• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Obezite vücuttaki yağ miktarının aşırı artması durumudur. Vücut kitle indeksi 30 üstü olan bireyler obez olarak tanımlanırlar. Vücut kitle indeksi kişinin kilosunu boyuna iki kere bölünmesi ile elde edilen değerdir. Örneğin 70 kilo 160 cm olan kişinin vücut kitle indeksi 70:1.6:1.6=27

   Obezitenin en önemli sebebi,  “sedanter” yaşamdır. Şehirleşmenin artmasıyla fiziksel aktivite hayatımızda gittikçe azalmaktadır. Fast Food tarzı beslenme, düzensiz beslenme ve genetik altyapı ile beraber obezite kaçınılmaz oluyor. Obezite ile mücadelede en büyük sloganımız sağlıklı yaşam için HAREKETE geç. Yürüyüş her kişinin günde 45 dakika yapması gereken bir rutüel olmalıdır.

  Çağımzıın PANDEMİSİ haline gelen OBEZİTE ülkemizde gün geçtikçe artmakta olup Avrupa’nın tüm ülkelerini geride bırakıp 1. Sıraya girmiş durumdayız maalesef. Obezite beraberinde hipertansiyon, tip 2 diyabet, kolesterol yüksekliği, osteoartrit, bel boyun fıtığında artış, uyku apne sendromu ve birçok kanserde risk faktörü olması açısından obezite çok çok ciddi bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Obezite ve beraberinde getirdiği yandaş hastalıklar sağlık sistemine çok ciddi bir ekonomik yük getirmektedir. Obezite kronik, progressif ve sinsi bir hastalıktır. Obezite kişinin yaşam standartlarını azaltmakla beraber kişiyi sosyal ve psikolojik olarak da etkilemektedir. Obezitesi olan birey iş hayatında ve sosyal hayatta problemler yaşamakta ve yanlızlaşmaktadır. Kendisini zamanla toplumdan soyutlayan obez bireyde psikolojik hastalıklar görülmeye başlanmaktadır.

   Obeziteye neden olan yaşam şekilleri ve beslenme tarzlarları ile mücadele edilmelidir. Tüm uğraşlara rağmen tedavi olamamış obez bireyler cerrahi tedaviye yönlendirilmeli bunun için kamu spotu yapılmalıdır. Ülkemizde çok ciddi ve başarılı obezite cerrahları ve merkezleri olmasına rağmen maalesef yurdum insanından çok Avrupa ve Araplar bu imkânlardan faydalanmaktadır. Avrupa’yı ve Arapları sağlıklı yapıp cerrahi ile zayıflatırken kendi halkımıza bu imkanları çok görmemeliyiz. Sağlık bakanlığımız vücut kitle indeksi 40  üstü olan bireylere ve vücut kitle indeksi 35  üstü olup şeker, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği gibi ek hastalıklarda 1  yıl ilaç raporu durumunda ameliyat önerilmektedir. Ancak bu veriler geride kalmış olup obezitedeki en büyük söz sahibi  İFSO bu tanımlamaları değiştirmiştir. Çünkü durdurulamayan bir obezite PANDEMİSİ tüm dünyada mevcuttur. İFSO yaklaşık 9 ay önce vücut kitle indeksi 35 üstüne ameliyat önermiş ek hastalıklar durumunda vücut kitle indeksi 30 üstüne ameliyat önermiştir.

                                                                                                         Op. Dr. Lokman AYDOĞDU