• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Son bir aydan fazladır insanlığın utanç duyacağı katliamlarla günü geçiriyoruz. İsrail gibi pervasız bir zalimin eline silah geçince neler yapabileceğini, masum çocuklara nasıl kıyacağını, canlı yayında gördük ve görüyoruz. Elimizde maddi olarak tek silah olarak ambargo görünse de onu bile tam yapmaktan aciz kalıyoruz. Starbucks ya da McDonald’s ambargoları muhakkak yerinde bir eylem ama diğer taraftan israil için İncirlik ve Kürecik üsleri hayati derecede önemli üsler, bunlar Türkiye’ye hizmet etmiyor. Gazze halkımıza karşı vahşice savaşan israile hizmet ediyor.  HAMAS mücahitlerin el yapımı füzelerle vurduğu Merkava sayısını saymak yerine ona yakıt olarak Azeri ve Irak petrollerini güneyden Hayfa Limanına gönderen Türkiye, utanmalıdır. Yakıtı bulunmayan tank, çocuk bombalayamaz. Boykotu doğru şekilde kapsamlı ve etkili yapmalıyız.

Dünya Ekonomi Formunda konuşan Batılı hükümetlerin danışmanı israilli Profesör Harari: “ya küresel düzene boyun eğersiniz ya da Gazze gibi dünyada birçok ülkenin başına bomba yağar” yorumu Batının yeni dünya düzeni için insanlıktan çıktığını gösteriyor.

Diğer taraftan Ukrayna-Rusya savaşında yeni bir aşamaya geçiliyor. Batı bu savaş cephelerini doğrudan finanse ettiği için artık zorlanmaktadır ve israil gibi bir terör şebekesini kaybetmemek için Ukrayna’yı gözden çıkarmaya hazırlanıyor. Zelenski’nin israil hayranlığının arkasında Batıyı kaybetmeme gibi bir refleks yatıyor. Rusya, Batının yeni durumunun farkına vardığından ilerleme kaydetmeye ve müzakereler başlayıncaya kadar alan genişletmeye çalışıyor. Rusya’nın son zamanlarda Çin ile “daha yakın askeri işbirliği” yakınlığı Ukrayna cephesinde de kendini göstermektedir. Rostov-na-Donu’da Putin, Çin’den aldıkları arazi askeri araç önünde reklam paylaşımı; Çin-Rusya işbirliğinin yeni bir adımı olarak değerlendirilebilir. Rusya’nın ele geçirdiği toprakları Batı kabullenmiş görünüyor. Zelenski bunu kabul etmemesi durumunda koltuğundan olması ihtimali bulunuyor ve savaşta koltuk kaybı seçimle olmuyor.

Batı, Ukrayna savaşından vazgeçip AB’ye Moldova’ya müzakere başlatma düşüncesi, Rusya için savaş hattını Moldova hattına çekme olarak görülmektedir. 

Savaş Rusya ve israil lehine sonuçlanırsa şüphesiz her iki güç de bölgede daha güçlü bir şekilde ortaya çıkacaktır. İsrail, Lübnan ve Suriye’de kurduğu hayali hayata geçirecek Rusya Gürcistan’da kapanmamış hesabını masaya yatıracak ve Moldova’ya da tacizlerde bulunacak. Çin atasözü der ki; “Uyuyormuş gibi yapan birini uyandıramazsın.” İslam ülkeleri Batı menfaatlerini bir kenara bırakıp kendini toparlaması gerekiyor. İslam İşbirliği gerçek bir işbirliği olarak hayata geçmesi israil gibi bir kanser hücresinden kurtulmak için kaçınılmaz bir karar olacaktır. Halkların duyarlılığını hükümetler adım atmak için değerlendirmeleri gerekiyor. Toplumlarda oluşan bu duyarlılık hedefini değiştirmesi kaçınılmaz olacaktır.