• DOLAR 34.536
  • EURO 36.432
  • ALTIN 2880.344
  • ...

 

Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüsün kim/kimler tarafından hangi niyetle çıkarıldığı tartışmaları bir tarafa, konuşulması gereken en önemli konulardan biri bu virüsün “Dünya Ekonomisine Vereceği Zarardır.”

Çin’in Vuhan eyaletinde ortaya çıktıktan sonra Çin ekonomisine çok kısa bir sürede oldukça büyük bir darbe vuran Koronavirüs, yayıldığı her ülkede aynı etkiyi yapmaya devam ediyor.

Çin ekonomisinde, trilyon dolar cinsinden bir zarardan bahsedilse de meseleyi sadece rakamlar bazında ele almak eksik olur.

50 milyonluk bir eyaletin(Vuhan’ın) karantinaya alınmasını ve yaklaşık iki ayı bulan izolenin, insanlarda bıraktığı etki sadece sanal rakamlardan ibaret değildir.

Gerçek ölüm rakamları kesin olarak bilinmiyor. En az ölüm rakamları kadar önemli olan bir şey de geçen sürenin insanların yaşam tarzlarına ve tüketime vurduğu keskin darbedir.

Malum neredeyse tüm dünyada “Liberal Kapitalist Ekonomik Sistem” uygulanıyor. Yaşam tarzı olarak da  “Liberal Hollyvood Yaşam Tarzı” neredeyse tüm insanlar için bir model olarak sunuluyor.

Ancak Koronavirüs gerçeğiyle birlikte gençlerin vazgeçilmezleri haline gelen sanal alem, internet, ve sosyal dokuda meydana gelen değişiklikler yaşam tarzına yeni bir format atılmasına uygun zemin hazırlar türden.

DSÖ, Korona’yı “Pandemi” yani küresel salgın olarak ilan etmeden koronanın görüldüğü ülkelerde belli bir panik yaşanmaya başlanmıştı zaten. DSÖ, pandemi deyince de tüm ülkeler işi biraz daha ciddiye alıp birçok alanda kesintiye ve yasağa gitme kararı aldılar. Tabii hal böyle olunca da vatandaştaki panik katlanarak artıyor. Olmadık yere marketlere hücum başlatanlar, söylentileri artırarak yayanlar, paniğin dozajını da artırmış oluyorlar.

Piyasa dengelerinin “Sektörel bazda” aldığı darbe ile zaten sıkıntılı bir süreç yaşayan küresel ekonomik sistem, zorlu bir yokuşa doğru sürükleniyor. Art arda verilen kararlara bakıldığında yaklaşan sıkıntıların ebatı daha net görülüyor.

-Uluslararası birçok havayolu şirketi ya iflasını bildirdi ya da iflasın eşiğinde

-İnsanların toplu olarak bulundukları neredeyse tüm toplantı, seminer, konferanslar iptal edildi ediliyor.

-Tüm dünyada “Turizm Sektörünün” ağır darbe almasıyla bu alanda ekonomik daralma başladı devam edecek.

-Birçok spor müsabakasının ve Lig’in ertelenmesi, maçların seyircisiz oynanması ile bu sektörde de ciddi zararlar oluşacak.

-Petrol fiyatlarının ani düşüşü ile her ne kadar sadece birkaç ülkenin (Rusya-İran-Suudinin…) zarar edeceği söylense de bu alandaki daralma tüm dünyayı etkileyecek.

Bugün yeryüzü “Ekonomik Entegrasyon” ile birbirine bağımlı hale gelmiş bulunuyor. Çin’in ABD ile yaşadığı ticaret savaşları ve aniden başlayan Koronavirüs paniği ekonomisini ciddi anlamda durgunlaştırırken hem ihracatını hem de (Petrol- doğalgaz) ithalatını sekteye uğratınca ticaret yaptığı tüm ülkeler etkilenmekte.

Sonuç olarak; Gölge CIA, Stratfor’un kurucusu George Friedman’ın şu tespitinin yerinde olduğu görülüyor:

“İnsanların ve malların hareketliliğinin durdurulması ve iktisadi üretimin kesilmesi, muhtemelen koronavirüsten daha büyük olumsuz sonuçlar doğuracak.”

Burada sorulacak soru şu:

Devletlerin ve toplumun yaşadığı iktisadi ve siyasi zarar ne olacak, nereye varacak, ekonomik kriz sokağa nasıl yansıyacak?

Tüm bunlarla birlikte korona ile neyin hedeflendiği konusunda birçok komplo teorisi yapılsa da bu virüsle (veya bunun mutasyon geçirmiş hali, olmadı bir sonraki virüsle) tüm insanlık belki de yeni bir geleceğe; yani ‘Dijital dönem’ denilen bir yaşama hazırlanıyor denilebilir.

Küresel sistemin üçayağı olan Sanal para, Lego din (Teoriye göre 50 yılda, insanlar lego din anlayışına geçecek. Yani her dinden ve inançtan beğendikleri parçaları alıp kendi dinlerini kendileri inşa edecekler) ve sentetik insan. Bunlar; gıda- su- sağlık/ilaç üzerinden yeniden şekillendiriliyor.

Ancak günübirlik yaşayan sıradan vatandaşı asıl ilgilendiren şey; yaklaşan ekonomik krizden ne derece etkileneceğidir?