Sezgin Özbay

Özlenenlerde Bugün

10.08.2023 01:00:40 / Sezgin Özbay

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam O’nun pak Rasulüne olsun.
Birçok gazetenin yahut sitenin çeşitli sayfaları olur. Bunlardan, birbirinin benzeri başlığı içeren pek az bölüme rastlarsınız. Örneğin ‘3. Sayfa haberleri’ denildiği zaman bilirsiniz ki facia, ölüm, kaza gibi haberler kast ediliyor. İsmi belli olanlardan da başlık adı değişik olmayan bir kısım var: “Tarihte Bugün”
Tarihte Bugün köşesinde geçmiş yıllarda bu tarihlerde neler yaşandığı yazılır. O tarihte yaşamışsak hemen o günlere döneriz, zihnimizle geçmişte bir gezinip geliriz. Keşke bir sayfa, bir kanal yahut sosyal medya platformunda Özlenenlerde Bugün diye bir bölüm olsa. Toplumca özlediklerimiz, örfi olarak hasretini çektiklerimiz ne güzel şeylerdir. Neleri özlüyoruz mesela?
İmece usulü işler yapmayı özlüyoruz. Köylerde, müstakil evlerin olduğu mahallelerde yufka ekmek, bulgur, salça gibi yiyecekleri yapmak için herkes el ele verirdi. Ayıklanan biberlerden, kaynatılan buğdaydan, ekmek yapımı sonrası hazırlanan sıkma ve çeşitli yiyeceklerden hep birlikte faydalanılırdı. Çocuklar için de çok neşeli bir gün olurdu.
Özlediklerimiz çoktur ancak bir diğer özlediğimiz de geceleri damda yatarken dua ezberleten ninelerimiz. Hiç unutmam, babaannemle damda yıldızları seyrederken, eliyle yıldızları ve Ay’ı işaret ederek Hz. İbrahim kıssasını anlatmıştı. “Yıldıza bakmış, beni bu yıldız yarattı, demiş. Sabah bakmış ki yıldızlar yok. Ay’a bakmış… Güneş’e bakmış... E, bunlar hep kayboluyor, demiş. Sonra Allah’ı bulmuş…” Sahi şimdi böyle nineler var mı? Yoksa Instagram ve Tiktok’tan önüne ne gelirse izleyen ve izleten nineler mi çocuklarımızın muhatabı?
Özlenenlerde hakiki manada tesettüre bürünmek için her imkânı değerlendirenler de var. Örtünmek isteyip de maddi durumu olmadığı için ne bulduysa onunla örtünen, tanıdık teyzelerin eskisini giyen genç kızlarımız vardı bizim. Şimdi ise örtünmek için iyi bir maaşı bekleyenler türedi. Zira örtünme, amacından çıkarılmış ve bir süs aracı haline gelmiş durumda. Ha, tesettüre uygun kıyafetleri ateş pahasına satanlar da ayrı bir sorun tabii…
Özlediklerimiz arasında zamanın kıymetini bilen insanlar var. Hani deriz ya, rızkı israf etmediğimiz zaman Allah bereketlendirir diye. Zaman da en kıymetli nimettir. Zaman ömürdür, saniye saniye harcamamız gereken. Ancak bakıyorsunuz ki en çok israf edilen nimet zamandır. İslami etkinlikler dahi zamanında başlamıyorsa, sohbet yapılacak ortamlarda dinleyiciler yahut hoca bekleniyorsa, bu içler acısı durumun bir hâl çaresine bakılmalıdır. Zamanı idareli kullananlara Rabbim vakit içinde vakit, ömür içinde ömür yaratır.
Özlediklerimiz çoktur ancak ahirete uğurladığımız güzel insanlar da en çok özlediklerimizdendir. Mehmet Yavuzlar, Yasinler, Sacidler geri gelmez ancak yenileri biz olmalıyız. Gidenlerin acısını kalbimizin derinliklerinde hissederken, onlar gibi olmanın gayretine girmeliyiz. Selam ve dua ile…

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar