• DOLAR 32.455
  • EURO 34.749
  • ALTIN 2439.89
  • ...
Mustazaf Der`den Tesettür Semineri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Türkiye genelinde "Tesettür Seferberliği" başlatan Mustazaf Der, Diyarbakır Şubesinde seminer verdi. Akşam saat: 20.00`de başlayan seminerde eğitimci Yahya Oğraş, tesettür üzerine bir konuşma yaptı.

Nur Süresi 31 ve Ahzap Süresi 59. Ayetleri
Tesettür ile ilgili ayetlerin indiğini ifade eden Oğraş, Nur suresinin 31.ayetinden biraz okudu; "Ey Muhammed; Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler." Oğraş, daha sonra Ahzap Süresi 59. Ayeti okudu; "Ey Peygamber! Kendi eşlerine, kızlarına ve Müslüman kadınları­na de ki: Dış elbiselerini (sokak kıyafetlerini) üzerlerine alıp örtünsünler. Bu onların (iffetli) tanınmalarına, eziyet edilmemelerine daha uygun olanı­dır. Allah, çok bağışlayan ve çok merhamet edendir."
Hz Aişe`den rivayet edilen bir hadiseyi anlatan Oğraş, "bu ayetler indiği zaman Ensar ve Muhacir bayanlar, eteklerinden bir parça yırtarak, başlarını örttüler" dedi. Oğraş, "Mevzu ilahi emir olunca bize düşen itaat etmektir" diye konuştu.

Kadın Nasıl Şekil Almışsa Toplum Ona Göre Şekillenir
Peygamber Efendimizin "Örtünmüşler, ama çıplaktırlar" şeklindeki hadisi şerifi okuyan Oğraş, bu hadisin gerçekliğine günümüzde sık karşılaştıklarını söyledi. Oğraş sözlerini şöyle sürdürdü: "İslam`da tesettürün anlamı yüz, el ve ayak dışındaki bütün vücudun kapanmasıdır. Bazı İslam âlimleri, `eğer fitne varsa yüzlerini de kapatsınlar` diyor. Eğer bir toplumda kadın nasıl şekil almış ise toplum da ona göre şekillenir."

Tesettürü Toplumdan Yavaş Yavaş Kopardılar
Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber birkaç yasağın çıkartıldığını ifade eden Oğraş, ancak tesettürle ilgili bir yasağın çıkmadığını söyledi. Oğraş, "Örneğin şapka konunu çıkartıldı ve şapka giymeyi reddeden veya bununla ilgili risale yazan İskilipli Atıf Hocalar idamla cezalandırıldı. Ama tesettürle ilgili bir yasak çıkmadı; çünkü o zamanlar tesettür toplumda çok yaygındı. Bu yüzden yasaklamak yerine yavaş yavaş toplumdan koparmaya karar verdiler. Cumhuriyet Gazetesi`nin öncülüğünde ilk defa `güzellik yarışması` düzenlendi" dedi.

Tesettürü Bekleyen İki Tehlike…
Tesettürün iki tehlikeyle karşı karşıya olduğunu belirten Oğraş, birincisi, "Ne kadar çıplak isen o kadar özgürsün anlayışı", ikincisi de "Tesettürü ruhsuzlaştırmak" olarak ifade etti. Oğraş, "Modacılar ile tesettür ruhsuzlaştırılıyor. Oysa her ibadetin ruhu takvadır. İslam`da tesettür, Kur`an`a dayanan tesettürdür. Vücudu kapatan bol elbise tesettürdür. Bu çarşafta, pardösü de olabilir. Ama bizim için ideal olan çarşaftır. İslam gelmeden önce kadının değeri yoktu, İslam ile kadının değeri arttı" dedi.

Herkes Üzerine Düşeni Yerine Getirmeli
Tesettür seferberliği kampanyasına katılımcılardan destek isteyen Oğraş, gayret sarf edilmesini istedi. Oğraş, "Maddi olarak, üzerimizdeki görevleri yerine getirmemiz lazım, örneğin bir çarşaf veya pardösüyü komşumuza veya yakınlarımıza hediye edebiliriz. Bir başörtüsünü hediye edebiliriz. Bizler bunu yerine getirmemiz gerekir, yoksa yarın Allah`ın huzurunda hesap vereceğiz. Bizler tesettür seferberliğini iki sebepten dolayı yapıyoruz; birincisi fıtri nedenlerinden ikincisi de ilahi hükmün gerekliliği olduğu için…" diye konuştu.
M. Salih Keskin - İLKHA

Bu haberler de ilginizi çekebilir