• DOLAR 32.239
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2416.487
  • ...

Devasa kutlu doğum etkinliklerini organize ederek adından sıkça söz ettiren Mustazaf Der`in kapatılmasının ardından, 27 Mayıs Pazar günü Diyarbakır İstasyon meydanında gerçekleştirilen “Ahde Vefa Mitingi”nde dernek yöneticileri tarafından hizmete “Mustazaflar Hareketi” olarak devam edileceği duyurulmuştu.

Hareketin siyasi bir hareket olacağı haberi, beraberinde tartışmaları da getirmişti. Mustazaf Der camiasının bazı üye ve gönüllüleri, bu camianın yıllardır siyasetten uzak kaldığını, hiçbir dönem siyasete ve siyasi partilere yakın durmadığını belirterek; “Ne oldu da siyasete girme kararı alındı?” sorusuyla beraber bazı endişelerini dile getirdiler. Dile getirilen endişeler dolaysıyla, hareketin yetkilileri, başta âlimler olmak üzere önemli kişilerle fikir alışverişinde bulundular, siyasetin menfi ve müspet sonuçları ve fıkhı boyutu üzerinde çalışmalar yaptılar.

Mustazaflar Hareketi yetkilileri; yaptıkları çalışmaların sonucunu, camianın bazı fertlerinin duyduğu endişelerin ve soruların cevabını, bölge âlimlerinin kıymetli görüş ve önerilerini almak üzere, davanın tohumlarının atıldığı Batman`da 24 Haziran Pazar günü bir istişare toplantısı düzenleme kararı aldılar. Bu yazımızda, bir münasebetle iştirak ettiğimiz “Mustazaflar Hareketi 1`nci İstişare Toplantısı”ndaki izlenimlerimizi, konuşmacı ve katılımcıların endişe ve önerilerini ve de toplantıda elde edilen tecrübe ve kazanımlar üzerinde duracağız.

Mustazaflar Cemiyeti genel merkezinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantı, Çok Katlı Otoparkın Düğün Salonunda verilen öğle yemeği ile start aldı. Ardından, Yeni Kültür Merkezi Konferans Salonuna geçildi ve iki oturum şeklinde gerçekleştirilen programın ilk oturumu, saat 14`de Kur`an tilavetiyle başladı. İsa Aydın moderatörlüğündeki programa konuşmacı olarak; Molla Enver Kılıçaslan, Av. Hüseyin Yılmaz, Av. Zekeriya Yapıcıoğlu ve Yazar Bahattin Temel katıldı. Ayrıca; Mehmed Göktaş, Celal Bozdaş, Abdurrahim Timurtaş, Sabri Ortaç, Kerbela Şanlı, Abdussamed Yalçın, Mahmut Kılınç ve bölgenin tanınmış diğer âlimleri de katılımlarıyla destek verdiler.

Programın ilk oturumunun açılış konuşmasını yapan Yazar Bahattin Temel, hareketin altyapısını, içeriğini, faaliyet alanını ve yol haritasını; Av. Hüseyin Yılmaz, süreçle ilgili merak edilenleri, neden dernekleşme yoluna başvurduklarını, derneğin imkânlarından ne kadar faydalanıldığını, siyasi hareketin menfi ve müspet sonuçlarını; Av. Zekeriya Yapıcıoğlu, hareketin hukuki boyutunu; Molla Enver Kılıçaslan ise fıkhı boyutunu örneklerle açıklamaya çalıştılar.

Mustazaflar Hareketinin istişare toplantısının ikinci oturumunda ise katılımcılar yazılı ve sözlü olarak bazı sorular sordular. Bu sorulardan bazıları şunlardı: Mustazaflar Hareketi neler yapacak, nelerden kaçınacak; sadece Kürdistan bölgesinde mi, yoksa tüm Türkiye`de mi faaliyet gösterecek; çalışma programını ve yol haritasını ne zaman açıklayacak; çalışma programını ve yol haritasını açıkladığı zaman Müslüman halkın endişeleri ve beklentileri karşılanacak mı; takip ettiği bir siyasi hareket veya herhangi bir cemaat olacak mı; diğer siyasi oluşumların bilgi ve tecrübelerinden faydalanacak mı; Kürt halkı başta olmak üzere, halkların hak arayışında nasıl bir strateji izleyecek; siyasi hareketten sonraki süreç olan partileşme sürecine geçecek mi, geçecekse ne zaman geçecek; mahalli seçimlerde aday çıkaracak mı, ya da diğer siyasilerin adaylarını destekleyecek mi; özellikle hareketin -veya olursa partileşmenin- İslam davasına getirisi ve götürüsü ne olacak?

Mustazaflar Hareketi istişare toplantısındaki konuşmacı ve katılımcıların kıymetli öneri ve görüşleri ve programdaki izlenimlerimiz doğrultusunda, Mustazaflar Hareketi:

İslami hareketlerin en büyük destekçisi Kur`an-ı Kerim`den ve Resulullah (sav)`in sünnet-i seniyesinden hiçbir zaman ayrılmayacak.

Beşeri sistemlere uyma adına ya da beşeri sistemlerde sırf siyaset yapma adına kesinlikle İslam`a aykırı hareket etmeyecek; İslami kaidelerden taviz vermeyecek.

Haksızlığa uğramış mazlumların ve bilhassa da Müslümanların haklarının verilmesi için her daim gayretkeş olacak; çeşitli çalışmalar yapacak.

İran İslam Cumhuriyeti Onursal Lideri İmam Humeyni`nin dediği gibi, elde edilen her başarının Allah`ın izni ve inayetiyle olduğunu dile getirecek.

Siyasi çalışmalarda, tevhit önderlerinin ve İslam davası için mücadele eden önderlerin takip ettiği nebevi hareket metodunu takip edecek.

İslami çalışmaların hepsinde olduğu gibi, siyasi harekette de öncüler, önderler, görüşlerine en fazla başvurulacak kişiler Seyda ve alimler olacak.

Yıllardır İslam davası için uğraş ve mücadele etmiş kişi, kurum ve kuruluşların bilgi ve tecrübelerinden faydalanacak.

Gelinen süreçte ve gelişecek süreçte, davaya hizmette gevşemeyecek; hiçbir şekilde davaya katkı vermekten imtina etmeyecek, kısıtlı çalışmalarla da iktifa etmeyecek.

Kürt halkının yegane temsilcisinin, marksist örgüt ve dinsiz zihniyet ve ideolojilerin olmasına izin vermeyecek.

Bugüne kadar particiliğe tenezzül etmedi, etmeyecek, hedefi de parti kurmak olmayacak. Ancak partiler yasası/statüsü değiştiği ve şartlar, zaman ve zemin müsait olduğunda parti kurma ihtimali üzerine alim, seyda ve kanaat önderlerinin kıymetli görüşlerine başvuracak ve gerekli görülürse İçişleri bakanlığına parti kurma dilekçesi verecek.

Çağımızın kirlenmiş politikasında; kirlenmeme adına kirli politikadan uzak duracak, tüm çaba ve gayreti bu minval üzeri olacak.

Dernek sürecinde olduğu gibi, İslami kaide ve kurallardan taviz vermeden, tamamen yasal ve meşru zeminde mücadele edecek.

En ufak bir şekilde dahi İslami çerçevenin dışına çıkmayacak, doğru insanlarla dosdoğru bir İslami siyaset yapacak.

Hareketin ilanından sonra olduğu gibi gelecek zamanlarda da baskı ve dayatmaların olabileceğini unutmayacak, ona göre tedbir ve önlem alacak.

Gelecek zamanlarda hareketin yol haritası ve kırmızı çizgilerinin ne olacağı konusunda, genel ve özel olarak bilgilendirme toplantıları yapacak.

Eylem ve söylemleriyle davaya zarar verecek ve geçici makamlar için ahreti heba edecek kişilerle çalışmayacak, böylelerini bünyesinde barındırmayacak.

