Sezgin Özbay

Filistin kurtulursa utanmayacak mıyız?

12.10.2023 01:00:00 / Sezgin Özbay

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Bazen bir yakınımızın bir müşkülü olur, bir hastalığı, borcu veya sıkıntısı… Hep ‘Gideceğim, o yakınıma yardım edeceğim.’ deriz ama gitmemek için bahanemiz çoktur ve gitmeyiz. Tembellik etmişizdir. İmkanımız varken gevşek davranmışızdır.

Sonra o hastalık bitmiş, o borç ödenmiş, o sıkıntı ortadan kalkmıştır ama bizim artık o kişiye gitmeye yüzümüz kalmamıştır. Çünkü dar gününde yanında değildik, var gününde yanına varmaya utanırız.

Devletler arası ilişkilerde Filistin de böyle… “Filistin bir sınav kâğıdı, her mümin kulun önünde…” diyor şair. Bizce sadece mümin kulun değil, bütün insanlığın sınavıdır Filistin. Zira zulme karşı durmak, dünyanın düzenini bozanların karşısında durmak herkesin insanlık vazifesidir. Mümin, Müslüman hatta kafir fark etmez. Bu kanıya nerden varıyoruz?

Düşünün ki bir yerde devasa bir yangın var ve şahit olanlar bu yangına ne müdahale etmiş ne de itfaiye çağırmışlar. Biz bu olayı görenlerin Müslüman mı gayrimüslim mi olduğuna bakar mıyız? Bakmayız. Zira o ateş bütün bir şehri tehdit ediyordu.

İşgalci de bütün insanlığı tehdit eden, alev alev yanan bir ateştir. Öyle bir ateş ki, kendi mensuplarını bile manevi manada yakıyor. Ona karşı durmak, o ateşi söndürmeye çalışmak hepimizin görevidir. Şimdi bu ateşi Filistin’deki direniş kuvvetleri söndürmeye başladı. Peki kendilerine Müslüman diyen bazı ülkeler ne yapıyor? İtidal çağrısı.

Merak ediyorum, yarın bir gün Filistin kurtulur da kendi ayakları üzerinde durursa, dahası gelişmeye başlar ve başka ülkelere olan ihtiyacı biterse utanmayacak mıyız? Hep vaatler vaatler… “Kudüs’e gideceğiz, Gazze’ye asker çıkaracağız. Filistin’e karışırsanız şöyle şöyle olur…” vs. Müslüman ülkeler olarak kundağındaki bebekleri bile katleden bu işgal çetesine ne zaman müdahale edeceksiniz? Bin bir türlü bahaneleriniz hiç bitmeyecek mi?

Uluslararası prosedürün, siyasetin, konjonktürün Allah cezasını versin! Görmüyor musunuz Afganistan nasıl ayağa kalktı? Parası dolar karşısında nasıl değer kazandı? Filistin’e yahut başka Müslümanlara yardım etme konusunda neyden korkuyorsunuz? Allah âlemlerin Rabbi değil mi? O dilerse en düşüğü en yükseğe, en yukarıdakini de en dibe geçiremez mi?

Yeter artık yahu! Milletlerarası ilişkilere, diplomasiye, devletler arası siyasete değil Allah’a tapalım. Allah’la aramız düzelirse Allah da bizi yüceltir. Yoksa yüz çeşit milletin iki yüz küsur ülkenin hepsini birden razı edemeyiz. Vesselam.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar