• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Yaratılış amacının Allah`a kulluk olduğu insanoğlu, hayatı boyunca saadete ulaşmayı ister. Mutluluk ve huzuru yakalayabilmeyi tahayyül eder. Saadet ve huzura ulaşabilmesi için de, bazı şeylere sahip olması gerekir. İman, ilim ve güzel ahlak sahibi olmak saadet ve huzuru yakalayabilmenin temel esaslarıdır. 

Bunlara sahip olan bir kimse; sahip olduğu bu durumları Allah`u Teala`nın istediği bir şekilde yerine getirdiğinde saadet, huzur ve mutluluğun kapıları kendiliğinden açılmış olur. Kişi sonrasında, kendisini Allah-u Teala`nın rahmet ve merhamet deryasında bulur. 

Şeksiz ve şüphesiz iman, öğrenilenlerle amel edilen ilim, sadece Allah`ın rızası için yapılan ibadet, kibirden tamamen uzak tevazu insanoğlunu olgunlaştırır, başarıya ve galibiyete yaklaştırır. Gözlerin nuru Resulullah`ın en önemli özelliklerinden olan güzel ahlak sahibi yapar. Güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilen Efendimizin ümmetinin samimi ve ihlâslı bir ferdi yapar. Haksızlık karşısında, Hakkı haykıran korkusuz bir civanmerdi yapar. Yüz binlerce insan ile beraber Muhammed Mustafa (s.a.v)`e olan sevgi ve bağlılığı haykıran Peygamber Sevdalısı yapar. 

Kendisine ve çevresine faydalı iyi bir Müslüman olmak için; güzel ahlaka sahip olmak, kötü ahlaktan uzak durmak, ibadetleri yalnızca Allah Teala için yapmak -Riya ve gösterişten uzak durmak-, şüpheli ve haram şeylerden sakınmak, her türlü zulüm ve haksızlıklardan uzak durmak, gizli ve açık her yerde Allah`ın gözetimi altında olduğumuzu hatırlamak, günah ve faydasız sözleri söylemeyip az ve faydalı konuşmak, vaktini boşa harcamayıp dünya ve ahirete yararlı şeyler yapmak gerekir. Ancak böyle yaptığımızda dünya ve ahiret saadetini elde edebiliriz. 

Güler yüzlü ve güzel ahlaklı olmamız, bizlerin ulaşmaya çalıştığı hedefe daha çabuk ve rahat bir şekilde ulaşmamıza vesile olacaktır. İnsanlara İslam`ı daha açık bir şekilde götürebilmemize yarayacak, hem bu dünyada hem ahirette kurtuluşa ermemize neden olacaktır. Bizleri Allah`ın sevdiği, razı olduğu ve mükâfatlandıracağı bir kul eyleyecek; Peygamberler, şehitler, sıddıklar, veliler, rehberler ve önderlerle beraber, yani sonları hayırlı olan azizlerle buluşturacaktır. 

Güzel ahlak, İslami kaygı ve endişesi olan davetçi bir Müslüman`da olması gereken en önemli özelliktir. Çünkü davetçi Müslüman`ın en çok hal, hareket ve davranışlarına dikkat edilir. Davetçi, güzel ahlaklı ve çevresinde sevilen/sayılan, saygı duyulan biri olması halinde söyleyeceklerinin, karşısındaki tarafından daha fazla dikkate alınmasına sebep olur. O insanın davetçiden etkilenmesi, davetini kabul etmesi, söylediklerini uygulamaya çalışmasına neden olur. 

Gönlümüzün Sultanı Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor. "Nimete kavuşmuş olanlardan, tevazu gösterene ve kendini hep kusurlu bilene, helalden kazanıp, hayırlı yerde sarf edene, fıkıh bilgileri ile hikmeti birleştirene, helale harama dikkat edene, fakirlere acıyana, işlerini Allah rızası için yapana, huyu güzel olana, kimseye kötülük yapmayana, ilmi ile amel edene, malının fazlasını dağıtıp, lafının fazlasını saklayana ve güzel ahlaklı olup insanlara örnek olana müjdeler olsun." 

Resulullah (s.a.v)`in vasıflarını saydığı müminlerden olmak, insanın kendi elindedir. İnsan kendisini kötülüklerden koruyup, Efendimizin buyurduklarını yapması, daha önce de söylediğimiz gibi, kişinin hem bu dünya da hem de ahiret hayatında kurtulmasına sebep olacaktır. Zaten bir Müslüman`ın hedefi de, Allah Teala`yı razı edip kurtuluşa erebilmesidir. Kurtuluşa ermenin yolunu da, Peygamber Efendimiz bizlere gösteriyor ve bunları yapan müminleri de güzel bir muştu ile müjdeliyor. Rabbim bizleri de bu müjdeye nail olanlardan eylesin inşallah. 

"Kıyamet gününde bana en yakın ve katımda en sevgili olanınız, ahlâkı en güzel olanınızdır. Benden en uzak ve katımda en sevimsiz olanınız ise, çok konuşan, lüzumsuz ve uzun konuşanlarla, kibirli olanlarınızdır" şeklinde buyuran Efendimizin buyruğuna uyup, dehşetli gün olan kıyamet gününde Peygamber Efendimiz aleyhisselatu vesselamın şefaatine erenlerden ve Kevser havuzu başında o güzel ve nurlu insanla beraber olanlardan yazılmak duasıyla... 

Allah`a emanet olun. 

Muhammet Şerif / Doğruhaber