Dünyanın geçici metaına meyletmeyip, halka hizmeti hak ve meşru yol ile yapacak; bunu başarılarıyla ortaya koyacak.

İslam birliğine dayanak noktasında; kavmiyetçilik, bölgecilik, milliyetçilik yapmayacak, dünyadaki bütün Müslümanları kapsayacak organizelere imza atacak.

Çağın kirlenmiş siyasetini dine alet etmeyecek, siyaseti dine alet ve dost yapacak ve de İslami siyaseti vatan ve milletin ıslahı için yapacak.

Kimseye muhalefet olsun diye karşı çıkmayacak, kimin olursa olsun doğru ve faydalı çalışmaları destekleyecek, yanlış ve faydasız çalışmaların karşısında duracak.

Vatan ve milletin menfaatleri doğrultusunda, halka hizmeti Hak Teâlâ`nın rıza ve hoşnutluğuna ulaşmak için yapacak.

Halkın ve camia fertlerinin endişe ve kaygılarını ortadan kaldırma adına; siyasetin hukuki ve fıkhı boyutu üzerinde geniş araştırmalar yapacak; gerektiğinde kamuoyunu bilgilendirecek.

İslami STK`lar başta olmak üzere diğer mutedil STK`lar ile sürekli irtibat halinde olacak, STK yöneticileriyle istişareler yapacak.

Saldırı, dayatma, baskı ve mağduriyetlere karşı sessiz kalmayacak, muhtelif platformlarda hakkını Kur`an ve sünnet çerçevesinde savunacak.

Müslüman halkın dünyevi ve uhrevi ihtiyaçlarını karşılayacak; diğer toplulukların ihtiyaçları doğrultusunda da çalışmalar yürütecek.

Sadece bir bölgede ya da sadece Türkiye`de değil, zaman ve şartlar müsait olduğunda dünyanın değişik ülkelerinde toplumun ıslahı için faaliyetler yürütecek.

Siyaseti bir amaç değil sadece bir araç olarak kullanacak ve İslami siyasetin nasıl olması gerektiğini taraflı tarafsız herkese gösterecek.

Sünnetullahın gereği olan hak – batıl mücadelesinde, halkın isteği hakkın da emri doğrultusunda hakka tabi olacak.

Otuz yıldır bölgede İslami dava uğruna mücadele eden müminlerin emeğine ve yine dava uğruna canını çekinmeden feda eden şehitlerin mübarek kanına asla ihanet etmeyecek.

Ülkenin kanayan yarası Kürt sorununda çeşitli çözüm önerileri sunacak, sorunun mutlak çözümünde Kur`an ve sünnete başvuracak.

Hareketin ilan edilmesinden önce olduğu gibi, sonrasında da İslami camiaları, kanaat önderlerini, aşiret liderlerini ziyaret etmeye devam edecek, görüş ve önerilerine başvuracak.

Kur`an ve hizmet için ne gerekiyorsa meşru ve yasal şartlarda yapacak, Kur`an`ın hizmetkârı olmak için daima gayretli ve çalışkan olacak.

Hareketi ve particiliği birbirinden ayırt edemeyenleri bilinçlendirecek, gençlerin bu konuda inisiyatif almasını sağlayacak.

Yerel yönetici seçiminde, geçmişi temiz, alnı açık, muallâk bir durumla karşılaşmamış kişileri tercih edecek.

Yerel ve genel temsilci seçiminde ilmi, kültürel, siyasi ve hitabet özelliklerine haiz olanları seçecek.

Doğruluktan ayrılmayacak, iftira etmeyecek, hakkı gözetecek, Zalimin karşısında mazlumun yanında duracak, adil bir yönetime evet diyecek, destek verecek…

Mustazaflar Hareketi 1`nci istişare toplantısında, değerli seyda ve kıymetli konuşmacıların üzerinde durdukları konular ve toplantıda dile getirilenlerden elde ettiğimiz sonuçlar bunlardı. Hak Teâlâ, Mustazaflar Hareketinin ilk istişare toplantısını hayırlara vesile kılsın inşallah.

Muhammet Şerif