• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte Bugün: 10 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

10 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

M.Ö. 210 – İlk Çin imparatoru ve Çin Hanedanlığı’nın kurucusu Qin Shi Huang öldü. Qin Shi Huang Çin’de ilk merkezi bürokratik devlet düzeni kurmuş, Hunlara ve diğer bazı kavimlere karşı Çin Seddi’ni inşa ettirmiştir.

1509: Marmara Denizi’nde, Adalar yakınlarında meydana gelen ve adeta İstanbul’u yerle bir eden Büyük İstanbul Depremi meydana geldi. Depremin büyüklüğü ve meydana getirdiği ağır hasar sebebiyle halk arasında Kıyamet-i Suğra, yani Küçük Kıyamet olarak adlandırılmıştır. O dönem 160.000 nüfusa ve 35.000 yerleşim birimine sahip olan İstanbul’da, bu deprem sonucunda aralarında Osmanlı Hanedanı’ndan bazı kişilerin de bulunduğu 4 bin’den fazla kişi ölmüş, 1000 ev tamamen yıkılmıştır. Birçok tarihi yapı ağır hasar görmüştür. Birçok kervansaray, hamam, mescid yıkılmıştır.

1922: Mustafa Kemal’in teklifi ve direktifiyle, Büyük Millet Meclisi saltanatın kaldırılmasına karar verdi. 600 yıllık Osmanlı Devleti, tarihi geçmişi ve ihtişamıyla, hataları ve sevaplarıyla bir kalemde silinivermiş; sonraki süreçte de resmi tarih, Osmanlı’yı azılı bir düşman gibi göstererek ona ait hatıratı belleklerden silmeye çalışmıştır. Saltanata son verilmesiyle beraber Hanedan üyeleri tümüyle sürgün edilmiş ve her türlü insani haklardan mahrum bırakılmışlardı.

1942: İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri Almanya’nın Düsseldorf şehrine 100 bin bomba attı. Dünya tarihi boyunca en fazla can ve mal kaybına neden olan İkinci Dünya Savaşı’nda bu tür bombalamaların her biri, binlerce kişinin ölümü anlamına gelmekteydi ve bu ölümlerin büyük çoğunluğu savaşın toplu bilançosunda olduğu gibi sivillerden oluşuyordu.

1985: Cumhuriyet tarihinin en büyük aşı kampanyası, Anavatan Partisi İktidarı tarafından başlatıldı. Kampanya ile 5 milyon çocuk aşılandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir