• DOLAR 32.46
  • EURO 34.616
  • ALTIN 2385.575
  • ...
Tarihte Bugün: 5 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

5 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1669: Girit, Osmanlı Devleti tarafından ilhak edildi. Yunanistan’ın en büyük, Akdeniz’in beşinci büyük adası olan Girit, Ege Denizi’nin güneyinde yer alır. 

1795: ABD ile Osmanlı arasında ABD’yi yıllık vergiye bağlayan ABD-Osmanlı Sözleşmesi imzalandı.

1839: Çin ile İngiltere arasındaki Birinci Afyon Savaşı başladı. Afyon ticareti yapan İngiliz tüccarlarının Çin’den çıkarılması ve afyon satışının yasaklanması üzerine çıkan savaşta Çin mağlup olmuş, yapılan anlaşmayla İngiliz tüccarlarına ayrıcalık tanınmıştır.

1920: İkinci Yozgat Ayaklanması başladı. Yeni cumhuriyet rejimini tasvip etmeyen ve uygulamalarına karşı çıkan Yozgat ahalisi tarihten beri şehri yöneten Çapanoğlu ailesi liderliğinde Birinci Yozgat Ayaklanmasını başlatmış ve büyük bir şiddet ve kıyımla ayaklanma bastırılmıştı. Birinci ayaklanmadan geriye kalanlar tekrar ayaklanmış ve bu defa birincisinden çok daha fazla bir şiddetle karşılaşmışlardı. Ayaklanmayla ilişkisi olan hemen herkes öldürülmüş, halk kitleleri kıyımdan geçirilmişti.

1945: Çok partili düzene geçişin ilk partisi olan Milli Kalkınma Partisi kuruldu. Çok partili kavramı 1946’da yapılacak seçimlerde tamamen göstermelik olacak ve ismi çok partili olan seçimlerde sadece CHP kazanacaktı. 

1984: Uludağ Üniversitesi’nde bir grup kız öğrenci, başörtülerini çıkarmadıkları için üniversiteden çıkarıldılar. Bu uygulama bundan sonraki tüm benzerleri gibi tamamen kanunsuz bir şekilde yapılmaktaydı. 

1991: Nelson Mandela, Güney Afrika’da başkan seçildi. Kırk yıl süren mücadele ve 22 yıl hapis hayatından sonra Güney Afrika’da siyahlar haklarına kavuşmuş ve ilk kez siyahi bir lider devlet başkanı olmuştu.

2012: Afyonkarahisar’daki bir askeri cephanelikte, el bombalarının tasnif işlemleri yapıldığı sırada patlama meydana geldi; 25 asker hayatını kaybetti, 15 asker yaralandı.

2014: Dünya Sağlık Örgütü, “küresel intiharı önleme raporu”nu açıkladı. Rapora göre, her yıl 800 binden fazla kişi intihar ediyor; intiharların yüzde 75’i, düşük ya da orta gelirli ülkelerde yaşanıyordu.

2019: Mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan ve askeri darbe sonucu görevinden uzaklaştırılarak cunta mahkemelerince yargılandığı esnada duruşma salonunda şehid olan Muhammed Mursi'nin oğlu Abdullah Mursi hayatını kaybetti… Geçirdiği kalp krizi sonucu vefat ettiği bildirilirken henüz 24 yaşındaki Mursi'nin kalp krizinden dolayı vefatı soru işaretlerine sebeb oldu. Ani ölümün arkasında suikast olabileceğine işaret edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir