• DOLAR 32.235
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2458.088
  • ...
"Sadakat ve istikamet varsa orada adamlık vardır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Aile Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (Aile Der) tarafından İl Kültür Konferans Salonunda Kutlu Doğum münasebetiyle "Bir Zamanlar Adamlarımız Vardı" adlı programı düzenlendi.


Programa konuşmacı olarak Siyer Araştırmaları Merkezi (SAMED) Başkanı Muhammed Emin Yıldırım katıldı. Ek sandalyelerin konulmasına ve sahneye seyirci alınmasına rağmen izdihamdan dolayı konferansı ayakta izlemek zorunda kalanlar oldu.


"Peygamber (s.a.v.) tükenmeyen bir hazinedir"
Mehmet Şimşek Anandolu İHL öğrencisi Cüneyt Konak'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.


Açılış konuşması yapan Aile Der Başkanı Rümeysa Sütçü, "Her yıl ülkemizin dört bir tarafında düzenlenen Kutlu Doğum etkinlikleri Peygamber Efendimizi anmadaki coşkulu katılımın daha çok artarak devam etmesinden anlıyoruz ki, Peygamber (s.a.v.) tükenmeyen bir hazinedir. Bunun kaynağının da vahiy olduğunu çok iyi biliyoruz. Çünkü O Kur'an'ın şekle bürünmüş hali idi" dedi.


"Biz adam olmak için buradayız"
Şevval Sütçü'nün okuduğu "Bırakma beni efendim" adlı şiir ve sinevizyon gösteriminden ardından söz alan Siyer Araştırmaları Merkezi Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, 9-10 ay önce Batman'a geldiğinde Batmanlılara bir daha geldiğinde Kürtçe konuşacağını söylediğini ancak bu kadar çabuk talep geleceğini bilmediğini ve bu süre içerisinde öğrenemediğini söyledi. Yıldırım, "Ben bu toprakları çok seviyorum. Kürtçe olarak 'Zımane Şirin' şirin dilinizi çok seviyorum. Allah her daim o güzelliğiniz daim etsin" dedi. Yıldırım'ın devamla Kürtçe olarak, "Xeda jıwe razıbe, Xeda alikarewe be, ez jıwe pır hızdıkım" (Allah sizlerden razı olsun, Allah yardımcınız olsun ve ben sizleri çok seviyorum)" demesi ile salonda büyük coşku ve sevin yaşandı.


Bölge insanının İslam'a ve Peygamberimize bağlılığına değinen Yıldırım, "Bu toprağın insanları Resullullah'ın mübarek ellerinde yetişen ve buralara O'nun mesajlarını getiren o insanlardan oluştu. Batman'ın da, Diyarbekirin de Diyarısahabe'ninde, Amed'inde Botanında, Cezirenin de her tarafına iman tohumunu eken Sahabe oldu. Eğer bir yere iman tohumu eken Ashab-ı Kiramsa, inandığım bir şey var ki, Allah onu ondan zayi etmeyecek. Eğer Allah oraya bir tohum ektirmişse, o toplumu zayi etmeyecek ve inşallah o tohum bir gün meyve olacak ve inşallah biz o günü göreceğiz. Bu topraklardan daha nice güzelliklere şahit olacağız. Allah bizi o günlere yetiştirsin inşallah" şeklinde konuştu.


Bu tür programları ve konuşmaları Sahabeyi övmek için yapmadıklarını ve onların buna ihtiyaçları olmadığını beliren Yıldırım, "Çünkü onları Allah övmüştür. Biz adam olmak için buradayız. Adamlığın kitabını yazan o insanlardan ne ile adam olunmuş onu öğrenip, bugünün dünyasında 'Nasıl adam olurum' sorusunu sormak için buradayız" dedi.


"Sadakat ve istikamet varsa orada adamlık vardır"
Gerçek adamın kim olduğunu Rabbimizin Ahzab Süresi'nin 23. ayetinde tarif ettiğini dile getiren Yıldırım, "Ayeti alın hizaya girin alın ve adamlık neymiş onu öğrenin. Sadece erkeklikte adamlık olup olmadığını Kur'an'ın bu mesajı üzerinde anlayın. Rabbimizin adam tarifi olan bu ayet Sahabenin içerisinde okunduğu zaman yer yerinden oynardı. Kim bu tarife uyuyor kim bu tarifin neresinde onun için bir şeyler yapar, onun gereğini yerine getirirlerdi" ifadelerini kullandı.


Rabbimizin bu ayette iki kavramın üzerinde durduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Bu iki kavram varsa adamlık vardır. Nedir o sadakat ve istikamet. Adamlığın üzerinde durduğu iki kavram sadakat ve istkamettir. Sadakat ve istikamet varsa orada adamlık vardır" dedi.


"Kendisi adam olan adam yetiştirir"
Konuşmasının devamında Sahabenin, Tabiinin ve İslam büyüklerinin fedekarlığı, Peygamberimize olan bağlılığı ve sevgisinden ayrıntılı olarak bahseden Yıldırım Hoca, onların "Adamlar" olduklarını örneklerle anlattı.


Son olarak, bizler ne yapacağız diye soran Yıldırım, "Öncekiler adamdılar adam gibi nesiller yetiştirdiler. Kendisi adam olan adam yetiştirir. Biz adam olacağız ki elimiz altındakiler adam olacak. Neslimizi toplumun elinden alacağız. Yoksa halimiz yaman olur. 24 saatin ne kadarı Allah için, O'nun davası için. Ne kadarı başka sevdalar için. Bunun muhasebesini yap. Sorgula ve sorumluluğunu yerine getirmek için uğraşmamız lazım" dedi.


Konuşmasını dua ile bitiren Yıldırım, daha sonra kitaplarını imzaladı. (Veysi Demir, M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir