• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...
Tarihte Bugün: 8 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

8 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1449: Moğollarla Çin arasında meydana gelen Tumu Kalesi Muharebesi, Moğollar’ın zaferiyle sonuçlandı. Bu savaşı sıra dışı kılan ise Çin İmparatoru’nun Moğollar’a esir düşmesiydi.

1529: Kanuni Sultan Süleyman, Budapeşte’yi fethetti. Kanuni Sultan Süleyman tarafından ilk olarak 1526’da fethedilen Budin ve Peşte, bir buçuk asırlık bir Osmanlı hâkimiyetinden sonra 1686’da elden çıkmıştır. 

1624: İkinci bin yılın müceddidi olarak kabul edilen İmam-ı Rabbani vefat etti. İmam-ı Rabbani, Hindistan’da yaşamış İslam âlimi, müçtehid ve tasavvuf şeyhidir. İmam Rabbani, onlarca mürşit yetiştirerek Hindistan’ın değişik bölgelerine gönderip halkın irşat olmasına vesile olmuş; İslam inancının ve prensiplerinin tahrif edilmesine engel olmuştur. Yeni kavramlarla Tasavvuf ıstılahını genişletmiş; mektuplarında, yaşadığı halleri ve tecrübeleri anlatarak, İslam irfan külliyatını genişletmiştir.

1933: Irak Kralı Birinci Faysal öldü. Faysal bin Hüseyin bin Ali El-Haşimi, 1920’de kısa süreli Suriye Arap Krallığı ve 1921-1933 arasında Irak krallığı yaptı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında gelişen Arap milliyetçiliğinin liderlerindendir.

1972: Suriye hava sahasını ihlal eden siyonist işgal jetleri 7 köyü bombaladı. Saldırıda 200 sivil hayatını kaybetti. Suriye bu siyonist saldırıya karşılık verecek durumda değildi.

1991: Balkanlar’da yer alan Makedonya bağımsızlığını ilan etti. Makedonya, 542 yıl Osmanlı İmparatorluğu hâkimiyeti altında kalmıştır ve bu döneme ait birçok iz taşımaktadır.

2013: Afganistan’da NATO’ya bağlı insansız uçaklarla düzenlenen saldırıda 10’u sivil 15 kişi katledildi. NATO, dünya kamuoyunu uyutmak için her zamanki gibi “hedef şaşırdık”, “silahlı sandık”, “sivillerin ölümü için üzgünüz” açıklamlarında bulundu.

2018: Cunta güdümündeki  Kahire Ceza Mahkemesi, Rabia Meydanı'nın boşaltılması olayları davasında yargılanan 44'ü tutuklu 75 sanığın idamına hükmetti. Hakkında idam cezası verilen kişiler arasında İhvan liderlerinden Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsam el-İryan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Şura Meclisi Üyesi Abdurrahman el-Ber, İhvan yöneticisi Muhammed Biltaci, El-Cemaatu'l İslamiyye yöneticilerinden Asım Abdulmacid ve Tarık ez-Zumer de bulunuyordu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir