• DOLAR 32.452
  • EURO 34.754
  • ALTIN 2437.68
  • ...

Amerika`nın Maduro`yu tanımadığını açıklayıp muhalefet lideri Guaido`yu meşru lider olarak tanıdığını açıklaması, örneğini en son Suriye`de gördüğümüz rejim değiştirme taktiğinin benzer bir versiyonunu hatırlatması açısından dikkat çekici.

Görünürde bu taktik ilk etapta “Yumuşak müdahale” gibi görünse de peşinden “Meşru – Gayri meşru” yönetim yanlıları arasında yaşanması kuvvetle muhtemel iç çatışmanın en keskin belirtileri olması açısından önemlidir.

Suriye`de nüans farklılıkları olsa da bu yöndeki Amerikan taktiğinin yol açtığı devasa yıkım, ilk etapta yaşananların Suriye yönetimince belki de fazla önemsenmemesinden dolayı atılan yanlış adımlarla iç çatışmalara dönüşmüştü.

Maduro yönetiminin yaşanan Amerikan saldırganlığının üstesinden gelmesi, bir yönüyle imkan meselesi olduğu kadar, diğer yönüyle de içeride ortaya çıkacak reaksiyonlara karşı atacağı adımlara bağlı olacaktır.

İçeride büyük ihtimalle çatışmalara varacak reaksiyonlar ortaya çıkacaktır. Çünkü Amerikan planının ifşa olan kısmı bunu öngörmektedir. Fiili olarak ortaya çıkan çift başlı yönetim zaten başlı başına bir iç çatışma sebebidir.

Venezuela, aslında bir Ortadoğu klasiği haline gelen petrol rezervlerinin kurbanı olma bahtsızlığını yaşamaktadır. 300 milyar varillik rezerv, kan kokusu almaya hazır yanı başındaki köpekbalığının iştahını kabartmaya yetmektedir. Mevcut yönetimin Washington`la sorunlu olması, petrol rezervi pastasından gereken ölçüde Washington`un yararlanamamasına yol açmaktadır.

Venezuela`ya müdahale planının arkasında Senatör Marc Rubio`nun ismi geçmektedir. Rubio`nun 15 Ocak`ta Senato`daki konuşmasında, Guaido`yu başkan olarak atamanın Venezüela`nın ABD`de dondurulmuş halde bulunan milyonlarca dolarlık mal varlığının muhalefet milletvekillerinin kullanımına sunmayı sağlayacağını, onların da bunu yeni seçimlerin fonlanması ve insani destek için kullanabileceğini belirtmesi, yaşananlara ışık tutmaktadır.

Dondurulmuş mal varlığının yanı sıra petrol gelirlerinin de gayri meşru ilan edilen Maduro yönetimi yerine meşru yönetim diye ilan edilen Guaido yönetimine aktarılması yöntemini devreye sokacaktır. Bu tür yöntemler, dondurulmuş mal varlıkları ve petrol paralarının önemli bir miktarının SİLAH ve MÜHİMMAT olarak Venezuela muhalefetine ulaştırılması anlamına gelecektir.

Uluslararası platformlarda Venezuela`nın yeni “SUK`u” kabul görecek, dış siyaset, diplomasi, ekonomi gibi önemli konularda Guaido yönetimi muhatap alınacaktır. Maduro`nun Amerikan elçilik personelinin 72 saatte ülkeyi terk etmesi çağrısının Washington tarafından reddedilip muhatabının Maduro değil, “Meşru Guaido yönetimi” olduğunu açıklaması, Amerika`nın iç çatışmaya ayarlı rejimi değiştirme kararlığının en somut göstergesi olmuştur.

Twitter, Facebook ve İnstagram gibi Amerikan Sanal Kuvvetleri`nin eş zamanlı olarak Maduro operasyonuna katılıp “Mavi tık” iptalleri, bu alanda yaşanacak manipülasyonları ele vermektedir. Kitleleri harekete geçirip sahada yaşanan/yaşanacak gerçekleri tersyüz ederek küresel boyutlu bir kampanyaya dönüştürme görevi artık BBC ya da CNN gibi kuruluşlardan ziyade “Amerikan Sanal Kuvvetleri” eliyle yürütülmektedir.

Ve küçük bir alıntı: “@emojupiter isimli hesabın, 19 Ocak`ta Paris`te küçük bir apartmanda moda çalıştığını belirtip ‘Hayat güzel` derken, 24 Ocak tarihli tweetinde bu kez ‘Venezüela`da yaşadığını basit insani ihtiyaçları bulamadığını, bir parça ekmek için saatlerce kuyruklarda beklediğini…” yazması ilginçti!