• DOLAR 32.284
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2444.464
  • ...
Hümeze suresi okunuşu Hümeze suresi Türkçe okunuşu Hümeze suresi anlamı meali tefsiri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hümeze suresi insanların başkalarını çekiştirmeyi, alay etmeyi, küstahça tavır takınmayı huy edinmişlerin yaptıkları şeyden dolayı cezalandırılacaklarını ve yine topladıkları malların kendilerini kurtaracağını sanmalarının kendilerine hiçbir fayda sağlamayacağı anlatılıyor. Peki Hümeze suresi okunuşu Hümeze suresi Türkçe okunuşu Hümeze suresi anlamı meali tefsiri nedir?

Hümeze suresi okunuşu

Hümeze suresi Türkçe okunuşu

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Veylun li kulli humezetin lumezeh.
Ellezî cemea mâlen ve addedeh
Yahsebu enne mâlehû ahledeh
Kellâ le yunbezenne fîl hutameh
Ve mâ edrâke mel hutameh
Nârullâhil mûkadeh
Elletî tettaliu alel ef’ideh
İnnehâ aleyhim mu’sadeh
Fî amedin mumeddedeh

Hümeze suresi anlamı Hümeze suresi meali

1-2 - Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay hâline!
3- O, malının, kendisini ebedîleştirdiğini sanır.
4- Hayır! Andolsun ki o, Hutâme’ye atılacaktır.
5- Hutame’nin ne olduğunu sen ne bileceksin?
6-7 - O, Allah’ın, yüreklere işleyen tutuşturulmuş ateşidir.
8-9 - Şüphesiz uzatılmış direkler arasında (bağlı oldukları hâlde) ateş onların üzerine kapatılacaktır.

Hümeze suresi tefsiri

“Vay haline!” diye çevirdiğimiz veyl kelimesi “çetin azap, helâk, yok olma, rezil rüsvâ olma, cehennemde bir vadi, beddua” anlamlarına gelmektedir. Meâlde bunların tamamına işaret eden “vay haline” lafzı kullanılmıştır. “Arkadan çekiştiren” diye çevirdiğimiz hümeze kelimesi ise “birini arkasından çekiştirmek, kaş göz, el kol işaretleriyle onunla alay etmek, aşağılamak” mânalarına gelen hemz kökünden türemiş bir sıfat olup “insanları arkadan çekiştirmeyi, şeref ve haysiyetlerini yaralamayı alışkanlık haline getiren, bundan zevk alan kimse” demektir. “Ayıp kusur arayan” diye çevirdiğimiz lümeze kelimesi de benzer davranışları arkadan değil, kişinin yüzüne karşı gösteren kimseyi ifade eder. Bu âyetlerin, mal ve servetinin çokluğuyla gururlanıp insanlarla alay ederek onların şahsiyetlerini zedeleyen Ahnes b. Şüreyk isimli putperest Arap hakkında indiği rivayet edilmiştir (bk. Kurtubî, XX, 183). Ancak sûrenin iniş sebebinin özel olması hükmünün genel olmasına engel değildir. İslâm dini, insan şahsiyetinin ve onurunun korunmasına son derece önem verdiği için Kur’an bu tür davranışları kınamakta ve böyle davranışlar sergileyenlerin âhirette ateşle cezalandırılacağını haber vermektedir. 2-3. âyetler servetinin çokluğuna gururlanıp insanlarla alay eden kimselerin aynı zamanda helâl haram demeden mal toplayan, onu saklayan, fakirlik korkusuyla cimrilik ederek onu hayır yolunda harcamaktan kaçınan, fakirin hakkını vermeyen ve servetinin kendisini ebedîleştireceğini sanan kimseler olduklarını da ifade etmektedir.

Hutame, “kıran, parçalayan” anlamında bir sıfat olup içine atılan her şeyi yakarak kırıp geçiren cehennemi veya onun özel bir bölümünü ifade eder. “Hayır” anlamına gelen 4. âyetin başındaki kellâ kelimesi, asıl gerçeğin yukarıda nitelikleri anlatılan o bedbaht inkârcının düşündüğü gibi olmadığını gösteren bir uyarı amacı taşır. Nitekim devamında onun mutlaka cehenneme atılacağı bildirilmektedir. 5. âyetteki soruyla cehennemin son derece korkunç bir yer olduğuna vurgu yapılmıştır. Burada dünyadayken gönül incitip yürek yakan suçluların, günahkârların –zindandaki mahpuslar, esirler gibi– uzun direklere, sütunlara bağlandıkları, ateşten kaçıp kurtulmanın mümkün olmadığı bir cehennem tasviri yapılmaktadır. Öyle ki, her şeyi yakıp kavuran ateş, ta yüreklere kadar bütün vücudu sarıp kuşatıyor! Çünkü o günahkâr da dünyada zayıf, çaresiz mâsumların yüreklerini yakmıştı. Her kötülük önce kalptedir, oradan başlar ve inkâr, hakaret, küfür, alay, aşağılama, çekiştirme, saldırı vb. eylemler olarak dışa taşar. Onun için âyette azabın da kalpleri saracağı belirtilmiştir.

Kaynak: Kur'an Yolu Tefsiri Cilt:5 Sayfa:687

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri