Sezgin Özbay

Benden iyi olmasın mı?

02.06.2022 07:00:56 / Sezgin Özbay

Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

“Senden iyi olmasın…” diye başlar cümle… “Çok iyi bir komşum/dostum yahut arkadaşım var.” gibi devam eder. Çok iyidir çok! O kadar temiz, o kadar güzel ahlaklıdır, o kadar yardımseverdir, isterse her iyi hasletin membaı olsun ama senden iyi olmasın. Adeta böyle diyoruz sevdiklerimiz için.

Yahu madem bu kadar iyi, neden benden iyi olmasın? O da iyi olsun ben de olayım. İkimiz de ikimizin nesli de kıyamete kadar birbirimizden iyi olalım. Bu “Senden iyi olmasın.” sözünün muhatabı olduğum an ciddi bir ürperme hissediyorum ve farkında olmadan edilmiş bu beddua için alelacele karşı atağa geçiyorum. “Senden iyi olmasın.” diyene “Olsun, neden olmasın.” diyorum. Bunu bir kalecinin topu tutmasına benzetiyorum. Hemen tutarsam gol olmaz belki…

Bu sözün ve buna benzer sözlerin savunulacak bir yanı yok. Sevdiğine, iyi bildiğine bile böyle beddua eden insanoğlu, sevmediği hakkında neler söylemez ki?

Sorumsuzca konuşuyoruz, düşünmeden, tartmadan… Sözün havada kalmadığını ya sağa ya sola yazıldığını bilen insan özellikle bu tarz sözleri dikkatle kullanır. Zira bir ucu kul hakkına da girer.

Bir başka yanlış duamız da doğmamış bebeğe dair… “Bebeğin cinsiyeti belli oldu mu?” derler. Söylersiniz kız ya da erkek diye. Karşılık olarak, “Eli ayağı düzgün olsun da ne olursa olsun.” sözü gelir. Neden bu kadar geniş yelpazemiz var ki? Neden sözlerimizde ve dualarımızda seçici değiliz?

Hastalıklar arttı, kötülükler çoğaldı, iyi bildiğimiz insanların kötülüklerine şahit oluyoruz. Yahut kendi hayatımızda birçok aksilik, aksaklık, huzursuzluk var. Bunun nedeni başkaları hakkındaki sorumsuzca sözlerimiz olabilir mi? Zira biliyoruz ki bir kimse mümin kardeşi hakkında dua ettiğinde Allah bir melek yaratır ve o melek her dua hakkında “Bir misli de sana olsun.” der. Galiba böyle ufak ufak birikiyor ve biz o beddua yığınının altında kalıyoruz.

Mümin, bin düşünüp bir söylemeli. Böyle bir devirde yaşıyoruz. Etrafımız imtihan dağları ve bela bulutları ile çevrili. Üzerimize devrilmesi, hanemize yağması an meselesi… Birbirimize en güzel dualarla yardım edelim. Hele de ‘iyi’ dediğimiz, sevdiğimiz, ortamda iyiliğini anlatacak kadar iyilikte marka olmuş kişilerden bahsederken daha dikkatli olalım. Zira yeryüzünün de gökyüzünün de uzayın da yeraltının da böylesi insanlara ihtiyacı var.

Diğer Yazıları

Tüm Yazıları

Diğer Yazarlar

Tüm Yazarlar