• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Uzmanlar Hepatit'e karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

‘28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, dünyada her yıl bir buçuk milyona yakın insanın hepatit B veya C hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini, Türkiye’de ise her 3 kişiden birinde Hepatit B virüsüne rastlandığını belirtti. 

Hastalığın, çoğu kişide belirti göstermeyip yapılan tetkiklerde tesadüfen ortaya çıktığına dikkat çeken Dr. Fatih Mehmet Aslan, tedavi edilmediğinde ise karaciğer sirozuna ve ölüme neden olabileceğinin altını çizdi.

Hastalığın çoğunlukla virüslerle bulaşan bir hastalık olduğuna söyleyen Aslan, “Hastalığın 7 türü olup A, E, F virüsleri su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile B, C, D, G virüsleri ise genellikle kanla temas, tükürük ve cinsel yolla bulaşır. Hepatit B ve C virüslerinin en önemli bulaşma yolu; kan ve kan ürünleridir.” dedi.

“Hepatit B taşıyıcıları 6 ayda bir düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerekir”

Hastalığın belirtilerine de değinen Aslan; ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı-kusma, karın ağrısı, gözlerde ve ciltte sarılık ve idrar renginde koyulaşma gibi belirtilerin görülebildiğini ancak bazı hastalarda ise hiç belirti vermeyebileceğini söyledi.

Aslan hastalığın, doğumda anneden bebeğe bulaşabileceğini de belirterek, “Hatta hepatit B, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb.) ortak jilet, diş fırçası, havlu gibi banyo malzemelerinin kullanımı ile cilt çatlaklarından ve mukozalardan bulaşabilmektedir. Hepatit B virüsü, sağlıklı olup virüs taşıyıcısı olan kişiler tarafından da bulaştırılabilir. Sağlıklı taşıyıcı dediğimiz bu gruptaki kişilerin 6 ayda bir düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerekmektedir.” dedi.

Hepatitten korunma yolları

Hepatitten korunma yollarına da değinen Aslan, içme suyu ve besinlerde hijyene dikkat edilmesi, tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemelerin ortak kullanılmaması, berberlerin kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril ustura kullanması, cinsel yolla bulaşmayı engellemek için bariyer yöntemlerin tercih edilmesi, uyuşturucu kullanılmaması, sağlık görevlilerinin hastaya müdahale ederken bulaşmayı engelleyecek tedbirleri alması, ailede hepatit, siroz veya karaciğer kanseri hastası olanların ve gebelerin B tipi sarılık için test yaptırması konusunda uyarıda bulundu.

Risk grubunda olanalar aşı olmalı

Hepatit B için risk grubunda bulunan kişilerin aşı olması gerektiğini vurgulayan Aslan,  “Hepatit B'li anneden doğan bebekler, hepatit B taşıyıcısı ile riskli temasta bulunanlar, çok eşlilik, kan ve kan ürünleri kullananlar, hemodiyaliz hastaları, damar içi ilaç bağımlıları, sağlık personeli, toplu yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri vb.) yaşayanlar, steril olmayan aletlerle sünnet olanlar ve kulak deldirenler, berberler, kuaförler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler risk grubunda yer almaktadır.” dedi.

Hepatit A ve B virüsünden korunmanın en etkili yolunun aşılanma olduğunu vurgulayan Aslan açıklamasında ayrıca, “Ülkemizde Hepatit A aşısı, çocuklara 18 ile 24’üncü ayda ücretsiz uygulanmaktadır. Hepatit B aşısı ise sağlık kuruluşlarımızda her yeni doğan bebeğe, çocuklara ve risk grubunda olan kişilere toplam 3 doz halinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Hepatit C hastalığına karşı ise henüz aşı bulunmamaktadır.” dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir