• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Son günlerde Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'nın sıkça bahsettiği sağlıkta reform nedir? Neleri içermektedir?

Biliyorsunuz son iki yılda ülke olarak hekim göçünü yaşamış olduk.

Özellikle hekimlerimiz uzun süren çalışma saatleri yanlış uygulanan nöbet sistemi, emeğinin karşılığını alamama, yanlış uygulanan sınırları belli olmayan Malpraktis uygulamaları ve sağlıkta şiddet vb. birçok problemden dolayı kamudan ayrılıp ya özele geçmekte ya da yurt dışına gidip yurt dışında hizmet vermeye başlamaktaydı.

Bundan dolayı da özellikle özellikli branşlarda ve cerrahi branşlarda hekim kaybı yaşanmış kamuda ciddi manada hekim eksikliği meydana gelmişti. Ve vatandaşlarımız hekime ulaşmada ciddi problemler yaşamış. Ciddi manada randevu sistemi çok geç randevular vermeye başlamış sağlık sistemi bir problemler ağına dönüşmüş idi. İktidara geldiğinden beri AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanımız sağlıkta çok ciddi yatırımlar yapmış. Atılımlar gerçekleştirmiş ve sağlık sistemini tüm dünyanın en iyi sağlık sistemlerinin arasına sokmak için sektöre ciddi bir ivme kazandırmıştır.

Kovid döneminde de kovidle mücadelede ülke olarak sağlık sistemi, dünyadaki örnek ülkelerden biri haline gelmiştir. Son iki yıldır yaşanan problemler ve sıkıntıların farkına varan Sağlık Bakanı ve hükümet yetkilileri “Sağlıkta beyaz reform” adı altında bazı düzenlemeler getirmiştir. Bu düzenlemeler neler içermektedir?

1) Bu düzenlemeler hekimlerin çalışma saatlerini insani bir düzeye getirmiş nöbet ertesi günleri boşaltmıştır.

2) Sağlıkta şiddeti önemli suçlar arasına koymuş ve sağlıkta şiddeti azaltmak için gerekli tedbirler alınmıştır.

3) Özellikle yanlış uygulanan ve cerrahi branşlardaki hekim arkadaşlarımızın ameliyat almalarını engelleyen yanlış Malpraktis uygulamaları tamamen değiştirilmiş hekim kastı olmadığı takdirde Malpraktisin muhatabı devlet bizzat kendisi olarak hekim arkadaşlarımızın ellerini rahatlatmıştır.

4) Çalışmasına rağmen istediği ve hak ettiği maddi karşılığı, emek karşılığını alamayan hekim arkadaşlarımız için teşvik ödemeleri ve ödeme düzenlemeleri getirilerek sağlıkta ciddi manada bir beyaz rapor gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda özelde çalışan hekim arkadaşlarımızdan kamuya geçmek için açıktan atamayla kamuya çok ciddi hekim dönüşü olmuştur. Beyaz reform ilk meyvesini vermiştir. Sağlıkta Beyaz Reform hekim arkadaşlarımızın tüm problemlerini tamamen çözmüş olmasa da ekseri çoğunlukla hekim arkadaşlarımızın problemlerine ışık tutmuş ve kamudaki hekim arkadaşlarımızı rahatlatmıştır. Vesselam...