantajları var. Fazla kullanımın ürünler açısından bir zararı yok. Ama az olarak da kullanılabilir. Oysaki hayvan gübresi ve diğer suni gübreler toprağın kalitesini düşürüyor. Ama bu gübrede böyle bir olumsuzluk yok. Tamamen toprağı daha kaliteli daha verimli hale getiriyor.” ifadelerini kullandı.

Solucan gübresinin 6 ayda hazır olduğunu ifade eden Parlar, hedefinin bir tesis kurmak olduğunu dile getirerek, “Şuan kısıtlı imkanlardan ve yer bulamadığımdan dolayı evimin balkonunda yapıyorum. Önümüzdeki günlerde daha kapsamlı büyük bir tesiste makineler ile yapacağız.” dedi.

Solucan gübresi projesini Gaziantep’te Tarım İl Müdürlüğü başta olmak üzere yetkilerle paylaşacağını dile getiren Parlar, projesi ile yetkililerden de destek talebinde bulunacağını söyledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir