• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Gazze’deki katliamdan dolayı en somut tepkiyi veren Yemen’de Ensarullah Hareketi, Kızıl Deniz’de israile giden veya israilli ticari gemilere el koyuyor ya da saldırıda bulunuyor. Konum olarak jeostratejik yerde olan Yemen’in saldırıları, Süveyş Kanalının cazibesine de büyük darbe vuruyor. Uzak Doğu’dan gelen ticari gemiler Kızıldeniz’den çekilmeye başladılar. Hong Kong'daki nakliye şirketi OCL, bir sonraki duyuruya kadar israil'e mal satımını ve buradan mal alımını derhal durduracağını duyurdu. Çin, birçok ülkenin olduğu gibi israilin de en büyük ticari ortaklarından biridir. Bu ortamlarda ticari akışın durmaması ve ihaneti ahlak edinmiş Suudi Arabistan ve BAE kendi topraklarından israile karadan alternatif yol açmaları (Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC)) sürpriz olmaz. Çin’i de projeye uymak zorunda bırakmak isteyebilirler.

Ekonomist Dergisi haberine göre: Kızıldeniz’de faaliyetlerini durduran şirketlerden dördü küresel konteyner ticaretinin yüzde 53’ünü karşılıyor. Güneyden gelen ticari yol kapanmış durumda ve bu tıkanıklığı ve tedarik ihtiyacını maalesef Türkiye karşılamak derdindedir. Savaş ve ticareti ayıran kapitalist zihniyet bizim de içimizde ahlak edinmiş durumdadır.

ABD sık sık dile getirdiği Kızıldeniz saldırılarına çözüm aramaktadır. Batının mayın eşeği görevini sorgusuz kabullenen BAE ve Suudi olmuş ama onlar da kendilerine birer taşeron bulurlar. Yemen’de iç savaş biraz sükûnet kazanmışken Gazze’ye destekten dolayı yeni bir çatışmanın başlangıcı söz konusu olabilir. Bölge ülkeleri ve Batı’nın gemi olaylarını seyretmek zorunda kalmasının en büyük sebeplerinden biri Yemen’in elinde bulunan hava savunma silahlarının gelişmiş düzeyde olması ve savaşın geniş alana yayılmasının müsebbibi olmak istememeleridir.

Ticari ağın tıkanıklığının devam etmesi dünya ticaret tedariğinde başı çeken Çin’i de rahatsız etmeye başlayacaktır. Çin, Gazze savaşına bir iki söylem haricinde kayıtsız kalması, ticaretinin darbe yemesi durumunda tavrı değişecektir. Çin biraz daha zorlanırsa İran’ı devreye koyacaktır.

Yemen Ensarullah bu saldırılarla bir nebze de olsa Gazze’yi rahatlatmaktadır. Zamanın kısıtlı olduğunu gören terör yapılanması israil mücahitlerin direncini kırmak için pervasızca çocuk katlederek ve kadınlara saldırı ve esareti arttırmış durumdadır.

İsrail içeriden bu saldırıyı yaparken, dışarıda dikkatleri dağıtmak için İran üzerinden Türkiye ve Kıbrıs’a saldırmayı da ihmal etmiyor. İran savaşçılarının KKTC üzerinden örgütlendiğini ve oradan saldırı yapma ihtimalleri olduğu şeklinde iddialarda bulunulmuştu. Türkiye, Antalya ve İskenderun Limanlarını israil için seferber(!) ederken israilin şeytani hoşnutsuzluğu her zaman kendini göstermektedir. KKTC’de toprak alımında taşeron firmalar üzerinde yaklaşık 15000 Yahudi’nin toprak ve konut aldığı haberleri de eksik olmamaktadır. Bunun için KKTC bakanlar kurulu yetersiz önlemler almaktadır. Muhtemeldir ki israil, bu önlemleri durdurmak için böyle bir iddiada bulunmuştur. İsrail şeytani planları ŞABAT(chabat) örgütü üzerinden kurulan şirketler üzerinden toprak alıp villa yapılarak Yahudilere satışlar yapılıyor. Kıbrıs’a dikkat!...