• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

İşgalci israil; Filistin/Gazze’de insanlıkla, insani değerlerle savaşmaya devam ediyor. 7 Ekim’den bu yana hastaneler, okullar, Birleşmiş Milletler korumasındaki yerler, hizmet verebilecek bütün yapılar, hepsi vuruldu.

Anadolu Haber Ajansı’nın görüşlerini derlediği akademisyenlerin aktardığına göre İsrail, 7 Ekim 2023'ten beri Gazze'deki 11 üniversitenin tamamını bombaladı.

Bombalanan üniversiteler; Gazze İslam Üniversitesi, El Ezher Üniversitesi, El Kudüs Açık Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Filistin Üniversitesi, İsra Üniversitesi, Gazze Üniversitesi, El-Aksa Üniversitesi, Filistin Teknik Yüksekokulu, Filistin Hemşirelik Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Arap Yüksekokulu şeklinde sıralandı.

Yine akademisyenlerin belirttiğine göre söz konusu saldırılar sonucunda 90 bin üniversite öğrencisinin yükseköğrenimi yarıda kesilirken, yıkılan veya zarar gören yaklaşık 370 okulun 620 binden fazla öğrencisi de eğitimlerinden oldu. Gazze'de 231 öğretmen ve akademisyen ile 4 bin 237 öğrenci hayatını kaybetti, 7 bin 800 öğrenci ve 707 eğitim çalışanı yaralandı.

Bu demek oluyor ki; vahşi israil Gazze’de aynı zamanda ilimle ve bilimle de savaşıyor. Üniversiteler, medreseler, hocalar, öğrenciler, barbar saldırıların özellikle hedefi oldu, oluyor. İsrail cehalet çağı avdet etsin istiyor.

İşgal rejimi israilin saldırılarından Gazze ekonomisi de büyük zarar gördü. Hatta ekonomisi tamamen çökertildi diyebiliriz. Dünya Bankası raporuna göre Gazze ekonomisinin 2023'ün 4'üncü çeyreğinde yüzde 80'den fazla daraldığı, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yaklaşık 670 milyon dolardan 90 milyon dolara düştüğü kaydedildi. Ayrıca raporda Gazze ekonomisinin 2023 genelinde ise yüzde 24 daraldığı vurgulandı.

Gazze'de neredeyse tüm ekonomik faaliyetlerin durma noktasına geldiğine işaret edilen raporda, özel sektörün çatışmanın ilk 2 ayında toplam 1,5 milyar dolarlık üretim kaybıyla karşı karşıya kaldığının tahmin edildiği, bunun günde yaklaşık 25 milyon dolarlık kayba denk olduğu belirtildi.

Gazze’ye bütün bu yoksulluk, bütün bu yoksunluk ve bütün bu çaresizlik yaşatılırken, biz hala ‘ekonomimiz zarar görmesin(!)’ diye bunların baş suçlusu israile hala domates-biber göndermeye devam ediyoruz; aç kalmasınlar diye!

Filistin haber ajansı Quds News'in raporuna göre, İsrail'e en çok sebze-meyve ihracatı yapmaya devam eden ülkelerin başında Türkiye geliyor, ondan sonra da 2. sırada Ürdün var. Daha bu iki İslam ülkesinden sonra sırasıyla Hollanda, İtalya, Fransa ve Çin, israile yoğun sebze-meyve ihracatı yapan ülkeler diye belirtildi.

İsraile düzenli ihracat yapılırken Mısır’ın adeta gıdım gıdım Gazze’ye bıraktığı yardımlarla da bu arada kendimizi avutuyoruz. Ya en azından bir kötülük yapıldığında onu izale edecek düzeyde bir iyiliğin ortaya konması gerekir ki, kötülüğün şerri def edilebilsin, ama maalesef burada onu da görmek mümkün değil! Çünkü Refah Kapısı tam açılamadı ve hala o mazlumlara ancak ölmeyecek kadar erzak-su gönderilebiliyor.

Allah sonumuzu hayretsin! Bunların hesabı verilemez!