• DOLAR 32.214
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2503.741
  • ...
Bursa İl Sağlık Müdürü Yavuzyılmaz: İnme önlenebilir ve tedavi edilebilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tüm dünyada ölüm riski oluşturan nedenler arasında üçüncü sırada yer alan inme (beyin felci), kalıcı hasar bırakmada ise başı çekiyor.

İnme (felç) dünyada ve ülkemizde kalıcı sakatlık ile hayati risk nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. İnme geçiren kişilerde aniden ortaya çıkan bir tarafta güçsüzlük, uyuşma veya konuşma zorluğu en sık görülen belirtiler arasında bulunuyor.

İnme tedavisinde hızlı müdahalenin önemine değinen Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, ilk 4,5 saat içinde yapılan girişimler ile engelli olma ve ölüm oranlarında azalma görüldüğünü belirtti.

Dünyada bir yılda 17 milyon kişinin inme geçirdiği ve 6 milyon kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Yavuzyılmaz, inmeye bağlı ölüm hızının yaşla birlikte arttığına ve kadınlarda beyin-damar hastalık sıklığının erkeklere göre daha yüksek olduğunu belirtti.

“Zaman kaybı, beyin kaybıdır”

İnme önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Yavuzyılmaz, “Kol ve bacaklarda ani başlayan tek taraflı güçsüzlük veya uyuşma, konuşma güçlüğü ve bozukluğu, yüzde asimetri, çift görme, dengesizlik ve bilinç seviyesinde değişiklikler gözlemlendiğinde inme belirtileri olabileceği düşünülerek en kısa zamanda uygun tedavi merkezine başvurulmalıdır. Zaman kaybı, beyin kaybıdır, yani zaman kavramı erken tanıda önemlidir. İnme geçiren hastada zamanın doğru kullanımı ile yaşam kalitesi ve değerli anılar kurtarılabilir. İlk 4,5 saat içinde yapılan girişimler sayesinde hastalığın etkilerine daha az maruz kaldığı ve bu hastalığa bağlı olarak engelli olma, ölüm oranlarında azalma görülmüştür” dedi.

“Bursa’da iki merkezde tedavi ediliyor”

Bursa’da Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Bursa Şehir Hastanesi olmak üzere iki adet inme merkezi olduğu bilgisini veren Yavuzyılmaz, “Yüksek ihtisasta 10, şehir hastanemizde ise 16 yatak kapasitesi bulunmaktadır. İnme bulguları ile ilk 4,5 saat içerisinde her iki merkezimize de ulaşan hastalara, endovasküler trombolitik dediğimiz damardan ilaç verilerek pıhtının eritilmesi işlemi uygulanabilmektedir. Ayrıca ilk 24 saat içerisinde merkezlerimize başvuran hastalara da hastalara girişimsel mekanik trombektomi adı verilen pıhtının çıkarılması işlemi yapılmaktadır” diye belirtti.

“İnme riskini azaltın”

İnme riskini azaltmak için yapılması gerekenleri sıralayan Yavuzyılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Tütün ve alkol kullanımından uzak durun. Sigara dumanına maruz kalmayın. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapın. Yağ, şeker ve tuz kullanımını azaltın. Günde 5 öğün sebze ve meyve tüketin. Ayrıca doktorunuza danışarak kan basıncı, kan yağları, kan şekeri ve kilonuzu öğrenin” diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir