• DOLAR 32.196
  • EURO 34.991
  • ALTIN 2514.151
  • ...
Kıble Nasıl Bulunur?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Namaz kılmak isteyip de kıble yönünü bilmemek büyük sorundur. Bu durum özellikle seyahatte, açık alanda veya yabancı bir yerde karşı karşıya kaldığımız bir problemdir. Namazın kıble cihetine kılınması gereklidir. Zira namazın dışındaki farzlardan birisi de istikbal-i kıbledir. Yani namazı Mekke’deki Kâbe cihetine yönelerek kılmak namazın şartlarından birisidir. Dolayısıyla herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz. Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olmaktadır. Eğer bilmediğiniz bir yerdeyseniz namaza durmadan önce kıble yönünü araştırmalı; araştırma sonucuna göre kanaat getirdiğiniz kıble cihetine doğru namazı kılmanız icap etmektedir. Kimseye sormadan veya herhangi bir araştırma yapmaksızın bir yöne dönerek namazını kılan kimsenin yöneldiği istikamet, kıble yönü değilse namazını iade etmesi gerekir.

O halde; Doğru kıble yönünün tespiti için ne yapmalıyız? Kıble neresidir ve nasıl bulunur? Kıbleyi bulmak için ne yapmalıyım? Kıbleyi bulduran yöntemler nelerdir? gibi sorular cevabının bulunması için hep aklımızda yer edecektir. Bu soruların cevabını online haritalar alt yapısını kullanmak suretiyle, hem ülkemizde ve hem de dünyanın neresinde olursanız olun kıble yönü hattınızı ve pusula kullanımı için kıble pusula derecesini veren şu sitelerden yararlanabilirsiniz:

Ülkemiz için bulunduğunuz il, ilçe veya beldelerin kıble yönü kılavuz çizgisini ve yine pusula için kıble derecesini veren kiblebulma.com Kıbleyi Bul çalışmasını önermekteyiz. Kıble Bulma, aynı zamanda manyetik pusula veya mobil cihazlarınızdaki pusula ile kıblenin nasıl bulunacağına dair makaleleri ile de size yardımcı olacaktır. Yine kıble yönü başta olmak üzere yön bulma ile ilgili çeşitli makaleler de doyurucu bilgiler mevcut. Online haritalar üzerinden konumunuzu bulup kıble yönü hattınızı alabileceğiniz bu site, sizin yukarıdaki sorunlarınızı çözebilecek bu hizmetleri ücretsiz ve üyeliksiz olarak sunmaktadır.

Dünyanın neresinde olursanız olun kıble yönünüzü bulduran bir diğer çalışma ise Kıbleyi Bul anlamına gelen Qibla Finder çalışmasıdır. Google haritalar yardımıyla bulunduğunuz konumun kıble yönü kılavuz çizgisini ve yine pusula için kıble derecesini veren Qibla Finder platformuna qiblafinder.org adresinden ulaşabilirsiniz. Ana sayfası İngilizce dili baz alınarak oluşturulmuş ve ülkelere ait alt sayfaları ise o ülkenin resmi dili üzerinden sizi karşılayan bu çalışma işinizi ziyadesiyle kolaylaştıracaktır. Qibla Finder ile bulunduğunuz konumun kıble yönü kılavuz çizgisini ve pusula kullanmak isteyenler için ise kıble derecesi bir tık ile öğrenilebilmektedir.

Arapça konuşulan ülkeler için, yine çevrimiçi haritalar yardımıyla kıble yönü kılavuz çizginizi ve pusula kıble derecesini öğrenebileceğiniz güvenilir bir başka çalışma al-qibla.net adresini kullanabilirsiniz. القبلة ile kıble yönünüzü dünyanın neresinde olursanız olun tespit edebiliyorsunuz. Al-Qibla kıble bulucu platformun ana dil yapısı Arapça’dır. Arapça olarak kıble yönünüzü buradan öğrenebiliyorsunuz.

Burada belirtilen üç site vasıtasıyla doğru bir şekilde kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. Hepsinin de ortak noktası Google çevrimiçi haritaları yardımıyla kıble yönünüzü hızlıca öğrenebilmenizdir. Kıble istikametiniz doğru, namazınızın makbul olması temennisi ile..

Bu haberler de ilginizi çekebilir