• DOLAR 32.272
  • EURO 34.845
  • ALTIN 2451.55
  • ...
Güroymak'ta 65 yıl sonra pirinç hasadı başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - İlçeye bağlı Özkavak Köyünde düzenlenen törenle hasadı başlayan pirinç bölgenin kalkınması için önemli rol oynayacak.

Köydeki pirinç hasadı için düzenlenen törene katılan Kaymakam Çağlayan Kaya ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, ellerine orak alarak ilk hasadı yaptılar.

Pirinç hasadı töreninde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kaymakam Kaya, Güroymak’ta pirinç üretiminin 1940’lı yıllarda çok yaygın olduğunu hatta Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun pirinç deposu olduğunu belirtti.

Kaymakam Kaya açıklamasının devamında,“Özkavak köyümüzde büyük bir heyecan yaşıyoruz. İlçemiz Muş ovası sınırları içinde Güroymak'tan Muş ovasına kadar Türkiye'nin en verimli mera ve sulak alanlarına sahiptir. 1940 yıllarında pirinç üretimi çok yaygındı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin pirinç deposu diyebileceğimiz bir potansiyele sahipti. O dönemde pirinç yetiştiriciliğinden sonra sivrisinekten dolayı oluşan sıtma hastalıklarına neden olması nedeniyle pirinç üretimi sona ermişti. O yıllarda daha sonra alternatif olarak şeker pancarı ve tütün üretimi başladı. Tütün üretimi bölgemizde devlet tarafından yasaklanınca bölgemizdeki arazilerimiz tamamen atıl vaziyette kalmıştı. Biz 1940 yıllarda yapılan pirinç üretimini canlandırmak bölge ekonomimize, Bitlis ekonomisine ve Türkiye ekonomisine kazandırmak için tekrar bir girişim başlattık.” dedi.

“Pirinç üretimine pilot çiftçiler yetiştirerek başladık”

Yaklaşık 65 yıl önce üretimine ara verdikleri pirinç için ilk olarak işe pilot çiftçiler yetiştirerek başladıklarını ifade eden Kaya, “Geçen sene itibari ile 5 pilot çiftçi belirledik. 25 dönüm arazide deneme maksatlı çeltik üretimine başladık. Çok şükür ilk hasadımızı da almaya başlıyoruz. İnşallah bu önümüzdeki senelerde büyük miktarla bu işe devam edeceğiz. Bu konuda hiç bir şekilde zengin fakir ayrımı yapmayacağız. Vatandaşımıza diyeceğiz ki sulak arazin varsa arazinde problem yoksa tohum desteğini arazinin her türlü bakım ve çeltik üretimine hazırlanma aşamasını tamamen biz sağlayacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 10 bin dönümde bu işe girmek ve Güroymak pirincinin patentini alarak bölgemiz ve Türkiye ekonomisine kazandırmak olacaktır. Şuanda çok ciddi manada bu işte ciddi potansiyeller ve çok verimli çeltik olduğunu da gördük. Bu konuda bize çok büyük destek veren başta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Bülent Korkmaz’a ve personeline, heyecanımıza ortak olan Güroymak halkına, Köy Muhtarlarımıza, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın değerli temsilcilerine ve pirinç üretimini yaygınlaştırmak ve kamuoyuna duyurmak için bize her türlü desteği veren basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Sivil Toplum Kuruluşları ve ilçe halkından çok büyük bir destek aldıklarını belirten  Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, “Projeye böyle önemli bir gelişmenin olması ülkemizin ve bölgemizin tarım ve hayvancılığı açısından bizleri de son derece mutlu etmiştir. İlçemizde pirinç yetiştiriciliği için özellikle sazlık bölgelerde uygun alanlar var. Diğer bölgelerde nispeten yem bitkileri üretimi yapılıyor. Ancak pirinç başlı başına ticari ve ekonomik değere sahiptir. Bizim tarımda yaptığımız bütün faaliyetlerin temelinde çiftçimizin cebine para girmesi hedeflenmiştir. Bu proje ile inşallah ilerleyen yıllarda çiftçimiz bu üründen de cebine para girecektir. Uygun alanlarda pirinç yetiştiriciliğini Güroymak ilçemizde hedefliyoruz. Bu sene deneme amaçlı başladı.” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Çağlayan Kaya tarafından çiftçilere plaket verildi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir