Sezgin Özbay

Bu nasıl baş bağlama

06.07.2023 04:00:00 / Sezgin Özbay

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Bilenler hemen türküyü hatırladı. “Urfalıyam Ezelden” adlı türküde geçer bu soru:

“Bu nasıl baş bağlama?

Her tel bir yana düşer.”

Her ne kadar bu hitap, türküdeki Ömer’e olsa da, günümüz başörtülülerine o kadar uyuyor ki… Öyle bir başörtüsü ki, baştan habersiz… Öyle bir tesettür ki vücudun haberi yok. Öyle bir kapalılık ki, bir kısım açıklara rahmet okutur.

Kardeşim! Ev içinde yapmadığın süslenmeyi el içinde yapıyorsan sen tesettürlü değilsin. Efendimiz (asv) kadınların koku sürünüp çıkmasını bile yasaklamış. Sen ortalıkta parfüm şişesinden çıkmış gibi geziyorsan, kokunla insanları maddi-manevi rahatsız ediyorsan sen tesettürlü değilsin.

Efendimiz (asv): “Her göz yabancı bir kadına bakarak göz zinası işlemiştir. Bir kadın da güzel kokular sürünerek erkeklerin yanından geçerse o da aynen bakan erkekler gibi zina etmiş gibidir.” (Tirmizi, Edeb, 35) buyurmuştur.

Sadece koku sürünmek bile buna sebep oluyorsa, bir de rengarenk ve daracık giysiler, bir hayli yeri görünen giyim tarzıyla halkın arasına karışmanın günahını varın siz düşünün.

Yaş olmuş otuz, kırk, elli ama, “Çok zor geliyor sade giyinmek. Kendimi güzel göstermek istiyorum.” sözünü duyabiliyorsunuz. Yahu tabii ki zor olacak. Mevlâna Hz.’lerinin dediği gibi: “Zor diyorsun. Zor olacak ki imtihan olsun.”

Çok zor olacak çok… Herkes şıkır şıkır giyinmiş kırıta kırıta yürürken senin sade giyinmen başta zor gelebilir, evet. Ancak bu fıtrata uygun olandır. Fıtratın, fabrika ayarlarına dönmeye başladığında hissedeceksin gerçek tesettürün ne büyük özgürlük olduğunu.

Sahi kardeşim, ne zaman kadar birilerine kendini beğendirmeye çalışacaksın? Tabladaki domatesi bile türüne bakarak beğenen var beğenmeyen var. Herkese kendini beğendirme zahmetinden ne zaman kurtulacak da kendini Rabbine beğendirme yoluna gireceksin?

Rabbimiz istiyor ki tek bir kadın olarak bile toplumu bozabilme gücüne sahipken, bozmayalım, temiz tutalım, nezih kalalım ve nezih bir toplum inşa edelim.  Ancak biz ısrarla kirlenmek ve kirletmek istiyorsak, o zaman nereyi hak ediyoruz? Cenneti mi cehennemi mi?

Vallahi bugün bazı kapalılar kapalı değil, bazı çarşaflılar çarşaflı değil… Güzel bir nesil geliyor ancak bozulanların sayısı da yadsınamayacak kadar fazla. Rabbim bozan ve bozulanlara hidayet nasip eylesin. Müslüman kadınları toplumun ahlak ve edep mimarları eylesin.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar