• DOLAR 32.227
  • EURO 34.762
  • ALTIN 2454.655
  • ...
Yemen'de barış umutları yeşerdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Husilerin Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdusselam, Husilere ait El-Mesira televizyonunda yayınlanan açıklamasında, başkent Sana'da Umman arabuluculuğunda Suudi Arabistan heyetiyle bir dizi istişareyi tamamladıklarını belirterek, görüşmelerde olumlu ve ciddi bir atmosferin hakim olduğunu vurguladı.

Abdusselam, "(Suudi Arabistan heyetiyle) Mevcut ateşkes havası ile devam eden sükunet atmosferinin ve iletişimin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık." ifadelerine yer verdi.

Söz konusu heyetle, insani, askeri ve siyasi dosyalarda çok zorlu ve yoğun istişareler yaptıklarını vurgulayan Abdusselam, bazı dosyalarda ilerleme kaydettiklerini aktardı.

Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetler, Husiler ile ülkede ateşkesin yenilenmesi ve barışı tesis etmenin yollarını görüştükleri 6 günlük ziyaretin ardından gece saatlerinde Yemen'in başkenti Sana'dan ayrılmıştı.

Ziyarete ilişkin Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetlerden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Suudi Arabistan ve Umman heyetinin "Yemen'de ateşkes anlaşmasını yenileme ve kalıcı siyasi çözüme ulaşma" hazırlıkları kapsamında Husilerin kontrolündeki başkent Sana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin, ülkede yıllardır devam eden iç savaşın seyrini değiştirebileceği öngörülüyor.

Bir süredir bu konuda görüşmeler gerçekleştiren ve taraflarla bir araya gelen Suudi Arabistan ve Ummanlı heyetler, Yemen'de ateşkesin yenilenmesine yönelik uluslararası ve bölgesel çabalar kapsamında 8-14 Nisan tarihleri arasında Husilerin kontrolündeki Sana'da temaslarda bulunmuştu.

- Yemen'deki kriz

Yemen'de Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilerle savaşıyor. İran Husileri desteklerken, uluslararası güç odakları, Suudi koalisyonundan tarafa açıklamalar yapıyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir